Cele mai citite
 


Primul implant cohlear la Spitalul Colţea
miercuri, 13 mai 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - O fetiţă de trei ani şi o alta de doi ani şi jumătate, care s-au născut surde, au fost supuse unor intervenţii de implant cohlear, efectuate de o echipă de specialişti români şi austrieci.

Dr. Marian Stamate a declarat, la ieşirea din prima operaţie, că totul a decurs bine şi fetiţa care a fost supusă intervenţiei, la maximum trei ani de la implantare, va putea avea o viaţă normală. El a subliniat că în acest interval se efectuează o reabilitare a micuţei.

Medicul a precizat că perioada optimă de efectuare a intervenţiei la copii este între vârsta de un an şi patru ani.

Prof. dr. Georg Sprinzl, din Insbruck (Austria), a spus, la rândul său, că intervenţia chirurgicală constă în plasarea unei spire cu mai mulţi electrozi de contact în interiorul urechii interne, în cohlee. Electrozii stimulează direct nervul auditiv prin curenţi electrici slabi, ce nu prezintă un pericol pentru ţesuturile din jur, transmiţând astfel informaţia sonoră codificată la exterior de către procesorul de vorbire.

El a apreciat pregătirea medicilor români, dar şi modul în care arată spitalul şi sala de operaţii şi a adăugat că se aşteaptă la rezultate bune.

Mihaela, mama fetiţei, a spus că fiica ei nu auzea deloc, şi că şi-a dat seama de acest lucru atunci când fetiţa avea un an şi trei luni şi a fost supusă mai multor investigaţii. Copilul s-a aflat pe o listă de aşteptare la Spitalul Panduri. Ea a menţionat că a avut emoţii până la finalizarea intervenţiei, dar a primit asigurări de la medici că totul este în regulă.

A doua fetiţă care urmează să fie operată este din Lehliu, judeţul Călăraşi.

Prof. dr. Cristian Popescu, şeful Clinicii ORL, a făcut referire la faptul că Spitalul Colţea este cel mai vechi spital, are 300 de ani, iar ''medicina românească a început de aici''. El a menţionat că în România a început să se facă implant cohlear în anul 2000 şi în prezent se desfăşoară un program naţional pentru acest tip de implant, care are programat pentru acest an 90 de intervenţii.

''Desigur, numărul nu este suficient, dar având în vedere că comportă costuri foarte mari, este bine că se desfăşoară un astfel de program'', a spus medicul.

În ceea ce priveşte modul în care ar trebui depistaţi copiii care nu aud, prof. Cristian Popescu a afirmat că ar fi nevoie să existe în fiecare maternitate câte un specialist ORL care să descopere această eventuală afecţiune la naştere. El consideră că mamele ar trebui să-şi dea seama când copiii lor au probleme de auz.

În fiecare centru universitar sunt centre care realizează implant cohlear pentru persoanele din toată ţara.

Este foarte important pentru copiii cu o pierdere de auz să fie din timp diagnosticaţi şi protejaţi cu aparate cât mai performante, în aşa fel încât creierul să se poată dezvolta. Implicarea părinţilor în dezvoltarea copiilor este esenţială.

Datorită progreselor tehnologice în domeniul protezelor auditive şi depistării hipoacuziei, protejarea copiilor nu mai întâmpină astăzi aceleaşi dificultăţi ca în trecut.

Echipa de specialişti care a efectuat operaţia a fost formată din prof.dr. Cristian-Radu Popescu, Spitalul Clinic Colţea şi prof.dr. Georg Sprinzl - Innsbruck, Austria, alături de dr. Marian Stamate şi dr. Dana Vlad, cu sprijinul tehnic al inginerului Gerald Schwarzecker - Medel Vienna şi al audiologului Anca Modan - Audiolux. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de cosko
MARE TEAPA SECTIA ORL SPITALUL COLTEA,AM FOST OPERAT LA VARSTA DE 27 ANI IN ANUL 1998 99 DE DOCTORA DANA VLAD ASISTATA DE SUPER MESERIASUL POSCU NU STIU CUM,A FACUT TOT POSIBILUL SA MA TRIMITA PARALIZAT, LA ALT SPITAL GRESEALA FACUTA DE DOCTORA DANA VLAD SI PROFESORUL DISTRAT POPESCU X,DANDULE CITE 500 USD SA FIE TREABA TREABA SI TOT ASA.CU AJUTORUL DOCTORILOR DE LA BAGDAZAR ARSENIE CU UN RISC F MARE,MA OPERAT.


ATENTIA MARE TEAPA ORL COLTEA DANA VLAD SI UN PROF POPESCU X

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cabinet de audiologie modern, inaugurat la Spitalul de Copii 'Marie Curie' Un cabinet de audiologie modern pentru investigaţii de auz şi reglaje la implant cohlear a fost inaugurat luni la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Marie Curie'.
Braşov: Primul centru privat specializat în implant cohlear din România Primul centru privat specializat în implant cohlear din România s-a inaugurat joi, la spitalul Sf. Constantin din Braşov.Centrul beneficiază de investiţii de peste 300.000 de euro, are trei săli de operaţie şi este dotat cu aparatură de ultimă generaţie produsă de lideri mondiali în domeniu, precum şi...
Implant cohlear la o fetiţă de doi ani şi şase luni La Spitalul de Copii 'Grigore Alexandrescu' o echipă complexă alcătuită din chirurgi, audiologi, ORL-işti, logopezi, specialişti în implant cohlear au realizat, pentru prima dată în această unitate medicală de pediatrie, un implant cohlear la o fetiţă de doi ani şi şase luni, diagnosticată în 2008 cu...
Primul implant cohlear în sistemul privat O echipă mixtă de la Spitalul Regina Maria şi Clinica Urechii a efectuat pentru prima dată în România o operaţie de implant cohlear în sistem privat, informează joi printr-un comunicat de presă unitatea sanitară.
Premieră în România: Implant cohlear bilateral realizat unui sugar de nouă luni cu hipoacuzie profundă O echipă de medici a realizat cu succes implantarea cohleară bilaterală a celui mai mic pacient din România, un sugar în vârstă de nouă luni, cu hipoacuzie bilaterală profundă, intervenţie ce a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti, Clinica ORL.
Implantul cohlear în România (partea a II-a) Dr. Marian Stamate, medic primar O.R.L. la Spitalul Clinic Colţea-Bucureşti, membru al echipei care a realizat primul implant cohlear la Spitalul Coltea din Bucuresti, alături de dr. Dana Vlad, prof. dr. C.R. Popescu şi prof dr.Georg Sprinzl,de la Spitalul Universitar din Innsbruck - Austria şi cu sprijinul...