Cele mai citite
 


Mureş: Memorandum de colaborare pe marginea sănătăţii reproducerii şi prevenirii violenţei în familie
miercuri, 13 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentantul Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA), Francois Farah, şi coordonatorul Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii (IEESR), Ionela Cozoş, au semnat, marţi, la Târgu Mureş, un memorandum de colaborare pentru implementarea unor activităţi cuprinse în Contractul de Cooperare semnat de Guvernul României şi UNFPA pentru perioada 2010-2011.
Potrivit documentului, în domeniul sănătăţii reproducerii IEESR va facilita dialogul dintre instituţiile publice centrale şi locale şi va furniza Ministerului Sănătăţii asistenţa tehnică pentru dezvoltarea ghidurilor, protocoalelor şi metodologiei de audit clinic şi dezvoltarea materialelor de informare.
IEESR va facilita, de asemenea, extinderea modelului de abordare integrată a violenţei în familie pe care l-a dezvoltat în cadrul Programului de ţară al UNFPA, în perioada 2005-2009, pe componentele de sănătatea reproducerii şi violenţa împotriva femeii.
'Din punct de vedere instituţional acest memorandum de înţelegere este foarte important, pentru că este pasul în care s-a recunoscut la nivel internaţional importanţa activităţilor pe care le-am făcut. Din punct de vedere al comunităţii, lucrurile se vor schimba puţin. Până acum noi am pus accent pe serviciile oferite la nivel local, acum toate activităţile sau marea majoritate a activităţilor noastre vor fi concentrate la nivel naţional, prin schimbarea de politici (...). Încercăm cu Ministerul Muncii să schimbăm şi să clarificăm situaţia violenţei în familie din România', a arătat Ionela Cozoş, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit şefei IEESR, schimbarea va veni de sus în jos de această dată, nu se va mai insita pe modele de servicii, ci se va încerca îmbunătăţirea serviciilor existente, inclusiv din punct de vedere al finanţării.
La rândul său, Francois Farah a remarcat cooperarea dintre autorităţi la nivelul judeţului Mureş în privinţa prevenirii violenţei în familie, dar şi a acţiunilor derulate pe domeniul sănătăţii reproducerii.
Potrivit Fondului ONU pentru Populaţie, IEESR a început deja un program de pionierat în Republica Moldova, fiind utilizate deja unele dintre publicaţiile de aici ca modele în alte ţări.
'Acesta este un pas înainte şi o platformă foarte importantă, o punte către o viziune internaţională a lucrurilor care se fac la Târgu Mureş (...). Modelul de bune practici al IEESR va fi implementat în ţări ca Belarus, Ucraina, Serbia, Macedonia, Albania, Kosovo, cu care avem multe lucruri în comun în domeniul dezvoltării sociale', a subliniat Francois Farah.
Reprezentantul Fondului ONU pentru Populaţie în România, Francois Farah, caree ste şi director de ţară pentru Macedonia, Republica Moldova şi Serbia, a efectuat marţi o vizită în judeţul Mureş cu scopul de a cunoaşte mai detaliat modelul de abordare integrată a fenomenului violenţei în familie. Oficialul ONU a avut întâlniri cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Mureş, Inspectoratului de Poliţie al judeţului Mureş, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Drepturile Copilului, Agenţiei Teritoriale de Prestaţii Sociale şi SMURD.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: Un elicopter SMURD va opera din 2014 între România şi Republica Moldova Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat luni, la Târgu Mureş că elicopterul care va opera transfrontalier între România şi Republica Moldova ar putea fi operaţional începând cu jumătatea anului viitor, după achiziţionarea aparatului şi a semnării acordului între cele două...
Mureş: Lectori din România şi Germania prezintă tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor Centrul naţional de pregătire şi formare de urgenţă de la sediul SMURD Târgu Mureş găzduieşte, începând de vineri, un curs de specializare pentru medici de urgenţă şi anestezişti, susţinut de lectori din România şi Germania, în tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor.
Profesioniştii sistemului sanitar şi farmaceutic din patru ţări se reunesc la Târgu Mureş, la CNFMS 2015 Peste 300 de specialişti din domeniul sanitar şi farmaceutic din România, Bulgaria, Ungaria şi Republica Moldova şi-au anunţat participarea la cea de-a doua ediţie a Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 14-17 octombrie.
Raed Arafat, ambasador al municipiului Târgu Mureş pentru dobândirea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021 Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, este unul dintre ambasadorii municipiului Târgu Mureş în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană...
Arafat: Centrul de formare SMURD de la Târgu Mureş e cel mai avansat din Europa Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa în privinţa dotării, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Acord de colaborare între SCJU Târgu Mureş şi Spitalul Clinic Municipal Bălţi, Republica Moldova Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat, miercuri, semnarea unui acord de colaborare cu Spitalul Clinic Municipal Bălţi din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al SCJU Târgu Mureş, acordul este semnat pe o perioadă de doi ani, iar obiectivul acestuia...