Cele mai citite
 


Salvaţi Copiii: România are foarte puţini psihiatri pentru copii
vineri, 8 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Minte sanatoasa
 

Numărul psihiatrilor pentru copii este foarte scăzut în România, ajungând la aproximativ 200 pentru aproape patru milioane de copii, a declarat joi psihologul Organizaţiei 'Salvaţi Copiii', Diana Stănculeanu, coordonatorul studiului 'Analiza serviciilor de sănătate mintală pentru copiii din România'.

Ea a spus că sunt judeţe în care există un singur psihiatru pentru copii.
O altă concluzie a studiului indică faptul că serviciile de sănătate mintală sunt concentrate, în majoritatea cazurilor, în spitale de psihiatrie unde rareori părintele îşi duce copilul şi unde ajung cazurile cu patologii foarte grave.


Diana Stănculeanu a spus că o altă greşeală este aceea că o altă carenţă a sistemului de sănătate mintală în România este şi faptul că nu se lucrează în echipă terapeutică complementară formată din psiholog, psihiatru, consilier social.


Coordonatorul proiectului a acuzat şi faptul că finanţarea pentru sistemul de sănătate, pentru sistemul educaţional şi protecţie socială este foarte mică în România, fapt ce afectează creşterea corespunzătoare a copilului.
'Sunt unele probleme care ar putea fi depistate precoce de medicul pediatru dacă acesta ar avea competenţe pe sănătatea mintală, însă acesta nu are. Autismul poate fi identificat la 18 luni de către pediatru. E nevoie de o reformă a curriculei la nivel de facultate de medicină, la nivelul rezidenţiatului pentru pediatri. Astfel acesta ar trebui să fie structurat, iar medicul pediatru care, în prezent, are un singur modul pentru psihiatria copilului să facă mai multe module', a susţinut Diana Stănculeanu.
Ea a afirmat că cele mai frecvente tulburări la copii sunt cele de anxietate, depresia ADHD, autism şi cele legate de problemele comportamentale.
'Salvaţi Copiii România' a deschis în ultimul an cinci centre de consiliere pentru părinţi şi unul pentru sănătate emoţională şi comportamentală pentru copii în Bucureşti', a mai spus psihologul.


Prezent la lansarea studiului 'Analiza serviciilor de sănătate mintială pentru copiii din România', preşedintele Comisiei pentru Egalitatea de Şanse din Camera Deputaţilor, Cristina Pocora, a acuzat faptul că statul 'a abandonat categoriile sociale vulnerabile' şi problemele copiilor.


'Se găseşte mereu scuza că nu există bani', a mai spus Pocora.
Studiul realizat de 'Salvaţi Copiii' este prima analiză calitativă din România referitoare la serviciile de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi şi este reprezentativă la nivel naţional, deşi a fost realizat în opt judeţe.
În cadrul studiului au fost realizate 75 de interviuri şi 12 focus-grupuri, iar analiza a fost bazată pe 128.702 cazuri de copii cu o tulburare de sănătate mintală în anii 2008-2009 şi în semestrul I al anului 2010.
Cercetarea a fost făcută în rândul profesorilor, părinţilor, pediatrilor şi psihologilor.


La nivelul anului 2007, după cum susţine un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se estima că 880.709 copii din România întruneau criterii de diagnostic pentru o problemă de sănătate mintală, dintre care 572.461 copii cu tulburări de anxietate, 220.177 copii cu ADHD, 154.124 copii cu depresie, 88.070 cu tulburări de conduită, 44.035 copii cu schizofrenie şi tulburări psihotice şi 8.807 cu autism.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...
Primul parteneriat din România în domeniul sănătății pentru tratamentul dependenței de alcool Sâmbătă, 1 martie 2014, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor de sănătate, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficială a ”Cartei Albe pentru Dependența de Alcool din România – probleme, provocări...
Studiu fundamental asupra unor copii instituţionalizaţi din România: Privarea socială afectează dezvoltarea creierului Copiii care cresc în instituţii în locul familiilor prezintă deficite majore în dezvoltarea creierului, a arătat un studiu efectuat asupra unor copii instituţionalizaţi din România. Constatările, publicate online luni, în ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' din SUA, subliniază importanţa...
Depresia, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate La nivel global, depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra functionalității pacientului, scăderea productivității și a capacității de lucru, izolare și chiar pierderea dorinței de a trăi. În prezent, depresia majoră este a patra boală ca...
Proiect lansat de Salvaţi Copiii, dedicat serviciilor integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat joi un proiect dedicat ajutorării copiilor cu probleme de sănătate mintală sau care sunt victime ale violenţei domestice, care are ca obiective formarea a 200 de specialişti în vederea evaluării şi intervenţiei, furnizarea de servicii de consiliere şi terapie...
Elena Mitrea (PSD): Legea 151 care protejează persoanele cu TSA este inaplicabilă Situaţia persoanelor care suferă de autism este departe de a fi rezolvată la un nivel corespunzător în România, a declarat, marţi, la Parlament, senatorul Elena Mitrea în cadrul dezbaterii "Autismul există - O mână întinsă celor care pot fi salvaţi".