Cele mai citite
 


Ce este Alzheimer? (lb.engl.)
joi, 7 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Video
 

 

 Alzheimer este o boala lenta, fatala si care afecteaza 1 din 10 persoane dupa varsta de 65 de ani. Din pacate, nimeni nu este imun la aceasta maladie.
Boala apare si se instaleaza gradual pe masura ce doua tipuri de fragmente de proteina numite placi senile si  respectiv degenerescente neurofibrilare se acumuleaza in creier si omoara neuronii. In cazul unei persoane sanatoase, aceste fragmente de proteine sunt degradate si eliminate.
 
Totul incepe in hipocamp, partea cheie a creierului unde se stocheaza prima data amintirile. In timp placile si degenerescentele distrug hipocampul iar bolnavului ii este din ce in ce mai greu sa isi aminteasca activitatea recenta (de la cateva ore pana la 2 zile).
 
Apoi acestea incep sa invadeze tot creierul si sa-i compromita rand pe rand toate functiile. Gradul de imprastiere da gradul de severitate al bolii. De la hipocamp, boala trece la regiunea din creier responsabila cu vorbirea si atunci pacientul incepe sa isi gaseasca cuvintele din ce in ce mai greu, practic uita sa vorbeasca.
 
In urmatoarea faza, boala inainteaza catre zona frontala a creierului, cea raspunzatoare de logica, iar omul pierde abilitatea de a rezolva problemele, de a face planuri.
 
Apoi, se misca si distruge partea din creier raspunzatore de emotii. Pacientul nu mai are control asupra sentimentelor si a starilor sale emotionale.
 
Urmeaza distrugerea partii din creier responsabila cu simturile (vazul, mirosul, auzul). Boala ia in stapinire pacientul care deja incepe sa aiba halucinatii.
 
Spre final, se ajunge la stergerea celor mai vechi si dragi amintiri, care sunt stocate in partea din spate a creierului.
In faza prefinala, pacientul isi pierde echilibrul si coordonarea, iar in ultima faza placile si degenerescente neurofibrilare distrug partea din creier ce coordoneaza respiratia si inima.
 
Alzheimer are o evolutie lenta pe parcursul a 8-10 ani si din pacate pana la ora actuala,este considerata incurabila.

 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rolul unei proteine în progresia maladiei Alzheimer (studiu) Oamenii de ştiinţă au descoperit rolul important jucat de o proteină în progresia maladiei Alzheimer, deschizând calea spre un posibil tratament sau cel puţin pentru minimizarea simptomelor, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista medicală americană 'Science Translational Medicine', informează...
O proteină ar putea avea un rol important în descifrarea bolii Alzheimer şi a autismului Cercetătorii au făcut noi descoperiri în legătură cu o importantă proteină prezentă în creierul uman care are un rol esenţial în transpunerea a ceea ce învăţăm în amintiri pe termen lung, informează luni BBC.
Curiozitati interesante despre om Afla 120 de lucruri interesante despre oameni
Boala Alzheimer: Experimente promiţătoare pe peşti-zebră Paris, 29 apr /Aerpres/ - Profesorul francez Etienne-Emile Baulieu, care cercetează rolul unei proteine în creierul pacienţilor afectaţi de Alzheimer, a anunţat marţi că a reuşit să 'trateze' peşti-zebră prin modularea acestei proteine, făcând astfel să se întrevadă posibilitatea sintetizării unui medicament...
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...
Uleiul de măsline salvează creierul de la îmbătrânire (studiu) Uleiul de măsline, cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate, are în compoziţia sa substanţe ce pot proteja împotriva bolii Alzheimer, potrivit unui studiu apărut în ultimul număr al revistei americane ACS Chemical Neuroscience.