Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Soarta reformelor în Bulgaria rămâne incertă
miercuri, 13 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul bulgar se află într-o situaţie destul de dificilă: Executivul a cedat recent presiunii sindicaliştilor în ceea ce priveşte reformele în sistemul de pensii şi în sănătate, dar acum nu ştie cum să-i liniştească pe angajatorii care, la rândul lor, s-au supărat că vor fi nevoiţi să plătească mai mult.
Bulgaria este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană dar până acum s-a descurcat relativ bine în condiţiile unei grave crize financiare. Asta datorându-se faptului că în ultimii 12 ani toate guvernele sofiote au respectat o strictă disciplină financiară, înregistrând în fiecare an nu deficite bugetare, ci chiar surplusuri şi acumulând o rezervă fiscală de aproximativ 3,20 miliarde de euro. Banii din această rezervă au permis guvernului să acopere deficitele bugetare înregistrate în 2009 şi 2010 fără să fie nevoie de un împrumut extern de la Fondul Monetar Internaţional sau de o altă instituţie. Parlamentul a modificat legea, permiţând guvernului să cheltuiască aproape un miliard de euro din rezerva fiscală şi datorită acestor fonduri salariile în Bu lgaria nu au fost reduse, iar taxele nu au fost majorate, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea ţărilor din regiune. Mai mult de atât, Bulgaria are în continuare cel mai mic impozit pe venit în UE: 10%, iar taxa pe valoare adăugată este de 20%. Respectând promisiunea din programul său electoral, partidul GERB a redus începând de la 1 ianuarie 2010 contribuţiile pentru asigurările de sănătate cu 2%, promiţând că în următorii trei ani acestea vor fi reduse cu încă 3%, iar TVA-ul - cu 4% până la nivelul de 16%. Încă din primele luni ale anului a devenit clar însă că o nouă reducere a taxelor sau a contribuţiilor ar fi imposibilă.

Dimpotrivă, calculele arată că veniturile la bugetul de stat sunt mai mici decât cheltuielile şi această diferenţă nu poate să mai fi acoperită cu banii din rezerva fiscală deoarece aceasta a ajuns la nivelul de 2,25 miliarde de euro, sub care nu poate să scadă ca să nu fie pusă în pericol stabilitatea Consiliului Monetar. În aceste condiţii, singurul mijloc de finanţare a deficitului ar fi împrumuturi externe. Guvernul bulgar a adoptat recent proiectul de lege a bugetului pentru 2011 care prevede un deficit bugetar de circa un miliard de euro, ceea ce înseamnă 2,5% din Produsul Intern Brut. În acest fel, Bulgaria va respecta criteriile de la Maastricht care prevăd că deficitul bugetar nu trebuie să depăşească 3 la sută din PIB. Acest deficit este relativ mic şi urmează să fie acoperit prin emiterea unor obl igaţiuni la valoare de un miliard de euro.

Ca să rămână însă deficitul bugetar la nivelul de 2,5% din PIB este necesar că în 2011 ori să crească veniturile la buget, ori să fie reduse cheltuielile.

Câştigând alegerile cu un program de centru-dreapta, partidul GERB al premierului Boiko Borisov a propus nişte reforme în sistemul de pensii şi cel sanitar menite să reducă cheltuielile aşa încât să nu fie nevoie să fie majorate taxele. Întâmpinând o rezistenţă din partea sindicatelor, guvernul parcă a renunţat la reformele menite să reducă cheltuielile şi este pe cale să accepte varianta majorării taxelor, la care se opune însă mediul de afaceri.

Reforma în sistemul sanitar prevedea reducerea numărului spitalelor la jumătate, precum şi bugetele spitalelor până la 80%. În urma unor proteste ale medicilor şi demisia ministrului sănătăţii Ana-Maria Borisova, guvernul a acceptat principala cerere a sindicaliştilor din sănătate. Aceasta a fost că începând din anul viitor, toţi banii din contribuţiile pentru asigurările de sănătate vor fi folosiţi de sistemul sanitar, în condiţiile în care până acum guvernul folosea o parte din ei pentru acoperirea deficitului din sistemul de pensii. Această măsură va rezolva pentru moment problemele cu finanţarea sistemului sanitar, dar creează probleme grave în cel de pensii care suferă şi el de o subfinanţare permanentă.

Proiectul de lege adoptat de guvern în luna august prevedea că reforma sistemului de pensii să înceapă la 1 ianurie 2011 şi numărul anilor de muncă să crească treptat. În fiecare an până în 2013 numărul anilor de muncă urma să crească cu un an. Astfel, după 2013, pentru a ieşi la pensie fiecare bărbat ar fi trebuit să fi lucrat cel puţin 40 de ani în loc de 37, cum este în prezent, în cazul femeilor stagiul fiind de 37 de ani în loc de 34. În schimb, reforma propusă de Ministerul Muncii prevedea menţinerea vârstelor actuale de pensionare (60 de ani în cazul femeilor şi 63 în cel al bărbaţilor). Guvernul a decis de asemenea creşterea cu doi ani a vârstei de pensionare a angajaţilor care muncesc în condiţii dificile, spre exemplu minerii. Bărbaţii care au o ocupaţie din prima categorie (cea mai grea) ar fi trebuit să iasă la pensie la 54 de ani, iar femeile la 49, pentru cea de a doua categorie vârsta de pensionare urmând să fie de 59 de ani pentru bărbaţi şi 54 pentru femei.

După ameninţările sindicaliştilor că vor organiza o acţiune de protest naţional, guvernul a retras acest proiect de lege din parlament, anunţând că stagiul şi vârsta de pensionare vor rămâne la nivelele actuale, iar în schimb vor fi majorate cotribuţiile pentru asigurări cu 3%. La sfârşitul săptămânii, premierul Boiko Borisov a anunţat că majorarea poate să fie cu doar 2%. Iar potrivit unor informaţii din presa bulgară, creşterea vârstei şi stagiului ar fi amânate pentru 2015.

Propunerea pentru majorarea contribuţiilor au provocat însă nemulţumirea angajatorilor. Asociaţiile de angajatori şi-au exprimat dezacordul faţă de decizia de majorare a contribuţiilor, părăsind negocierile trilaterale cu guvernul, la care participau alături de sindicate. Rezultatele unui studiu de opinie arată că 96% dintre reprezentanţii mediului de afaceri se opun creşterii contribuţiilor. Preşedintele Camarei Economice Bulgare, Bojidar Danev, a declarat că ar accepta majorarea contribuţiilor cu 2% doar dacă vor fi împlinite câteva condiţii, cea mai importantă fiind ca de acum înainte angajaţii să plătească 50% din contribuţiile lor, şi nu doar 40% cum este în prezent, restul de 60% fiind plătit de angajatorii. Plamen Dimitrov, preşedintele Confederaţii Sindicatelor Independente din Bulgaria , a spus în replică că sindicaliştii nu vor fi niciodată de acord cu o asemenea măsură. Negocierile continuă dar pare puţin probabil ca sindicaliştii şi angajatorii să ajungă la un acord.

Între timp, inclusiv unii reprezentanţi ai guvernului îşi exprimă dubiile în legătură cu decizia pentru majorarea contribuţiilor. Ministrul economiei şi energiei Traicio Traikov a declarat marţi că majorarea contribuţiilor nu rezolvă problemele şi că fără reforme în sistemul sanitar, în şase luni se va ajunge la aceeaşi situaţie. Aflat în studioul postului naţional de televiziue, Traikov a subliniat că proiectul de buget pentru 2011 prevede o creştere de 3,6% care nu are cum să fie atinsă dacă contribuţiile sau taxele cresc. Majorarea contribuţiilor nu ajută la rezolvarea problemelor sistemelor care suferă de subfinanţare, crede ministrul Traikov.

În aceste condiţii este interesant dacă premierul Boiko Borisov va sprijini poziţia ministrului Traikov sau se va disocia de acesta şi va sprijini creşterea contribuţiilor. În primul caz există riscul de proteste sindicale, iar în al doilea de blocarea reformelor şi prin urmare de agravarea situaţiei economice a ţării. Ceea ce este cert însă este că oricare ar fi decizia finală, vor exista nemulţumiţi.AGERPRES
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Deficit bugetar de 1,18% din PIB după primele nouă luni din 2012 Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat după primele nouă luni din 2012 cu un deficit de 7,17 miliarde lei (cca 1,57 miliarde euro la cursul zilei, n.n.), respectiv 1,18 % din PIB, comparativ cu un deficit bugetar de 13,88 miliarde lei, respectiv 2,4% din PIB, la aceeaşi dată a anului precedent...