Cele mai citite
 


Regimul alimentar recomandat la varsta a treia
duminică, 7 octombrie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Ce mancam?, Diete, Mancam sanatos, Boli de nutritie
 

 

 Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta).
Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei;
Activ: 2400-2600 Kcal pentru bărbaţi şi 1900-2100 Kcal pentru femei;

 

 

Aportul caloric este realizat de macroprodusele alimentare (alimentele energetice). Se recomandă ca din totalul caloriilor necesare, 14% să fie aduse de proteine, 31% de lipide şi 55% de glucide.   Modificări ale aportului caloric se impun numai în tulburările de nutriţie. In stările de inaniţie se poate ajunge (temporar) până la un aport caloric de 5000 kcal, iar în obezitate la o scădere până la 1000-1500 Kcal

Aportul proteinic este cel mai important, pe lângă rolul energetic, proteinele au un rol plastic şi operaţional. Proteinele trebuie să fie prezente în orice dietă în cantitate suficientă (0,8-1 g/Kg/zi). Proteinele alimentare pot fi complete (conţin toţi aminoacizii necesari) sau incomplete. Proteinele de ordinul I(complete) se găsesc în special în produsele de origine animală (carne, lactate, ouă) şi în legumele uscate (fasole, soia, bob, mazăre, linte, etc). Proteinele de ordinul II(incomplete), cu valoare nutritivă scăzută se găsesc în alimentele de origine vegetală (fructe, legume verzi, cereale, etc.) şi gelatină.
 Aportul de proteine trebuie diminuat în insuficienţa renală acută şi cronică. In general, dieta cu 0,5-0,8 g/Kg sunt suficiente.
Lipidele au in principal un rol energetic. Ele trebuie să fie prezente în orice dietă. In general se admite un aport de 1-2 g/Kg/zi. Lipidele de origine vegetală sunt calitativ superioare, mai ales în contextul profilaxiei şi tratamentului arteriosclerozei şi al diferitelor hiperlipemii sau hiper-lipoproteinemii. Aceste lipide conţin acizi graşi polinesaturaţi sau acizi graşi esenţiali (linoleic, linolenic şi arahidonic) şi nu conţin colesterină. In alimentarea varstnicilor este bine ca lipidele animale bogate în acizi graşi saturaţi şi colesterină să fie reduse. Se recomandă ca lipidele animale (saturate) să nu depăşească 40-50 g pe zi, din care mai mult de jumătate sunt sub formă ascunsă în carne. Sunt situaţii în care aceste lipide animale trebuie diminuate prin folosirea exclusivă de grăsimi vegetale şi de carne ce conţine puţine grăsimi saturate şi colesterină (carne de peşte, de pui).
In unele hiperlipidemii aportul de grăsimi trebuie să fie mai mic decât 50 şi chiar 20 g pe zi. Pe de altă parte în cazurile de subnutriţie şi, mai ales de inaniţie, cantitatea de grăsimi ingerate trebuie să fie mult mai mare (în funcţie de aportul caloric necesar).
Glucidele asigură aportul principal energetic .Aceste glu¬cide se găsesc în alimente sub formă de monozaharide (glucoza, galactoză, fructoză), de dizaharide (lactoză, maltoză, zaharoză) şi de polizaharide vegetale (amidon, celuloză) sau animale (glicogenul).
Forma cea mai utilă de glucide este reprezentată de făinoase (care conţin între 70-80% amidon) al căror aport energetic este foarte mic.
La acestea se adaugă dulciurile propriu-zise (zahărul şi produsele zaharoase, mierea, ciocolata), Digestia şi, deci, asimilarea lor este rapidă. Aportul energetic este mare, Sunt însă exclusiv pentru satisfacerea unor plăceri gustative. Introducerea lor în alimentaţie este rezultatul culturii (tradiţii culinare, rafinamente gastronomice, etc.).
Aportul glucidic trebuie diminuat în diabet, în arterioscleroza şi în obezitate (în regimurile hipocalorice). Această diminuare se obţine în special prin îndepărtarea dulciurilor.
Fibrele (celuloza, hemiceluloza, pectine) necesare pentru a combate constipatia, de a preveni alte patologii de colon mai grave. Fibrele provinite din legume şi fructe proaspete şi sunt recomandate si bine tolerate.

Din produsele microalimentare cele mai cunoscute sunt vitaminele. Vitaminele A şi D se găsesc în carne, grăsimi animale, ouă, lapte, peşte.
Vitamina E se găseşte în cereale, legume, gălbenuş de ou, margarina.
Vitamina K se găseşte în legume verzi, uleiuri vegetale şi în lumenul intestinal (produse de flora intestinală).
Vitamina C se găseşte în citrice, pătlăgele roşii, ardei, varză, cartofi şi în majoritatea fructelor.
Vitamina B2 se găseşte în lapte, brânzeturi, carne, ouă, cereale.
Vitamina B12 se găseşte în ficat, carne, ouă şi lactate.
Vitaminele B1 B6 şi PP se găsesc în drojdia de bere, carne, legume şi cereale.
Acidul folie se găseşte în drojdia de bere, fructe, legume proaspete, ficat.
Biotina se găseşte în ficat, rinichi, gălbenuş de ou, conopidă, drojdie de bere, fructe, leguminoase.
In general, lumina, căldura şi expunerea la aer alterează majoritatea vitaminelor. De asemenea, în cursul preparării alimentelor, vitaminele se pierd în apa cu care sunt spălate şi în care sunt fierte. Zeama de legume preparate înăbuşit sau fierte conţine multe din vitaminele difuzate. Numai prepararea la abur (în "oala minune") conservă conţinutul vitaminic.
In cazul în care prin modul de gătire adoptat, prin lipsa de ingestie de fructe crude şi legume verzi proaspete, sau prin folosirea de conserve, aportul vitaminic este insuficient. Se pot folosi, ca un complement de alimentare (mai ales la vârsta a treia) produsele polivitaminice disponibile comercial.

Aportul de săruri minerale şi de oligoelemente: sodiu, potasiu, calciu, molibden, magneziu, fier, iod, fluor, zinc, cupru, cobalt, crom, seleniu, magneziu şi litiu.
In alcătuirea regimurilor trebuie avut în vedere:
- Aportul caloric
-  Echilibrarea aportului de proteine, lipide şi glucide ţinând seama de compoziţia diferitelor alimente şi de proporţiile menţionate mai sus;
- Aportul de fibre, minerale, oligoelemente şi vitamine;
- Existenţa sau nonexistenţa necesităţii unor restricţii (în regimurile speciale);
- Distribuţia meselor în cursul zilei;
- Organizarea acestor mese (prezentare, ambianţă, accesibilitate socială, etc);
- Să fie accesibile economic.

In cazul persoanelor în vârstă nu trebuie uitată:
- Starea dentiţiei care impune folosirea alimentelor sub anumite forme: lichide, piure, paste, tocaturi, otc. şi evitarea celor consistente;
- Luarea în considerare a unor dificultăţi de vedere şi de manualitate (evitarea peştilor cu oase, tăierea în bucăţi a cărnii, etc).

Aportul de fibre (celuloză, pectine, hemiceluloză) este esenţial pentru bătrâni, care au în general o tendinţă la constipaţie.

Se recomandă ca în raţia zilnică alimentară a varstnicilor să existe circa 75 g de zarzavaturi crude şi 200 g de fructe crude şi cel puţin 250 g de legume gătite.
 Un varstnic are nevoie în mod special de un aport zilnic de 800-1000 mg de calciu.
Aportul de sare (NaCl) trebuie să fie 3-7 g de Na/zi (10-12 g sare pe zi). O parte din sare este asigurată din raţia alimentară. Considerăm că 4-6 g de sare reprezintă raţia normală.
Aportul de fier (12-20 mg/zi) este realizat prin raţia de carne, dar şi prin pâine, ouă, lapte şi legume verzi. Cea mai importanta sursă de vitamine hidrosolubile o reprezintă zarzavaturile crude şi fructele proaspete. Vitaminele liposolubile provin din carne, ouă şi lactate. Carotenele (provitamina şi vitamina A) se află şi în unele vegetale.
Aportul de lichide este esenţial, mai ales că varstnicii nu prea au sete. Peste 2 litri de apă se elimină zilnic prin urină, transpiraţie, respiraţie şi fecale. Această apă trebuie înlocuită prin ingestie de lichide, circa 1,5-2 litri pe zi, şi prin alimentele obişnuite, care realizează un aport de 800-900 ml, la care se adaugă cei 200 ml de apă rezultată zilnic din metabolism. Aportul hidric diurn poate fi realizat şi cu sucuri naturale de fructe. In acest caz trebuie să se ţină seama de aportul lor energetic (600-800 Kcal/litru).
    
Concluzie: regimul alimentar al pacientului varstnic trebuie individualizat in functie de personalitate, temperament, activitate zilnica, si mai ales de patologiile acute sau cronice pe care le are pacientul.


Dr. Porumb Daniel
Medic Specialist Geriatrie - Gerontologie
Medcenter Focsani
0237.224.250
www.medcenter.ro
 

 

 

Notare
Comentarii
Magazin online pentru diabetici http://diabetmag.ro

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Dieta, ajutor in renuntarea la fumat? Lucrul imbucurator pentru cei ce vor sa se lase de fumat este faptul că unul din cinci fosti fumatori nu castiga deloc in greutate, deci se poate si asa. Sa descoperim impreună ce anume ii ajuta pe acestia sa nu castige in greutate.
DIETA PENTRU SANATATEA RINICHILOR Dieta este un component important al starii de sanatate. Educatia nutritionala cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale in mentinerea starii de sanatate. O dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature.
Vitaminele - surse naturale, carente si excese Vitaminele sunt compusi chimici absolut necesari organismului pentru o crestere sanatoasa si un metabolism corect. Corpul omenesc are nevoie de vitamine pentru a crea enzime si hormoni – substante elementare pentru multiplele reactii chimice ce au loc in fiecare moment pentru a asigura supravietuirea...
ŞTIINŢÃ: Vitaminele Vitaminele sunt substanţe cu structură complexă (compuşi organici) care nu pot fi sintetizate de organism, însă a căror prezenţă în corpul uman este absolut obligatorie pentru îndeplinirea unor funcţii esenţiale ale acestuia. Spre deosebire de proteine, lipide sau glucide, vitaminele nu reprezintă surse...
Alimentatia si bolile metabolice Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele...