Cele mai citite
 


Recomandări şi măsuri profilactice în cazul gripei noi
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Alba Iulia, 13 mai /Agerpres/ - Membrii Unităţii Locale de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Alba au recomandat, miercuri, tuturor primăriilor din judeţ să afişeze în locaţiile cu vizibilitate crescută fluturaşi cu măsuri de profilaxie în vederea prevenirii gripei noi şi să achiziţioneze dezinfectante pentru a fi utilizate cu precădere în şcoli.

În cadrul şedinţei Unităţii Locale de Decizie, prezidate de prefectul Ştefan Bardan, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Vasile Bereş, a prezentat măsurile întreprinse ca urmare a apariţiei focarului de gripă porcină din Mexic.

Demersurile DSVSA Alba vizează aspecte ca transmiterea către Centrele Sanitar Veterinare zonale şi toate circumscripţiile sanitare veterinare concesionate note de serviciu, prin care medicii veterinari au fost atenţionaţi asupra pericolului gripei noi şi obligativitatea de a monitoriza starea de sănătate a porcinelor din raza de activitate, circulaţia acestora, informarea crescătorilor în acest sens şi obligativitatea acestora de a notifica circumscripţiei orice îmbolnăvire sau mortalitate la porcine.

O altă măsură vizează verificarea şi intensificarea măsurilor de biosecuritate şi a supravegherii sanitar-veterinare în exploataţiile nonprofesionale cu efective de porcine, ţinând cont de faptul că pe raza judeţului Alba nu există exploataţii comerciale pentru creşterea şi îngrăşarea porcilor în sistem intensiv. Având în vedere că în această perioadă se execută acţiuni de vaccinare contra pestei porcine clasice la porcii din exploataţiile nonprofesionale, în cadrul campaniei de vaccinare, medicii veterinari concesionari efectuează şi un examen clinic complet al animalelor din exploataţie.

La rândul său, Adrian Teodoru, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Alba a precizat că s-a constituit la nivel local Comitetul de coordonare pentru supravegherea şi monitorizarea măsurilor de sănătate publică, din care fac parte conducerea DSP, şefii secţiilor şi compartimentelor de boli infecţioase, managerii spitalelor din judeţ.

Conform instrucţiunilor Ministerului Sănătăţii, s-a instituit sistemul de raportare zilnică a infecţiilor respiratorii, gripei şi pneumoniilor de către toate unităţile sanitare din judeţ, la nivelul fiecărei secţii şi fiecărui compartiment de boli infecţioase, precum şi la nivelul spitalelor. Totodată, s-a asigurat cel puţin câte un salon special pentru izolarea cazurilor suspecte şi au fost luate toate măsurile pentru asigurarea transporturilor cu ambulanţe special destinate persoanelor care se încadrează în definiţia de caz către unitatea medicală cea mai apropiată ce poate asigura asistenţa medicală.

În cazul în care DSP este anunţată despre o persoană care a călătorit în zonele afectate va transmite Ministerului Sănătăţii informaţii referitoare la ţara şi localitatea unde a călătorit, perioada călătoriei, prezenţa simptomelor conform definiţiei de caz, respectiv de câte zile aceasta a sosit în ţară. În acest sens, vor fi luate în considerare doar persoanele care s-au întors în ţară cu cel puţin şapte zile înainte de data prezentării la consult. AGERPRES/(Marinela Brumar)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.
Suceava: Punctul de asistenţă medicală din PTF Siret este funcţional, a anunţat prefectul Punctul de asistenţă medicală, al cărui înfiinţare s-a decis în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava, este funcţional începând de sâmbătă, persoanele care intră în ţară prin PTF Siret, venind din Ucraina, fiind verificate dacă prezintă simptomele gripei porcine.
Măsuri de prevenire a apariţiei gripei porcine Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii a luat luni primele măsuri de prevenire şi control al apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină de origine porcină. Comitetul a stabilit, în primă fază, paşii care trebuie urmaţi în identificarea, transportul şi modalităţile...
Suceava: Primul caz de gripă porcină confirmat în judeţ, la un bărbat de 55 ani În judeţul Suceava s-a înregistrat primul caz de gripă porcină din acest an, la un bărbat în vârstă de 55 de ani, se arată într-un comunicat remis AGERPRES, joi, de Biroul de presă al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.
Satu Mare: Suspiciunea de gripă porcină nu se confirmă, anunţă DSP Bărbatul internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare cu suspiciune de gripă porcină va fi externat miercuri, analizeze de laborator infirmând existenţa acestui virus.
Vrancea: Trei cazuri de gripă porcină, confirmate în judeţ Trei cazuri de gripă porcină AH1N1, semnalate la bolnavi din municipiul Focşani , oraşul Odobeşti şi comuna Baloteşti, au fost confirmate, luni, de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea.