Cele mai citite
 


În fiecare zi 40 de oameni mor prin infarct de miocard
duminică, 10 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Boala coronariană ischemică, cunoscută de asemenea şi cu denumirea de cardiopatie ischemică, este cea mai comună manifestare a bolilor cardiovasculare.

În România, datele statistice arată că la sfârşitul anului 2006 erau înregistraţi aproape un milion de pacienţi cu boală coronariană ischemică. Se estimează că aceasta rămâne şi în viitorii 20 de ani prima cauză de deces în lume, reprezentând 12,2% din mortalitatea generală, înaintea cancerului, accidentelor rutiere, HIV/SIDA, bolilor hepatice, a subliniat, joi, Ruxandra Huştiu, product manager la Servier, cu prilejul celui de-al 49 lea Congres al Societăţii Române de Cradiologie, de la Sinaia.

'Zilnic în România 40 de oameni mor prin infarct de miocard', a declarat dr. Ruxandra Huştiu.
Numai în Statele Unite ale Americii, la fiecare 26 de secunde cineva suferă de un eveniment coronarian - de exemplu infarct miocardic - şi la fiecare minut cineva moare din această cauză.
Boala coronariană ischemică apare într-o oarecare măsură că un rezultat natural al îmbătrânirii, dar principală cauză este reprezentată de afectarea stratului interior al arterelor coronare, legată de anumiţi factori de risc cum sunt fumatul, tensiunea arterială ridicată, diabetul, nivelul ridicat al colesterolului, obezitatea şi alţi factori, incluzând sexul, etnia şi istoricul familial de boală coronariană. Arterele coronare se întăresc şi se strâmtează, iar aceasta conduce la diminuarea fluxului sanguin care aduce oxigen către celulele musculare ale inimii şi cauzează astfel ischemie (lipsă de oxigen).

Aceasta se poate manifesta prin angină pectorală (durere localizată de obicei la nivel toracic, precordial). Dacă una din arterele coronare se blochează complet, întreaga secţiune a muşchiului inimii (deservită de arteră) este privată de oxigen şi moare, rezultând infarctul miocardic acut sau atacul de cord. Totuşi problema cheie este aceea că boala coronariană ischemică este o boală progresivă şi silenţioasă la început, care trece deseori neobservată până când primele simptome ale ischemiei sau infarctul miocardic apar.
În 2010 aproape 30% dintre pacienţii cu insuficienţă coronariană prezintă risc de mortalitate de trei ori mai mare decât la cancer, iar jumătate dintre bolnavi mor la patru ani de la declanşarea bolii, iar 24% se reinternează o dată la trei luni.
Managementul curent al bolii coronariene ischemice are două obiective principale: reducerea simptomelor dureroase (anginei) şi reducerea riscului de evenimente coronariene (infarct miocardic, spitalizare pentru insuficienţă cardiacă) şi prelungirea vieţii.

Modificarea stilului de viaţă este foarte importantă în prevenirea bolii coronariene ischemice. Dintre medicamente, betablocantele şi blocanţii canalelor de calciu sunt printre opţiunile curente pentru scăderea frecvenţei cardiace şi reducerea simptomelor. Aspirina, statinele, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei şi betablocantele sunt prescrise pentru prevenirea evenimentelor coronariene.
În ciuda modificării stilului de viaţă, a opţiunilor curente de tratament şi a tehnicilor chirurgicale, bolile cardiovasculare rămân o problemă şi de aceea este nevoie de tratamente de prevenire a lor noi şi eficiente.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Revascularizarea inimii cu ajutorul undelor acustice - CardioFort Generalităţi Inima primeşte oxigen şi substanţe nutritive prin arterele coronare. În anumite împrejurări, în deosebi cand peretele arterelor se îngroaşă, lumenul arterelor se micşorează sau se astupă complet. Acest fenomen se produce datorită procesului ce începe din tinereţe numit - ateroscleroză...
Bolile cardiovasculare Cauza principala a tuturor bolilor este dezechilibrul energetic care se manifesta la nivelul intregului organism si al fiecarui organ in parte.
Cum poate afecta frigul sistemul cardiovascular? Frigul poate determina precipitarea apariţiei unor boli cardiovasculare majore precum infarctul miocardic acut, accidentele cerebrale vasculare, agravarea fenomenelor de angină pectorală, crize hipertensive şi decompensarea insuficienţei cardiace.
Dr. Dan Deleanu: Numărul de centre cu laboratoare de cateterism e foarte mic, iar accesul este limitat Procedurile per cutane intervenţionale se folosesc foarte mult în sindroamele coronare acute şi infarctul de miocard, unde cel mai bun tratament este intervenţia rapidă, mecanică, de implantare de stent, a declarat, joi, cu prilejul conferinţei privind insuficienţă cardiacă, dr. Dan Deleanu, de la D...
Cele mai multe decese cauzate de infarct din România se înregistrează în judeţele Sibiu şi Alba În judeţele Sibiu şi Alba se înregistrează cele mai multe decese din România cauzate de infarct miocardic acut şi sindroame coronariene acute, fiind vorba de o medie de 12-15 %, mult peste media naţională de 7 %, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, dr. Nicolae Florescu, şeful Secţiei Cardiologie...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...