Cele mai citite
 


Ministrul Bazac a infirmat informaţia potrivit căreia virusul gripei porcine ar proveni din România
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a infirmat, miercurea trecută, într-o conferinţă de presă, informaţia potrivit căreia virusul gripei porcine ar proveni din România, informaţie difuzată de o agenţie de presă şi preluată de mai multe televiziuni.

Ministrul Bazac a spus că astfel de informaţii neverificate pot induce panică în rândul populaţiei şi pot aduce prejudicii ţării noastre, catalogând informaţia apărută pe o agenţie de presă din România drept speculaţie.

''In ultima perioadă, OMS a stabilit o politică extrem de clară de comunicare, iar acest gen de informaţii nu poate fi furnizat decât de organisme abilitate - de OMS, în SUA - de Centrul de control al bolilor transmisibile Atlanta şi de Centrul de control al bolilor transmisibile din Stockholm, pentru UE. Un raport al CDC Atlanta explică foarte clar provenienţa şi componenţa virusului. Este dovedit ştiinţific că principala genă a acestui virus provine de pe continentul american'', a precizat ministrul Bazac. El a menţionat că un alt argument e acela că deşi epidemia de gripă s-a declanşat în urmă cu două săptămâni, în România nu s-a înregistrat niciun caz, nici măcar o suspiciune de îmbolnăvire cu gripă.

''Eu consider că astfel de informaţii vin într-o totală contradicţie cu apelul la responsabilitate pe care l-am făcut, în urmă cu o zi, în faţa reprezentanţilor media. Nu pot să închei acestă declaraţie fără să mă gândesc că poate nu întâmplător proprietarul publicaţiei New York Times este un magnat mexican al cimentului, care a preluat acest ziar în urmă cu trei luni şi care, probabil, are un anume tip de agendă economică la graniţa cu Mexicul. Aceasta e o mare porcărie'', a conchis ministrul Bazac.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a explicat, din punct de vedere ştiinţific, componenţa virusului. El a spus că e foarte clar că cinci gene dintre cele opt ale virusului sunt de pe continentul nord-american. ''Aceste date aparţin atât CDC Atlanta, cât şi organismelor europene'', a spus Streinu Cercel. Specialistul a subliniat că reasortarea virusului nu are nicio legătură cu România, ci cu continentul american.Totodată, prof. dr. Streinu Cercel a mai spus că virusul încearcă mereu să depăşească bariera de specie, iar atunci când reuşeşte, el ajunge să declanşeze infecţia la om, dar ca să facă acest lucru, trebuie să împrumute de la virusul care dă în mod obişnuit infecţii la om, acele gene care permit legarea de receptori.

''In acest caz, virusul a împrumutat gene de la virusul porcin, de la virusul aviar şi şi-a luat de la virusul uman gene care să-i permită legarea la receptori. Acest virus, în momentul de faţă, e recunoascut să dea infecţia cu transmitere interumană'', a explicat dr. Streinu Cercel.

La rândul său, prof. dr. Geza Molnar şi-a exprimat regretul în legătură cu această informaţie precipitată din partea mass media românească, cu atât mai mult cu cât s-a discutat la CNA să nu se difuzeze informaţii care să inducă panică în rândul populaţiei. El a spus că s-a încercat să se explice mass media că virusul nou nu are nicio legătură cu porcul.

''Este regretabil că nu s-au consultat specialiştii înainte de a da o astfel de ştire alarmantă, care realmente induce panică în populaţie'', a spus specialistul.

Potrivit cotidianului american The New York Times, compania Smithfield, din localitatea timişeană Cenei, are o afacere comună cu o fermă mexicană de porci aflată în apropierea locului unde cercetătorii ONU investighează posibila legătură dintre porci şi noua tulpină a gripei ce afectează fiinţele umane. Existând încă îndoieli în legătură cu originile virusului, compania Smithfield subliniază faptul că boala nu a atins niciunul dintre animalele sau dintre angajaţii săi.

Publicaţia americană susţine că uneori compania nu a obţinut autorizaţiile privitoare la mediul înconjurător şi nu a informat autorităţile despre decesele din rândul porcilor - lacune ce au ieşit la iveală după ce febra porcină a afectat trei crescătorii româneşti de porci în anul 2007, dintre care două funcţionau fără autorizaţie. Aproximativ 67.000 de porci au murit sau au fost sacrificaţi, atât porcii infectaţi, cât şi cei sănătoşi fiind împuşcaţi pentru a se opri răspândirea bolii.

Cotidianul new-yorkez mai scrie că reprezentanţii companiei Smithfield îşi apără cu înverşunare strategia şi metodele folosite. Ei au declarat că au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a învinge epidemia de febră porcină din România şi au subliniat că lipsa autorizaţiilor a fost o simplă scăpare. În prezent, Smithfield este cel mai mare producător de carne de porc din România, unde deţine o imensă fabrică de prelucrare a cărnii, aproape 40 de ferme de porci şi plantaţii agricole ce se întind pe mai mult de 20.000 hectare, se arată în cotidianul american.

Publicaţia mai notează că în 2007, cadavrele porcilor zăceau în mormane uriaşe, iar locuitorii îşi amintesc eforturile haotice depuse pentru incinerarea lor. Acea tulpină a virusului afectează doar porcii, însă cercetătorii au descoperit elemente ale virusurilor ce atacă porcii - unul din Europa sau Asia, altul din America de Nord - în codul genetic al noului virus gripal A (H1N1), susţine New York Times.AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România este pregătită pentru o eventuală pandemie de gripă Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că în România nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu noul virus gripal şi nu există nicio suspiciune până în acest moment.
Situaţia evoluţiei gripei cu virus nou la nivel mondial Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Numărul total de cazuri de gripă cu virus A(H1N1) în ţările membre ale UE, la nivel mondial, a ajuns luni la 79 cazuri confirmate, dintre care opt cu transmitere secundară.
Bazac: Virusul H1N1, extrem de puternic Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a atras atenţia că virusul N1H1 rămâne în continuare extrem de puternic, numărul cazurilor fiind în creştere, iar mortalitatea mult mai ridicată decât în cazul gripei sezoniere.
Ministrul Sănătăţii a anunţat un caz cu gripă porcină la un copil din Călăraşi Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat în conferinţa de presă de joi că s-a înregistrat un caz cu gripă porcină la un copil de trei ani din Călăraşi, însă cazul nu este grav, copilul fiind tratat acasă cu simptomatice.
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...
Pistol (CNSCBT): Nu avem gripă porcină; cele 12 persoane care au murit - confirmate cu virus gripal sezonier Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat joi că în România nu există gripă porcină, precizând că cele 12 persoane care au murit în ultima săptămână au fost confirmate cu virus gripal sezonier.