Cele mai citite
 


O nouă terapie pentru insuficienţa cardiacă cronică, prezentată la Sinaia
vineri, 8 octombrie 2010   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Bucureşti, 8 oct /Agerpres/ - Rezultatele celui mai mare studiu din ultimul deceniu privind insuficienţa cardiacă SHIFT a fost prezentat, vineri, în cadrul Congresului Naţional de Cardiologie de la Sinaia.

Preşedintele Societăţii Europene de cardiologie şi coordonatorul studiului, prof. dr. Michel Komajda, a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că studiul a cuprins un număr important de români şi că şi-a propus o nouă abordare terapeutică pentru tratamentul insuficienţei cardiace cronice prin Corlentor, un medicament nou care reduce frecvenţa cardiacă şi poate îmbunătăţi rezultatele cardiovasculare, simptomele şi calitatea vieţii atunci când este adăugat la terapia standard, la pacienţii cu această afecţiune şi disfuncţie ventriculară sistolică.
Beneficiarii noii terapii sunt pacienţii cu un puls mărit, frecvenţă cardiacă crescută. Prin această terapie, acesta scade şi astfel se protejează inima.
Prof. dr. Michel Komajda a evidenţiat că promovarea unei noi terapii pentru a îmbunătăţi starea bolnavilor cu insuficientă cardiacă cronică este foarte importantă.
El a reliefat că prin introducerea acestui medicament se reduce mortalitatea generală prin boli cardiovasculare cu 18% şi se reduce mortalitatea şi spitalizarea pentru insuficienţă cardiacă cronică cu 26%.
Prof. dr. Cezar Macarie, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare 'Prof. Dr. C.C.Iliescu' din Bucureşti, a subliniat că această boală afectează foarte mulţi oameni, prevalenţa fiind în lume între 1 şi 5%, iar în România aceasta ajungând la 4%.
Referitor la incidenţă, specialistul a evidenţiat că este de 1%. Anual, 200.000 de oameni fac insuficienţă cardiacă cu forme deosebit de severe.
Această maladie are o mortalitate şi morbiditate foarte mare şi, în viitor, având în vedere îmbătrânirea populaţiei, va ajunge să afecteze un număr şi mai mare de persoane.
Noua terapie are menirea să îmbunătăţească calitatea vieţii pacientului şi să-i prelungească viaţa.
Prof. dr. Marius Vintilă, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului 'Sfântul Pantelimon' din Capitală, a accentuat şi el asupra faptului că insuficienţa cardiacă cronică este în creştere. La un bărbat speranţa de viaţă de la diagnosticare este în medie de 2,5 ani, iar la femeie de 2 ani.
El a subliniat că se simţea nevoia unei noi terapii şi aceasta a venit. Specialistul a accentuat asupra importanţei frecvenţei cardiace, spunând că noul medicament nu afectează cordul, ci doar răreşte frecvenţa cardiacă pentru a economisi resursele inimii aflate la capăt de drum.
Coordonatorul Studiului SHIFT pentru România a fost prof. dr. Dominic Ionescu de la Clinica de Cardiologie din Craiova.
El a spus că este o terapie foarte importantă care scade frecvenţa cardiacă şi poate fi utilizată şi la pacienţii cu cardiopatie ischemică şi în angină pectorală.
S-a constatat că frecvenţa cardiacă normală este, potrivit ultimelor studii, între 50 şi 80 de bătăi. În cadrul insuficienţei cardiace şi cardiopatiei, 80 de bătăi este prea mult, chiar şi 70, a spus prof. Dominic Ionescu.
Intervalul cel mai bun este între 55 şi 60 de bătăi sub tratamentul cu ivabradină, medicul accentuând asupra faptului că reduce riscul de deces.
El a adăugat că nu toţi pacienţii cu insuficienţă cardiacă pot să fie trataţi cu acest medicament, fiind vorba despre acei pacienţi care nu pot lua betablocante.
În ultimii 20 de ani, pentru bolile cardiace nu a mai fost înregistrat niciun medicament nou.
În studiu au fost incluşi 6.505 pacienţi din 667 de centre din 37 de ţări din lume. România a participat cu peste 600 de pacienţi din toate centrele universitare şi spitalele judeţene.

Notare
Comentarii
de DOINA
intr-adevar,corlentor este un medicament foarte bun dar este si scump.eu de cand am inceput tratamentul cu el nu am mai avut nevoie de spitalizare.

de caty
Si eu folosesc corlentor de f mult timp si mi-a folosit ,cred ca nu as putea trai fara el. Multumesc pe aceasta cale d-nei dr.Aura Popa ptr prescrierea acestui medicament

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Revascularizarea inimii cu ajutorul undelor acustice - CardioFort Generalităţi Inima primeşte oxigen şi substanţe nutritive prin arterele coronare. În anumite împrejurări, în deosebi cand peretele arterelor se îngroaşă, lumenul arterelor se micşorează sau se astupă complet. Acest fenomen se produce datorită procesului ce începe din tinereţe numit - ateroscleroză...
Şcoala de Insuficienţă Cardiacă pentru medici şi pacienţi, la Sibiu Fundaţia Română a Inimii şi Grupul de Lucru de Insuficienţă Cardiacă din cadrul Societăţii Române de Cardiologie, împreună cu Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, au lansat Şcoala de Insuficienţă Cardiacă pentru medici şi pacienţi, o iniţiativă ce are scopul de a oferi medicilor cardiologi şi de familie...
Dr. Ovidiu Chioncel (CC Iliescu): În fiecare an, 25.000 de persoane sunt diagnosticate cu insuficienţă cardiacă Aproximativ un milion de persoane suferă de insuficienţă cardiacă în România iar în fiecare an în jur de 25.000 de români sunt diagnosticaţi şi spitalizaţi din cauza acestei afecţiuni, a afirmat medicul Ovidiu Chioncel de la Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. C.C. Iliescu", vineri, într-o conferinţă...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Prevalenţa insuficienţei cardiace în România, aproape dublă faţă de restul Europei Îmbunătăţirea prognosticului pacienţilor spitalizaţi cu insuficienţă cardiacă care suferă nenumărate reinternări, în ciuda terapiilor existente, este una din priorităţile prof. dr. Mihai Gheorghiade, specialist în domeniul cardiologiei din SUA.