Cele mai citite
 


Vedetele susţin campania 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'
marţi, 12 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În România se nasc anual prematur aproximativ 20.000 de copii, o mare parte fiind afectaţi de sindromul de detresă respiratorie, care îi împiedică să respire neasistat.
Campania 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' îşi propune anul acesta să doneze unui număr de 11 maternităţi specializate 14 ventilatoare de înaltă frecvenţă, care au rolul de a reduce mortalitatea în rândul prematurilor şi de a îmbunătăţi rata de supravieţuire a acestor bebeluşi fără a avea vreun handicap, informează un comunicat remis AGERPRES.
''În momentul de faţă, în România, în marile maternităţi care îngrijesc prematuri nu există ventilatoare HFOV, astfel scăzând posibilităţile de îngrijire performantă a categoriilor de prematuri cu risc maxim. Dacă am dispune de HFOV, am putea, estimativ, să creştem rata supravieţuirii cu 0,5 - 1 % pe an şi să reducem rata complicaţiilor asociate ventilaţiei convenţionale', a subliniat prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedinta Asociaţiei Române de Neonatologie.
Vedetele Andreea Răducan, Alina Sorescu, Călin Goia, George Ivaşcu, Medeea Marinescu şi Monica Davidescu susţin campania şi vorbesc despre visurile pe care le aveau în copilărie şi care s-au transformat în viaţa pe care ei o consideră un dar preţios. Vedetele îi încurajează pe copii să viseze, iar pe cei mari să le ofere micuţilor ''şansa la noi amintiri''.
''Nu am avut timp să visez la prea multe când eram mică, pentru că deja m-am trezit în sala de gimnastică. La vârsta pe care o aveam atunci, 4 ani, a fost cel mai frumos mod în care am putut să mă joc şi să-mi consum energia. Când antrenamentele au devenit mai dure, mă gândeam că atunci când voi fi mare o să mă fac antrenoare. Mi se părea totuşi mai simplu să dau indicaţii copiilor, decât să execut elementele din gimnastică. Să le repet şi să le tot repet până ajungeam să le învăţ. Destinul a făcut ca performanţa să o obţin ca sportivă şi nu ca antrenoare, iar acum nici nu pot să spun că mai sunt aşa dornică să intru în sală şi să antrenez. Cel puţin pentru un moment. Oricum, nu cred că aş fi avut at&aci rc;ta imaginaţie şi aşa mult curaj încă să visez tot ce am trăit datorită sportului de performanţă'', declară Andreea Răducan.
Interpreta Alina Sorescu crede că se numără printre puţinii norocoşi care au avut ocazia să-şi cultive harul încă de la o vârstă fragedă, ea amintindu-şi cu plăcere de turneele cu Ioan Luchian Mihalea şi grupul Mini-Song, de primul premiu câştigat la un concurs de muzică.
''Nici nu ştiu dacă visul m-a ales pe mine sau eu pe el... Cert este că de când mă ştiu sunt pe scenă. Îmi amintesc şi acum cu plăcere de primul premiu câştigat la un concurs de muzică, de prima transmisie în direct, de primul autograf pe care l-am acordat, de primul album lansat... Păstrez cu sfinţenie aproape toate înregistrările emisiunilor la care am luat parte, le am la bunica mea şi de fiecare dată când o vizitez le revăd şi mă întorc în timp; un timp trecut, prezent şi viitor'', spune Alina Sorescu.
Călin Goia, solistul trupei Voltaj, îşi aminteşte că era plin de energie în copilărie, şi aşa a ţinut-o până pe la 20 de ani, când drumul său a luat-o spre muzică
''La fel de bine putea s-o ia spre sport sau economie... visam să ajung fotbalist, artist, doctor, poliţist... nici acum nu m-am oprit din visat... şi cred că nici unul dintre noi nu ar trebui să o facă'', spune Călin Goia.
Actorul George Ivaşcu declară, potrivit comunicatului, că întotdeauna i-a plăcut să viseze şi şi-a imaginat că depăşind lumea reală orice se putea transforma în concret, reinventând o lume mai bună decât aceea în care trăia.
''Sunt foarte fericit că provin dintr-o familie care nu a avut nici o legătură cu teatrul şi nici condiţia financiară care să mă propulseze cumva în această lume. Familia mea este o familie cu foarte mult umor şi multă energie - bunicii mele i se spune 'săgeata albastră'. Toate acestea mi s-au dăruit mie cu foarte multă iubire. De unde teatru? Tocmai din acel moment, din copilarie, când toată lumea te întreabă: 'Ce vrei să te faci când vei fi mare?'. Eu mă gândeam că, dacă m-aş face arhitect, le-aş face alor mei o casă, dacă m-aş face doctor, aş avea grijă de sănătatea lor... Până într-o seară, când m-am întrebat dacă n-aş putea oare să le fac pe toate. Mi-am dat seama că cea mai frumoasă profesie este actoria'', mărturiseşte Geo rge Ivaşcu.
Actriţa Medeea Marinescu crede că toţi copiii visează, e o formă de a se juca, de a percepe şi recompune o realitate de cele mai multe ori plictisitoare.
''Se visează prinţi şi prinţese, stăpâni peste o lume unde toate animalele vorbesc, se luptă cu cei răi, întruchipaţi tot de ei, reuşesc să zboare sau să se teleporteze, şi câte şi mai câte. Am?avut şi eu o grămadă de vise de genul asta. Dar cel pe care l-am ales să-l povestesc e unul nespectaculos, dar e cel mai valoros, pentru ca proiectându-mă în acest vis, într-o bună zi m-am trezit că-l trăiesc de-adevăratelea. Îmi imaginam o casă mare, cu grădina plină de flori, o dezordine de nedescris din cauza sutelor de jucării împrăştiate pretutindeni, vacarmul de nedescris ale copiiilor jucându-se de-a hoţii şi vardiştii, genunchi juliţi, chiote de bucurie, frenezia jocului, mama (adică eu) încercând să-şi domolească fiul ce alearga prins de febra jocului, tatăl zâmbind complice fiului, toata energia descătuşată a fiului meu înconjurat de liota de prieteni şi parteneri de joacă. De un an şi ceva acest vis a început să prindă contur. Acela de a fi mamă, de a avea propria familie. Şi, sincer, am început să iubesc şi dezordinea... înseamnă Viaţă'', spune Medeea Marinescu.
Şi actriţa Monica Davidescu îşi aminteşte de copilărie ca de o imagine cu cer înstelat, cu zile călduroase, cu ploi repezi de vară, cu munca în gospodărie, cu zăpada albă şi cu derdeluş abrupt, cu primăveri noroioase, dar parfumate şi pline de verdeaţă.
''În tot acest timp, atracţia cea mai mare o avea asupra mea 'cutia magică'. Aşa numeam eu televizorul şi difuzorul, singurele aparate care faceau conexiunea cu lumea mare. Îmi doream să fiu şi eu un suflet din 'cutia magică', să spun vorbe pline de tâlc şi de înţelepciune ca cei de acolo, să îi fac pe oameni să râdă sau să plângă, să cânt, să joc, să dansez ca cei mai buni pe care îi auzeam sau îi vedeam în diverse emisiuni sau filme. Era visul meu ascuns, iar jocul cel mai păcătos pe care îl adoram şi îl jucam singură în faţa oglinzii, era să imit ceea ce vedeam sau auzeam la 'cutia magică', imaginându-mă cea mai mare stea între artişti'', spune Monica Davidescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un procent de 9% dintre copii sunt născuţi prematur În România se nasc anual aproximativ 20.000 de copii prematuri, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 9%, a declarat marţi prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedinta Asociaţie Române de Neonatologie, cu prilejul lansării celei de-a treia campanii 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'.
11 maternităţi din România au primit 14 echipamente de ultimă generaţie A treia ediţie a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' şi-a îndeplinit obiectivul: 14 echipamente de ultimă generaţie pentru copiii prematuri au fost donate către 11 maternităţi din România, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.
Campanie pentru nou născuţii prematuri A treia ediţie a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' a fost lansată, marţi, de compania Procter&Gamble, propunându-şi să ajute copiii născuţi prematur, prin donarea de echipamente de ultimă generaţie care folosesc sistemul de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV).
Sibiu: 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ventilaţie pentru prematuri Un număr de 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ultimă generaţie de ventilaţie pentru prematuri, în cadrul campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'.
Echipament de ultimă generaţie pentru prematuri de la Spitalul Oradea Bucureşti, 1 nov /Agerpres/ - Un echipament de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV) a intrat în dotarea secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea, informează un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Salvaţi Copiii România face un apel de suport pentru scăderea mortalităţii infantile Organizaţia Salvaţi Copiii România face un apel de suport pentru scăderea mortalităţii infantile, prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit sau prin donaţii directe către organizaţie pentru ca tot mai mulţi bebeluşi să aibă şansa la viaţă.