Cele mai citite
 


Ziua Mondială a Spirometriei, marcată şi în acest an
marţi, 12 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Spirometriei se desfăşoară şi în acest an sub deviza ''Gândeşte-te şi la plămânii tăi! Fă-ţi o spirometrie!''.
Bolile pulmonare prevenibile se află printre primele locuri în rândul maladiilor ucigătoare. Afecţiunile pulmonare cronice ucid milioane de oameni la nivel mondial. Bronho Pneumonia Obstructivă Cronică este a patra cauză de mortalitate în lume, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Bolile pulmonare cronice au o prevalenţă în continuă creştere şi un impact devastator atât asupra celor afectaţi de aceste boli, cât şi asupra familiilor acestora.
Potrivit statisticilor, se preconizează că în 2020 BPOC se va afla pe poziţia a treia în ierarhia bolilor care provoacă mortalitatea, la nivel mondial.
Marcarea acestei zile pe 14 octombrie face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul Campaniei 'Anul Internaţional al Plămânului', care are ca scop sensibilizarea opiniei publice referitor la bolile pulmonare şi testare.
Un test durează 10 minute. În acest timp, 300 de oameni mor din cauza unei boli respiratorii prevenibile.
Spirometria este metoda de selecţie folosită în evaluarea sănătăţii plămânilor - aceasta oferă pacienţilor cunoştinţe valoroase privitor la daunele ireversibile pe care factorii de risc (fumul de ţigară, pulberile industriale, noxele chimice) ar putea să le cauzeze plămânilor. Aşa cum măsurarea tensiunii arteriale este o metodă de examinare simplă, dar, totodată, eficientă pentru depistarea bolilor cardiovasculare, testele de spirometrie pot ajuta la demascarea simptomelor precoce ale unui şir de boli pulmonare.
''Decizia fumătorilor şi a persoanelor predispuse la boli pulmonare de a-şi ignora starea de sănătate a plămânilor le creşte dramatic 'şansa' unei bătrâneţi dureroase şi debilitante. Rolul unui eveniment de acest gen este de a demonstra opiniei publice cât de simplă este recăpătarea controlului asupra propriei sănătăţi prin efectuarea unui test de spirometrie simplu şi nedureros, care durează câteva minute'', a declarat prof. univ.dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Prin organizarea acestui eveniment, Societatea Română de Pneumologie se alătură eforturilor Societăţii Europene de Boli Respiratorii de a organiza manifestări de promovare în scopul sensibilizării populaţiei cu privire la sănătatea pulmonară şi la îmbunătăţirea metodelor de prevenire, gestionare şi tratare a bolilor respiratorii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: UMF a marcat Ziua Mondială a Spirometriei Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) a marcat joi Ziua Mondială a Spirometriei, şeful Catedrei de Pneumoftiziologie prof. univ. Monica Pop explicând, în cadrul unei conferinţe de presă, rolul major pe care îl are efectuarea periodică a unui test medical pentru evaluarea sănătăţii plămânilor.
Ziua Mondială a BPOC Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Mergi la medic şi află-ți vârsta pulmonară! Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) va fi marcată anul acesta pe 16 Noiembrie. Evenimentul este organizat de GOLD (The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, www.goldcopd.org), cu sprijinul International COPD Coalition (ICC, www.internationalcopd.org). ...
Ziua Mondială a Spirometriei 2012 sărbătorită în România Spirometria – instrumentul de bază în depistarea și monitorizarea bolilor respiratorii
Bronhopneumopatia obstructivă cronică afectează un milion de români Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) va fi marcată anul acesta pe 16 noiembrie, prilej cu care Societatea Română de Pneumologie lansează campania 'Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?', informează un comunicat de presă remis luni de SRP.
Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Află-ţi vârsta pulmonară de Ziua Mondială BPOC! Românii își pot verifica gratuit starea de sănătate a plămânilor cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopenumopatie obstructivă cronică), aniversată la nivel mondial pe 14 noiembrie. Pe 17 și 18 noiembrie, medici pneumologi vor realiza spirometrii gratuite în 10 locații din Galeriile Real din toată...
Ziua Mondială a Bronhopneumoniei Obstructive Cronice Ziua Mondială a Bronhopneumoniei Obstructive Cronice sau Ziua Mondială a BPOC (World COPD Day) se marchează în acest an la 19 noiembrie, în peste 50 de ţări, cu scopul de a creşte gradul de informare asupra bolii.