Cele mai citite
 


Bulgarii trataţi în străinătate, despăgubiţi dacă nu pot primi în ţară îngrijirile medicale necesare
joi, 7 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate (NZOK) din Bulgaria trebuie să plătească tratamentele cetăţenilor bulgari în străinătate dacă aceştia nu pot primi la timp sau deloc în ţară îngrijirile medicale de care au nevoie, în funcţie de afecţiune, relatează Sofia Morning News.
Decizia aparţine Curţii Europene de Justiţie din Luxemburg şi are legătură cu cazul unui bulgar, Gheorghi Elcinov, din oraşul Blagoevgrad, care încearcă de trei ani să obţină rambursarea costurilor unei operaţii făcute în Germania.

Deciziile Curţii Europene de Justiţie sunt obligatorii pentru toate instituţiile similare care întâlnesc cazuri asemănătoare în întreaga Uniune Europeană.

Magistraţii au precizat că chiar şi atunci când o persoană pleacă în străinătate pentru tratament înainte să primească undă verde de la NZOK, respectivul pacient trebuie să primeacă banii şi că o instanţă bulgară trebuie acum să consolideze această decizie.

Nimănui nu-i poate fi interzis să fie tratat în străinătate atunci când Bulgaria nu poate oferi un tratament la timp şi/sau alternativ, a precizat instanţa europeană.

Conform cotidianului bulgar Dnevnik, conducerea NZOK a refuzat să facă vreun comentariu, precizând doar că nu a primit încă decizia oficială a Curţii Europene de Justiţie.

Gheorghi Elcinov, în vârstă de 58 de ani, a fost diagnosticat în 2007 cu o formă de cancer la ochiul drept şi i s-a spus că trebuie să i se scoată ochiul. Totuşi, omul a aflat că chirurgii germani au o procedură de a introduce plăci radioactiove în ochi care îl pot salva. El a depus o cerere la NZOK pentru a i se permite tratamentul în străinătate, însă din moment ce cazul a fost urgent, iar răspunsul întârzia, a plecat la Berlin, aflând ulterior că plata pentru operaţie i-a fost respinsă.

Bărbatul a intentat un proces la Tribunalul Administrativ din Sofia şi a câştigat. NZOK a făcut apoi apel la Tribunalul Administrativ Suprem care a întors cazul instanţei inferioare. În acest punct, magistraţii acestei instanţe au cerut ajutorul Curţii Europene de Jusţie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România şi Bulgaria au de suferit de pe urma elitelor plecate în străinătate (presa germană) Tot mai mulţi oameni bine pregătiţi pleacă din România şi Bulgaria. Emigraţia le este uşurată de libera circulaţie în Europa, însă acestor două ţări le lipsesc specialiştii, arată luni publicaţia Augsburger Allgemeine.
145 medici au părăsit Bulgaria în doar trei luni (presă) Sofia, 3 mai - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Uniunea Medicilor din Bulgaria a emis, în primul trimestru al anului 2011, 145 permise de angajare în străinătate, informează marţi cotidianul sofiot 24 Ceasa. Anul trecut, ţara a fost părăsită de 500 de medici, iar tendinţa este ascedentă...
Bulgaria: Medicii din 20 de spitale, trimişi în concediu fără plată din lipsă de banilor (revista presei) Angajaţii din 20 de spitale din Bulgaria vor fi trimişi, de la 1 iulie, în concediu fără plată, deoarece nu mai sunt bani, scrie 24 Ceasa.
(Corespondenţă) Jumătate dintre medicii bulgari vor ieşi la pensie în următorii 10 ani (presă) Sofia, 24 feb - Corespondentul AGERPRES, Ivan Radev, transmite: Problema lipsei cadrelor medicale cu care se confruntă sistemul de sănătate din Bulgaria va deveni cu adevărat dramatică în următorii 10 ani, întrucât în această perioadă jumătate dintre medicii actuali vor ieşi la pensie, în contextul în...
Cluj: Specialişti de renume internaţional participă la Congresul cu tema 'Controverse în neurochirurgie' Renumiţi specialişti în neurologie şi neurochirurgie din ţară şi din străinătate, precum şi tineri medici rezidenţi din spitale din România participă, începând de joi, timp de două zile, la Cluj-Napoca, la Congresul cu tema "Controverse în neurochirurgie".
(Corespondenţă) Pacienţii bulgari plătesc cel mai mult în Europa (revista presei) Sofia, 19 apr - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Pacienţii bulgari plătesc cei mai mulţi bani din propriul buzunar ca să primească un tratament, titrează marţi ziarele sofiote Novinar şi Duma. Bulgarii plătesc aproape jumătate din costul serviciului medical pe care îl primesc, în timp...