Cele mai citite
 


Bazac: Virusul H1N1, extrem de puternic
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

 Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a atras atenţia că virusul N1H1 rămâne în continuare extrem de puternic, numărul cazurilor fiind în creştere, iar mortalitatea mult mai ridicată decât în cazul gripei sezoniere.

"Vom constata că la 3.278 de cazuri (raportate la nivel mondial duminică - n.r.) cu 48 de decese, mortalitatea este de aproape 1,7%, în condiţiile în care mortalitatea prin gripa sezonieră este de 0,1%", a arătat Bazac, duminică.

Ion Bazac insitat că măsurile de igienă personală sunt cele care pot împiedica apariţia visurului în România. "Cu cât aceste măsuri de igienă sunt luate mai devreme şi dacă ele sunt respectate aşa cum Ministerul Sănătăţii le-a indicat, cu atât populaţia poate fi mai bine protejată de infectarea cu N1H1", a subliniat ministrul.

În SUA, în ultimele 48 de ore, cazurile s-au dublat, de la 896 de la cazuri, câte erau vineri, la 1.639 de cazuri confirmate duminică, iar în Canada a apărut primul caz de deces.

În UE au fost confirmate 173 de cazuri, cel mai recent fiind cel din Polonia, după cele din Finlanda şi Norvegia.

Bazac a afirmat că 28 de cazuri sunt cu transmitere secundară.

Au mai fost raportate cazuri în Argentina, Australia, Brazilia, Japonia şi Panama. AGERPRES/ (Victoria Vioară)

'Mamele de îngeri' cer protecţie din partea statului

Botoşani, 11 mai /Agerpres/ - Mamele copiilor care au murit înainte sau imediat după naştere cer autorităţilor române să modifice legislaţia din domeniul sanitar şi din cel al muncii, astfel încât să poată beneficia de consiliere psihologică, de tratament medical, dar şi de concediu medical sau de lehuzie.

Solicitarea a fost făcută, duminică seară, de voluntarii organizaţiei EMMA, la sfârşitul unei ceremonii religioase oficiate în curtea Bisericii „Cuvioasa Parascheva”, cu prilejul „Zilei Mamelor de Îngeri”.

„Statul român nu oferă absolut nimic pentru mamele care îşi pierd copiii. Nu au concediu de lehuzie. De ce? Sunt mame care totuşi au născut. Unele au născut natural, altele prin cezariană. Trebuie să beneficieze de acest concediu, care ar trebui dat măcar 40 de zile. Nu poţi să pleci din spital cu copilul mort, pe care nici măcar nu l-ai văzut şi să începi din nou viaţa, care şi cum nimic nu s-a întâmplat” - a afirmat voluntarul Simona Baş, „mamă de înger”.

La slujba de pomenire a copiilor care murit înainte de naştere sau până la împlinirea vârstei de un an au luat parte zeci de părinţi, dar şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Organizaţia EMMA a fost înfiinţată în martie 2008 şi îi are în centrul atenţiei pe “părinţii de îngeri”. EMMA militează pentru strângerea de fonduri pentru dotarea maternităţilor cu aparatură medicală necesară monitorizării fetale pe parcursul naşterii şi cu aparatură medicală pentru nou-născuţii care necesită îngrijiri speciale. Potrivit EMMA, în anul 2008 în România s-au născut 993 de copii morţi şi 2.434 au decedat înainte de a împlini vârsta de un an.

EMMA militează pentru schimbarea legislaţiei astfel încât identitatea fătului să fie recunoscută de la 22 de săptămâni de sarcină sau de la o greutate minimă de 500 de grame, prin obţinerea unui document pentru aceşti copii (chiar dacă se nasc morţi) care să dea posibilitatea de a fi înmormântaţi. Alte obiective EMMA vizează înfiinţarea posturilor de psihologi în maternităţi, instituirea cursurilor de pregătire psihologică pentru formarea cadrelor medicale din maternităţi pentru situaţiile în care mamele îşi pierd copiii, separarea mamelor care şi-au pierdut copiii de celelalte mame. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(Cristian Lupaşcu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Situaţia evoluţiei gripei cu virus nou la nivel mondial Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Numărul total de cazuri de gripă cu virus A(H1N1) în ţările membre ale UE, la nivel mondial, a ajuns luni la 79 cazuri confirmate, dintre care opt cu transmitere secundară.
Ministrul Bazac a infirmat informaţia potrivit căreia virusul gripei porcine ar proveni din România Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a infirmat, miercurea trecută, într-o conferinţă de presă, informaţia potrivit căreia virusul gripei porcine ar proveni din România, informaţie difuzată de o agenţie de presă şi preluată de mai multe televiziuni.
Virusul H1N1 a provocat 112 decese în Iran Virusul H1N1 a provocat moartea a 112 persoane în Iran de la mijlocul lunii noiembrie şi până în prezent, anunţă luni AFP şI EFE, citând un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Teheran. Numărul deceselor din cauza gripei porcine s-a dublat aproape faţă de precedentul bilanţ, din 15 decembrie, care...
Boc: Avem situaţia sub control în ceea ce priveşte gripa nouă Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a dat asigurări, joi, că situaţia este sub control în ceea ce priveşte gripa nouă, chiar dacă au apărut două noi cazuri suspecte de îmbolnăvire.
România este pregătită pentru o eventuală pandemie de gripă Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că în România nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu noul virus gripal şi nu există nicio suspiciune până în acest moment.
Ministrul Sănătăţii a anunţat un caz cu gripă porcină la un copil din Călăraşi Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat în conferinţa de presă de joi că s-a înregistrat un caz cu gripă porcină la un copil de trei ani din Călăraşi, însă cazul nu este grav, copilul fiind tratat acasă cu simptomatice.