Cele mai citite
 


Demonstraţii de chirurgie laparoscopică
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Cluj-Napoca, 13 mai /Agerpres/ - Peste 100 de medici chirurgi din ţară au participat, vineri, în cea de-a doua zi a unui atelier de lucru dedicat chirurgiei laparoscopice colorectale, la demonstraţiile practice realizate de renumitul profesor Norbert Runkel, de la Universitatea din Freiburg (Germania).

Evenimentul, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", a fost găzduit de Clinica de Chirurgie I.

În amfiteatrul clinicii au fost urmărite, pe un mare ecran, în direct, procedurile chirurgicale pe care le-a efectuat în sala de operaţie specialistul german. Profesorul Norbert Runkel a realizat cu succes, printre alte intervenţii dificile, şi o hemicolectomie (extirpare operatorie parţială a intestinului gros) laparoscopică pentru neoplasm cecal (tumoare malignă a părţii iniţiale a intestinului gros). Specialistul german a făcut şi prezentări teoretice deosebit de interesante privind evoluţia chirurgiei laparoscopice, iniţierea programului de chirurgie laparoscopică în spital - respectiv echipamentele şi resursele necesare - tehnica colectomiei laparoscopice şi managementul complicaţiilor în chirurgia laparoscopică colorectală.

Prof. Norbert Runkel este Doctor Honoris Causa al UMF "Iuliu Haţieganu".

Tratamentul chirurgical laparoscopic a devenit deja o practică obişnuită în România. În multe cazuri, laparoscopia elimină necesitatea unei operaţii extensive (laparotomie), care presupune o incizie de mari dimensiuni pe abdomen. Laparoscopia implică riscuri mai mici şi este mai puţin costisitoare.

Cancerul colorectal este a doua cauză de mortalitate prin cancer, la nivel mondial. AGERPRES/ (Carmen Fărcaşiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Cursuri de chirurgie laparoscopică şi robotică susţinute de specialişti de renume mondial Specialişti de renume mondial în chirurgia laparoscopică şi robotică vor susţine, vineri şi sâmbătă, la Secţia Clinică de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, cursuri de profil, însoţite de transmisii directe pe ecran, în sistem 3 D (tridimensional), din blocul operator.
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Chirurgie laparoscopică 3D în premieră, la Delta Hospital Prima operaţie 3D full HD din România a fost efectuată miercuri de o echipă de medici chirurgi condusă de dr. Cătălin Copăescu de la spitalul privat Delta.
Chirurgia laparoscopică, utilizată în doar 50% în clinicile de chirurgie Chirurgia laparoscopică, cea endoscopică şi alte tehnici intervenţionale constituie subiectele celui de-al V-lea Congres Naţional al Asociaţiei Naţionale de Chirurgie Laparoscopică (ARCE).
Primele operaţii de tiroidă efectuate la Centrul de chirurgie laparoscopică de la UVVG Arad Medicii de la Centrul de chirurgie laparoscopică 'Sfântul Gheorghe' din cadrul Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' Arad au realizat, zile trecute, primele operaţii de glandă tiroidă efectuate în judeţ.
Cluj: Pacienţi veniţi de la sute de kilometri pentru a fi operaţi de prof. univ. dr. Ion Coman Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Cursul internaţional de chirurgie laparoscopică şi robotică organizat de profesorul universitar doctor Ion Coman, şeful secţiei de Urologie al Spitalului Municipal Cluj, a continuat sâmbătă cu noi prezentări în sala de proiecţie, pe ecran fiind proiectate intervenţii ...