Cele mai citite
 


APMG: Noul sistem de calcul al preţului la medicamente afectează pacienţii
duminică, 10 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Noul sistem de calcul al preţurilor pentru medicamentele de pe lista C2 afectează pacienţii, se arată într-un comunicat de presă transmis de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMG).
Sursa citată susţine că introducerea noului sistem de calcul al preţurilor pentru medicamentele din lista C2, utilizate în cancer, diabet HIV/SIDA, TBC va afecta pacienţii şi bugetul Ministerului Sănătăţii (MS), dar vor fi repercursiuni şi asupra producătorilor români de medicamente.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice susţine proiectele strategice ale ministrului Cseke Attila - descentralizarea spitalelor, întărirea infrastructurii medicinei de urgenţă şi lupta contra cancerului, dar atrage atenţia că proiectul de ordin privind calculul preţurilor la medicamente pentru lista C2 va conduce la efecte contrare.

Astfel, vor dispărea medicamente la fel ca în 2009 şi implicit vor fi afectaţi pacienţii, vor creşte costurile cu programele naţionale, ceea ce va afecta bugetul Ministerului Sănătăţii, şi, de asemenea, vor fi repercusiuni asupra producătorilor români de medicamente, fiind afectat rolul acestora în relansarea economică a României, arată reprezentantul asociaţiei, Dragoş Damian.
El a mai spus că proiectul de ordin care prevede reducerea adaosurilor comerciale pentru medicamentele gratuite, incluse în sublista de programe naţionale C2, în scopul de a le reduce preţurile şi de a păstra accesul gratuit la ele, va conduce la efecte contrare în cel mult 6 luni.

Măsura reducerii adaosurilor de farmacie şi de distribuţie pentru medicamentele care deja au cele mai mici preţuri de producător din Europa le va face pe acestea neinteresante comercial şi va conduce la dispariţia lor.
În felul acesta fie pacienţii vor avea de suferit pentru că nu le vor mai găsi în farmacii, fie, acolo unde vor există alternative, acestea vor fi mai scumpe şi prin urmare costurile pentru programele naţionale vor creşte, explică Damian.

  În plus, păstrarea măsurii de decontare la preţul de raft şi nu la cel de referinţă, atunci când există multiple variante comerciale ale aceluiaşi produs, risipeşte banul public care ar putea fi utilizat tocmai pentru a fi reinvestit în proiectele strategice ale Ministerului Sănătăţii.
Astfel, din cele peste 1400 de medicamente incluse în programele naţionale C2, corespunzând la circa 280 de molecule, aproape o jumătate au o alternativă generică, a cărei utilizare poate accesibiliza programele naţionale de sănătate pentru mai mulţi pacienţi. 

'Nu în ultimul rând, semnalăm încă o dată cu regret că autorităţile nu înţeleg pe deplin rolul medicamentului generic, şi anume de sustenabilizare şi accesibilizare a sistemului sanitar şi nu dialoghează în procesul de legiferare cu reprezentanţii industriei locale, care au şi un rol în relansarea economică a României', spun reprezentanţii APMG. 
'Credem că în cadrul dezbaterii publice care va urma Ministerul Sănătăţii trebuie să deschidă urgent canale de comunicare, nu numai cu farmaciştii şi cu distribuitorii, aşa cum se menţionează în comunicatul Ministerului Sănătăţii, ci şi cu producătorii români de medicamente, pentru a soluţiona această situaţie în particular şi în  general, problemele care ţin de aprovizionarea cu medicamente a populaţiei', a adăugat preşedintele APMG.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS a modificat metodologia de calcul al preţurilor de decontare pentru medicamentele gratuite Ministerul Sănătăţii a modificat metodologia de calcul al preţurilor de decontare pentru medicamentele care se acordă, gratuit, bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate, astfel încât să fie încurajat consumul de medicamente generice, informează un comunicat de presă remis vineri AGERPRES...
Producătorii de medicamente generice atrag atenţia asupra calculului preţurilor la medicamentele din programele naţionale Bucureşti, 18 oct /Agerpres/ - Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrage atenţia, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES, că Hotărârea de Guvern nr. 261/2010 privind reducerea adaosurilor comerciale pentru medicamentele gratuite, incluse în sublista de programe naţionale C2, în...
MS: Gratuitatea medicaţiei pentru bolnavii din programele naţionale de sănătate se menţine Bolnavii de diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, cei cu afecţiuni oncologice, hemofilie, sau cei care au suferit un transplant şi care se află incluşi în programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii vor beneficia, în continuare, de medicamente în mod gratuit, se arată într-un comunicat de presă transmis...
MS: De la 1 august se vor modifica preţurile de decontare la medicamentele pentru bolnavi cronic Preţurile de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate vor fi modificate începând cu 1 august, a anunţat Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat remis luni.
Comunicat de presă - Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România APMGR: Parlamentul României trebuie să aprobe de urgenţă introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru a opri dispariţia medicamentelor cu preţ accesibil
Eugen Nicolăescu: 15 mai - finalizarea procesului de reorganizare a direcţiilor de sănătate şi caselor judeţene (interviu) Reorganizarea şi restructurarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene va fi făcută până la data de 15 mai, urmând să plece efectiv în şomaj cel mult 4, 5 - 6% din angajaţi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.