Cele mai citite
 


Ritmul de viaţă contrar 'ceasului biologic intern' dăunează sănătăţii
luni, 11 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Somnul
 

Aşa-zisul 'ceas biologic intern' determină pentru o persoană perioada de somn şi de trezie, reglează temperatura corpului şi eliberarea hormonilor. Cea mai mare influenţă asupra ritmului de viaţă al organismului o exercită schimbarea zilei cu noaptea, iar de multe ori 'timpul social', condiţionat de obligaţiile în cadrul societăţii, este contrar ritmului biologic, atenţionează publicaţia Die Welt în legătură cu pericolul unui ritm de viaţă care nu corespunde ceasului biologic intern, în speţă cu programul de lucru în mai multe schimburi.

Cronobiologul Till Roenneberg de la Institutul pentru psihologie medicală din Munchen studiază toate aceste probleme şi consideră ritmul intern extrem de important pentru om, fiind adversarul trecerii de la ora de iarnă la cea de vară şi invers. De asemenea, Roenneberg este împotriva muncii în mai multe schimburi, în care, potrivit calculelor sale, sunt angrenaţi în prezent circa 20 la sută dintre angajaţii statelor industriale.

Till Roenneberg atrage atenţia asupra existenţei diferitor tipuri de 'ritmuri fireşti', asupra împărţirii oamenilor în 'bufniţe' /persoane care activează mai bine în a doua parte a zilei/ şi 'privighetori' /persoane matinale/. Se pare că din categoria 'bufniţă' face parte circa 60 la sută din populaţia lumii.

Abia recent oamenii de ştiinţă au început să vorbească despre consecinţele negative pe care le are un mod de viaţă contrar ritmului biologic intern. Dacă am putea să dormim în conformitate cu ritmul nostru intern, am obosi mai puţin pe parcursul zilei, am lucra mai bine şi ne-am îmbolnăvi mai rar, conchide Roenneberg.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Te culci seara târziu? Esti probabil inteligent, dar nu şi de încredere Satoshi Kanazawa, profesor de psihologie la London School of Economics, a realizat un studiu care a dezvălui diferenţe importante de comportament între cei care se culcă târziu şi cei care se scoală foarte devreme, informează marţi ziarul ABC.
Munca în schimburi alternante – aspecte sociale şi medicale Munca în schimburi alternante (MSA) reprezintă o modalitate de organizare în timp a activităţilor profesionale a muncitorilor sau a echipelor de muncitori.
Sfaturi pentru a trece cu bine la ora de iarnă Trecerea la ora de iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie, când acele ceasornicului trebuie mutate cu o oră în urmă (ora 04.00 devine ora 03.00), poate produce unele perturbări de bioritm, chiar dacă oferă o oră în plus pentru somn.
Vulnerabilitatea la infecţii depinde de ora zilei când are loc contaminarea (studiu) Funcţionarea organismului este supusă unui ritm biologic de 24 de ore. Cercetători britanici l-au studiat şi au descoperit că anumite ore ale zilei sunt propice difuzării virusurilor, relatează metronews.fr.
Căscatul ar avea drept funcţie principală menţinerea temperaturii optime a creierului Căscatul ar putea avea drept funcţie principală menţinerea creierului la o temperatură optimă, potrivit rezultatelor unui studiu american, informează Le Figaro.
Cum iti influenteaza dieta alimentara modul in care dormi Se stie ca prea putin somn are impact asupra obiceiurilor alimentare, asupra apetitului, castigului in greutate si asupra altor functii metabolice, dar se stie prea putin despre modul in care diferitele diete joaca un rol in ce priveste cat de bine dormi. Un nou studiu a evaluat dietele si tiparele...