Cele mai citite
 


Iniţiativă pentru finanţarea sistemului de sănătate
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Medicii de familie au iniţiat strângerea de semnături de la populaţie pentru elaborarea unei legi care să prevadă alocarea a 6% din PIB pentru sănătate. Ei spun că acest procent trebuie să fie stabil şi să nu se modifice în funcţie de schimbările politice.

Potrivit preşedintelui comitetului de iniţiativă, Dorin Gabor, din 4 mai când a început acţiunea şi până acum au fost strânse 200.000 de semnături, iar în patru luni speră că numărul acestora va creşte foarte mult.

Reprezentanţii medicilor de familie mai doresc ca procentul alocat pentru medicina primară să fie de 12 %, similar mediei din celelalte ţări europene.

Din comitetul de iniţiativă fac parte, pe lângă medici, şi ingineri, pensionari, studenţi, asistente medicale.

Preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF), Rodica Tănăsescu, apreciază că la 10 ani de la debutul sistemului naţional de asigurări de sănătate se constată foarte multe progrese, iar medicina de familie este cel mai dinamic segment al sistemului medical, dar mai sunt şi multe de făcut.

"Avem aşteptări mari şi nevoi mari, vrem să ne dezvoltăm şi să oferim ceea ce pacienţii şi societatea aşteaptă de la noi. Pilonul principal pe care se bazează sistemul medical este asistenţa medicală primară, care asigură acces echitabil la serviciile medicale de bază pentru toată populaţia. Suntem primii care am acceptat concurenţa reală, bazată pe alegerea pacienţilor. Competiţia şi independenţa profesională au fost motorul dezvoltării noastre", a subliniat dr. Tănăsescu.

Aceasta susţine că cei 11 300 de medici de familie "beneficiază" de o finanţare minimală, care în acest an se întoarce spre 5,4% din fondurile FNUASS, faţă de 9% anul trecut.

În viziunea SNMF, locul medicului de familie este în centrul sistemului de îngrijire a sănătăţii, împreună cu pacientul său.

Reprezentanţii medicilor de familie susţin că deşi au fost deschişi comunicării cu administratorii sistemului, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu au găsit încă o cale prin care să se elimine disfuncţionălităţile din acest segment al medicinei. În plus, ei au evidenţiat faptul că nu s-a întâlnit comisia consultativă şi medicii de familie nu au fost consultaţi când au fost constituite programele naţionale de sănătate, nici privitor la pachetul general de servicii medicale şi nici în ceea ce priveşte co-plata.

În ceea ce priveşte asigurarea permanenţei, reprezentanţii medicilor de familie spun că nu se opun, dar doresc să fie consultaţi, aşa cum s-a promis.

"Ne opunem ideii de obligativitate, mai ales în condiţiile în care nu există o armonizare a legislaţiei pentru asigurarea de către comunităţile locale şi Direcţiile de Sănătate Publică a unor minime facilităţi pentru funcţionarea acestor centre. Comunităţile locale, cu rare excepţii, nu s-au implicat cu nimic. Am solicitat un sediu minimal, plata utilităţilor şi pază. Atât ! Marea majoritate a centrelor au funcţionat numai prin efortul medicilor, gărzile nu au fost plătite cu lunile. A acorda asistenţă medicală nu este numai responsabilitatea medicilor, ci şi a comunităţilor locale şi a unui sistem medical capabil să plătească sau nu aceste servicii", afirmă dr. Rodica Tănăsescu.

La Bucureşti se desfăşoară, în perioada 7-8 mai, conferinţa "Medical forum".

Cu acest prilej vor fi abordate teme precum subfinanţarea cronică, suma alocată per capita pentru sănătatea fiecărui cetăţean şi managementul sanitar de multe ori defectuos.

Alte teme care vor fi dezbătute în cadrul forumului în cele două zile sunt: rolul medicinei de familie în reducerea costurilor spitaliceşti, criterii de evaluare a calităţii în practica medicinei de familie, rolul educativ al medicului de familie, combatant de primă linie. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Comunicat de presă - Guvern COMUNICAT DE PRESÃ
Ministerul Sănătăţii atenţionează medicii de familie să acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor Ministerul Sănătăţii le-a atras atenţia marţi tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate, sunt obligaţi să le acorde asistenţă medicală pacienţilor de pe listele lor.
Medicii de familie anunţă suspendarea temporară a protestului Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunţă suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de furnizare de servicii medicale în relaţia cu Casa de Asigurări.