Cele mai citite
 


Analize medicale recomandate pentru monitorizarea evolutiei in sarcina normala
vineri, 23 iulie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Articole medicale, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

Monitorizarea prenatala a femeilor gravide are drept scop depistarea sarcinilor cu risc crescut. In acest fel rata morbiditatii şi mortalitatii poate fi redusa substantial. In acest articol va vom prezenta protocolul de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală.

Care sunt analizele de laborator recomandate in cursul unei sarcini normale?

Hemograma - se efectueaza imediat dupa stabilirea diagnosticu­lui de sarcina ; in acest fel se poate depista precoce o eventuala anemie. Dupa saptamana 21 de sarcina, hemograma trebuie repetata la fiecare 4 saptamani, urmarindu-se in special valoarea hemoglobinei. Cifra acesteia trebuie mentinuta peste 10.5g/dl.
Grupul sanguin si factorul Rh trebuie efectuate cat de repede la ambii parteneri; se poate identifica astfel o posibila incompatibilitate, fiind necesara o monitorizare corecta in timpul sarcinii.
Examenul de urina se efectueaza la fiecare 4 saptamani pentru a depista o eventuala infectie urinara - in acest caz se efectueaza şi urocultura, posibilele pierderi de proteine sau prezenta de glucoza. In cazul prezentei glu­cozei in urina sunt necesare investigatii suplimentare pentru diagnosticarea diabetului zaharat sau a diabetului gestational.
Examenul secretiei vaginale trebuie efectuat de fiecare data cand pacienta prezinta leucoree. Foarte important de retinut este ca infectia gonococica contractata in sarcina poate determina infectii neonatale (oftal­mia gonococica).  
Diagnosticul infectiilor congenitale este foarte important datorita impac­tului pe care acestea il pot avea asupra dezvoltarii fatului şi nou-nascutului. Ca şi consecinte grave ale infectiilor dobandite in cursul sarcinii pot fi: avortul spontan, naşterea prematura, moartea fatului in uter, malformatiile congenitale. Screening-ul pentru aceste infectii are rolul de a evalua statusul imun matern fata de un anumit patfarahogen şi de a detecta prezenta unei infectii active.
In aceste conditii, in perioada sarcinii se recomanda efectuarea urmatoarelor teste:
1. Serologia pentru HIV se face numai cu acordul pacientei la debutul sarcinii.
2. Ag HBs se determina aproape de momentul naşterii la pacientele cu risc crescut fata de aceasta infectie.
3. Serologia pentru sifilis - VDRL, TPHA - se efectueaza atat la incepu­tul sarcinii, cat şi in trimestrul III de sarcina. Gravitatea infectiei congenitale este deosebita in cazul in care mama contacteaza boala in ultimele doua luni de sarcina.
4. Anticorpii IgG si IgM pentru virusul rubeolei – se titreaza cat mai precoce in timpul sarcinii. Exista cateva situatii distincte: AcIgG pozitiv şi AcIgM negativ inseamna ca pacienta are imunitate fata de acest virus şi nu mai necesita testari ulterioare. Daca IgG este negativ-ceea ce inseamna absenta imunitatii-serologia pentru rubeola va fi repetata in cursul saptamanilor 16-18. In cazul infectiilor acute IgM este pozitiv pe o perioada de 4-8 saptamani de la debutul simptomatologiei. Prezenta unui IgM pozitiv trebuie verificata prin cel putin 2 metode.
5. Anticorpii IgG si IgM pentru cytomegalovirus. Efectele citomega­lovirusului asupra embrionului sunt aceleaşi ca şi la virusul rubeolei. Astfel el trebuie depistat cat mai precoce, in primul trimestru de sarcina. Riscul afectarii fatului exista numai in cazul in care mama se infecteaza cu acest virus prima data in cursul sarcinii.
Daca la un screening inainte de sarcina sau la prima determinare la in­ceputul sarcinii se constata IgG pozitiv şi IgM negativ, se considera ca exista un risc minim de infectie congenitala şi nu sunt necesare evaluari ulterioare. Daca insa se obtine atat IgG cat şi IgM negative este necesara repetarea determinarilor in luna a 4-a.
6. Anticorpii IgG si IgM pentru toxoplasmoza – sunt anticorpi ce trebuie testati fie inainte de sarcina, fie cat mai repede in timpul sarcinii. Si in acest caz exista cateva situatii distincte cu conotatii diferite. Astfel daca la prima determinare in timpul sarcinii atat Ac IgG cat şi Ac IgM se depisteaza a fi pozitivi, pacienta este suspectata de o infectie activa. Totuşi, avand in vedere faptul ca anticorpii IgM pot persista pana la un an de la infectie, diagnosticul de toxoplasmoza activa este dificil de pus şi necesita determinari de IgG cantitativ in dinamica precum şi confirmarea pozitivitatii IgM prin cel putin 2 metode.
O alta situatie este aceea in care Ac IgG sunt pozitivi, Ac IgM negativi; acest lucru demonstreaza prezenta imunitatii şi nu mai este necesara repe­tarea testelor in cursul sarcinii. Daca imunitatea este absenta (IgG negative) testarea se va repeta la intervale de 8-12 saptamani.
7. Serologia pentru Listeria monocytogenes. Gravidele se infecteaza cel mai adesea in trimestrul III de sarcina datorita scaderii imunitatii de tip celular inregistrata in aceasta perioada; infectia se poate transmite transpla­centar la fat.
Detectarea unei creşteri semnificative a titrului de anticorpi -de 4 ori- la examinarea a 2 probe recoltate la un interval de 2-3 saptamani este sugestiva pentru infectia curenta.
8. Cultura secretiei genitale pentru Streptococ de grup B. Exista doua forme clinice de manifestare a infectiei neonatale in cazul infestarii: sep­ticemia, cu debut precoce in primele zile de viata; meningita, cu debut tardiv in decursul primelor luni.
Pentru prevenirea acestor complicatii, se recomanda screening-ul pentru Streptococul de grup B-prin cultura secretiei vaginale - la toate gravidele aflate in saptamanile 35-37 de sarcina.
 
Pentru a putea interpreta corect rezultatele, este necesara cunoaşterea modificarilor parametrilor de laborator in cursul sarcinii normale. Aceste modificari pot fi urmarite in tabelul de mai jos luate prin comparatie cu feme­ile sanatoase negravide.
Modificarile parametrilor de laborator in cursul sarcinii normale: 

Denumire analiza
Trimestrul I
Trimestrul II
Trimestrul III
Acid uric
↓↓
↑/↑↑
Albumina
↓↓
↓↓
ALT
Ø
Amilaza
↑↑
AST
Ø
Bilirubina
↓↓↓
↓↓↓
↓↓
Calciu
Clor
Ø
Ø
Ø
Colesterol
Ø
↑↑
Creatinina
↓↓
↓↓
↓↓
CTLF
↑↑
↑↑↑
↑↑↑
Feritina
↓↓
↓↓↓
↓↓↓↓
Fosfataza alcalina
↑↑
↑↑↑
GGT
↓↓
Glucoza (a jeun)
↓↓
↓↓
↓↓
Glucoza (postprandial)
HDL - Colesterol
↑↑
↑↑
↑↑
Hematocrit
↓/↓↓
↓/↓↓
Hemoglobina
↓/↓↓
↓/↓↓
IgG
↓↓
↓↓↓
↓↓↓
IgM
↓↓
↓↓
↓↓
LDH
Ø
Leucocite
↑↑
↑↑↑
↑↑↑
Limfocite
Ø
Ø
Ø
Magneziu
↓↓
Monocite
↑↑↑
↑↑↑
↑↑↑
Neutrofile
↑↑↑
↑↑↑↑
↑↑↑↑
Numar eritoricte
↓/↓↓
↓/↓↓
Potasiu
Proteine totale
↓↓
↓↓
Sideremie
Ø
Sodiu
Ø
Ø
Ø
Trigliceride
↑↑↑
↑↑↑↑
↑↑↑↑
Uree
↓↓
↓↓
↓↓↓
VEM
Ø
Ø
Ø

 
Modificari comparativ cu femeile sanatoase neinsarcinate:
- <2% - Ø
- 2-10% ↓↑
- 10-30% ↓↓/↑↑
- 31-100%  ↓↓↓/ ↑↑↑
- >100% ↓↓↓↓/↑↑↑↑
 
Notare
Comentarii
de Ioan
Fenomenul care a cuprins toata planeta! Numai cand vrei sigur bani: Proiect B! Promovam un subiect original de film! Sansa ta de a te apropia de Hollywood! Un film pentru Hollywood! Te poti imbogati! Hollywood te asteapta! Tinta noastra este Hollywood! Hollywood: magie si bani!Solicita acum detalii la adresa de email: corisioan@yahoo.com

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Protocol de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală Care sunt investigaţiile de laborator necesare în cursul unei sarcini normale?
Femeia insarcinata Simptome care anunta sarcina Momentul potrivit pentru a incerca detectarea prezentei unei sarcini este intarzierea ciclului menstrual, fiind nevoie sa se excluda probabilitatea unor disfunctii hormonale sau o infectie ginecologica. Nu este insa necesar sa se astepte intarzierea menstruatiei, sarcina...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
Sarcina pas cu pas - ghid de analize de laborator pentru viitoarele mamici Sarcina este o calatorie minunata care dureaza aproximativ 40 de saptamani, dar este si dificila caci presupune multe schimbari si provocari atat la nivel fizic, cat si emotional. Bucura-te de aceasta perioada, adopta un stil de viata echilibrat printr-o dieta diversificata si sanatoasa...
Sindromul Antifosfolipidic Hughes Sindromul antifosfolipidic (APS) sau sindromul Hughes este afecţiunea de tip autoimun din categoria bolilor de ţesut conjunctiv .
Hipotiroidia si sarcina Disfunctiile tiroidiene in cursul sarcinii necesita o atentie speciala, datorita complicatiilor materno-fetale ce pot apare in absenta unui tratament adecvat. Cea mai frecventa disfunctie tiroidiana in sarcina este hipotiroidia.