Cele mai citite
 


Bufeurile
joi, 7 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Somnul, Alzheimer, Obstetrica - Ginecologie, Oncologie, Mama si copilul
 

 

 
Poate cea mai obisnuita neplacere de care se plang femeile in preajma menopauzei se refera la mult temutele bufeuri — valurile de caldura care incep in piept si se raspandesc la gat si cap, lasandu-le transpirate, infierbantate, imbujorate, iritate si deosebit de stanjenite.

 

 

Aproape 75 la suta dintre femei trec prin aceste stari. Un bufeu poate dura intre 30 de secunde si 30 de minute, dar in mod normal durata lui este de 2-3 minute. Femeile trec prin bufeuri intr -o perioada care dureaza intre 3 si 5 ani.

Bufeurile sunt chiar si mai deranjante pe timpul noptii. Va treziti brusc din somn scaldata in sudoare . Faptul ca transpiratiile nocturne va intrerup somnul este ceea ce va face sa va fie mai greu chiar decat ziua sa treceti printr-o astfel de situatie. Bufeurile va pot lasa epuizata si disperata daca v-ati pierdut odihnitorul somn de noapte.

Bufeurile si transpiratiile nocturne sunt consecinta scaderii nivelurilor de estrogen ce are loc la femeile aflate in premenopauza (perioada de 2 pana la 8 ani dinaintea menopauzei ) si in menopauza , care incepe de fapt dupa 12 luni de la ultima menstruatie . Lipsa de estrogen , precum si alte modificari hormonale, influenteaza modalitatea in care organismul femeii regleaza caldura.

Milioane de femei s-au indreptat de-a lungul anilor spre terapia hormonala de substitutie pentru a usura bufeurile, precum si alte simptome ale menopauzei ca pielea uscata si uscaciunea vaginului. Multe femei au facut aceasta optiune pentru a preveni osteoporoza , bolile de inima, accidentul vascular cerebral , boala Alzheimer si unele tipuri de cancer . Totusi, intre ele au existat si femei care au sperat ca terapia hormonala de substitutie s-ar putea dovedi inselatorul elixir al tineretii, care sa le mentina o vesnicie tineretea trupului si a mintii.

Dar in ultimii ani, datele stiintifice au inceput sa arate ca unele dintre mari le pretentii ale acestei terapii nu erau intemeiate. Cu siguranta, terapia hormonala de substitutie face minuni in privinta bufeurilor si a uscaciunii va- ginale ; ea imbunatateste calitatea somnului altminteri intrerupt de bufeuri si, in acest fel, poate creste buna dispozitie si calitatea vietii. Ea va ajuta cu siguranta la prevenirea osteoporozei si a cancerului de colon si poate incetini instalarea sau evolutia bolii Alzheimer. Dar nu va proteja femeile in fata bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral , ba chiar, in unele cazuri, poate creste usor riscul acestora.

De asemenea, terapia hormonala de substitutie creste usor riscul cancerului de san si al trombozelor.
De aceea , in zilele noastre decizia de a recurge la terapia hormonala de substitutie este una mai complexa, care depinde, printre altele, de gravitatea simptomelor postmenopauza si de riscul osteoporozei. Aceasta terapie este contraindicata unor femei, iar altele decid sa nu faca o terapie de durata sau sa o intrerupa pe cea in curs. Acestor femei, daca fierbinteala este prea mare pentru a o suporta, le oferim sugestii care le vor ajuta sa faca fata atat bufeurilor din timpul zilei, cat si celor nocturne.
 
Articol preluat de pe www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Modificările organismului in menopauză Menopauza nu este o boală, este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile. Din punct de vedere etimologic, termenul „menopauză” își are originea în limba greacă (menos=hemoragie, pausa=sfârșit) defininând finalul menstruației.
Premenopauza Unii o denumesc perioada de tranzitie. Pentru altii, este doar o etapa de viata. Oricum ar fi, premenopauza sau perimenopauza reprezinta perioada din viata reproductiva a unei femei, care incepe cu cativa ani inaintea instalarii menopauzei si dureaza de la 2 la 10 ani.
Cum renuntam la fumat? – partea 1 Mai mult de jumatate din pacientii care imi intra pe usa sunt fumatori, iar din acestia o treime sunt obezi, alta treime sufera de boli cardiovasculare si cealalta parte de boli digestive. 60% din pacientele abia intrate la menopauza au osteoporoza si sunt fumatoare. Primul meu sfat logic si de...
Menopauza şi tratamentul de substituţie hormonală Ce este menopauza? Menopauza reprezintă momentul care marchează tranziţia de la viaţa activă sexual către perioada de senescenţă şi semnifică acea perioadă care urmează la 1 an de zile după oprirea completă a menstruaţiilor (sau absenţa menstruaţiilor timp de trei luni de zile în condiţiile utilizării...
Osteoporoza Osteoporoza este o boală metabolică osoasă caracterizată prin scăderea masei osoase cu păstrarea raportului dintre faza minerală şi cea organică, deteriorarea microarhitectonicii ţesutului osos şi scăderea consecutivă a rezistenţei osului, cu creşterea riscului pentru fracturi.
Salvia - salvatoarea sanatatii Planta parfumata, din familia mentei, un subarbust cu aspect ornamental, intrebuintat in medicina si gastronomie. Foarte raspandita in gradinile din Europa, America si Africa de Nord, salvia cuprinde cateva sute de specii de plante erbacee sau perene. Poate sa creasca si sub forma de arbusti. In...