Cele mai citite
 


Pacienţi cu HIV/SIDA nedetectabil
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Infecţia cu HIV/SIDA este boala care a marcat deja generaţii în România, este în primul rând boala generaţiei de copii născuţi între 1987-1990.

Pentru persoanele infectate cu HIV, normalitatea existenţei se măsoară în numărul de virusuri HIV din organism. Normal înseamnă a citi pe buletinele de analize că virusul nu poate fi găsit în sânge, adică este nedetectabil, a explicat dr. Sorin Petrea de la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", la conferinţa de presă de vineri privind pacienţii cu HIV-SIDA nedetectabil.

El a menţionat că o importanţă foarte mare o are aderenţa la tratament a pacienţilor şi a subliniat că din păcate de multe ori pacienţii renunţă să-şi mai ia tratamentul, uitând că este infectat cu HIV. El a spus că fenomenul scăderii aderenţei a ajuns la aproape 40%, ceea ce este un lucru foarte rău. El a accentuat asupra necesităţii urmării schemei terapeutice şi în acest sens un rol important îl are echipa care se ocupă de pacient.

Dr. Petrea a reamintit că primul caz de SIDA în România a apărut în 1985 la un adult, atunci s-a ascuns acest lucru, dar după 1990 a început să se trateze şi pacienţii din România după scheme terapeutice din străinătate. El a menţionat anul 2000 ca an de referinţă şi în mod deosebit scăderea numărului la copii, dar apariţia adolescenţilor care au fost afectaţi de această infecţie.

În prezent, România are acces la cele mai noi terapii, important este ca acestea să fie continue, pentru că dacă se întrerup, generează rezistenţă, a explicat dr. Sorin Petrea.

El a făcut referire şi la faptul că în asigurarea terapiei, care este gratuită, au fost sincope, ultima în aprilie, dar se pare că s-au rezolvat.

În ceea ce priveşte declanşarea infecţiei în România, este greu de precizat, a spus dr. Petrea, amintind că nici Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Atlanta şi OMS nu au putut să dea o concluzie în ceea ce priveşte România.

În prezent, pericolul cel mai mare îl constituie transmiterea pe cale sexuală şi transmiterea de la mamă la copil, o cale care trebuie şi ea controlată.

În cazul transmiterii de la mamă la copil, Ministerul Sănătăţii a instituit măsuri de control, astfel că mamele pot să-şi facă testul în perioada în care au rămas însărcinate şi la naştere.

În România sunt în tratament 7.500 de persoane din 9.000 care sunt monitorizate, a precizat dr. Petrea, explicând că restul de 1.500 sunt persoane care nu necesită neapărat instituirea tratamentului, întrucât potrivit noilor studii, tratamentele nu se mai prescriu încă de la început, în situaţia în care există resurse ale organismului de a lupta împotriva infecţiei şi numai atunci când aceasta nu mai poate fi controlată se trece la tratament.

Psihologul Odet Chirilă de la Institutul Matei Balş a evidenţiat importanţa dialogului cu pacienţii dar şi cu familiile acestora. Ea a explicat că au fost drame în familii când datorită neînţelegerilor s-a ajuns chiar la divorţ şi a subliniat că de cele mai multe ori mama acompaniază copilul în acest demers.

În ceea ce priveşte momentul la care trebuie să fie dezvăluit diagnosticul, psihologul susţine că este destul de delicat şi că acest moment trebuie foarte bine pregătit atât de echipa medicală dar şi de familie.

Alin şi Laura sunt doi tineri care au această infecţie din copilărie şi au reuşit să ajungă la 20 de ani, urmând tratamentul şi indicaţiile doctorilor.

Alin a spus că s-a obişnuit cu situaţia sa, iar demersuri de felul discuţiilor cu presa îi ajută pentru că nu se mai simt singuri.

El s-a arătat mulţumit şi de rolul ONG-urilor pentru cei afectaţi pentru că aceştia îi ajută să nu se simtă izolaţi.

Laura consideră că e mai bine să nu spună diagnosticul celor din jur pentru acesta influenţează. Ea a subliniat importanţa continuităţii tratamentului, chiar dacă aceasta este destul de greu de făcut pentru că fie uită, fie nu se află într-un loc unde să-şi poată lua medicamentele, pentru că sunt întrebaţi pentru ce.

Ea a menţionat că sunt fiinţe diferite cu mod de gândire diferit şi trebuie să aibă în vedere acest lucru. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Sorin Petrea (Institutul 'Matei Balş'): Infecţia cu hepatita C este în creştere la utilizatorii de droguri injectabile Din ce în ce mai mulţi utilizatori de droguri injectabile sunt infectaţi cu hepatita C, a afirmat dr. Sorin Petrea, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş".
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Adrian Streinu-Cercel: Majoritatea celor infectaţi cu HIV sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 ani Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri...
Săndesc: Institutul 'Matei Balş' şi-a oferit serviciile în privinţa infecţiilor nozocomiale în cazul răniţilor de la Colectiv Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat miercuri că Institutul "Matei Balş" şi-a oferit serviciile în privinţa infecţiilor nozocomiale pentru spitalele care tratează răniţi în incendiul de la Colectiv.
Institutul 'Prof. Dr. Matei Balş': 168 de pacienţi cu HIV/SIDA au murit anul trecut Un număr de 168 de persoane cu HIV/SIDA au murit în cursul anului trecut, a informat joi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", prin Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA.
Laboratorul de genetică moleculară de la Institutul 'Matei Balş' şi-a extins spectrul de diagnostic şi cercetare Bucureşti, 22 feb /Agerpres/ - Laboratorul de genetică moleculară din cadrul Institutului de Boli Infecţioase 'Matei Balş' şi-a extins spectrul de diagnostic şi cercetare pentru infecţiile cu citomegalovirus (CMV), papiloma virus (HPV), virusuri hepatitice, virusuri gripale (inclusiv rezistenţa virusurilor...