Cele mai citite
 


Poliartrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli reumatice
miercuri, 13 octombrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!, Corp sanatos, Reumatologie
 

Una dintre cele mai frecvente boli reumatice este poliartrita reumatoidă, care are o prevalenţă de aproximativ 1% , ceea ce înseamnă că în România sunt cel puţin 200.000 de cazuri, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, dr. Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Reumatologie 'Dr. Ion Stoia'.

Principalele simptome ale bolii sunt dureri în articulaţii, deformarea şi reducerea mobilităţii acestora, ce conduc în timp la pierderea funcţionalităţii normale, din cauza evoluţiei proceselor distructive la nivel osos şi în cartilaje, provocând invaliditate pacienţilor afectaţi de această boală, a explicat medicul.


Pacienţii bolnavi de poliartrită reumatoidă au un risc crescut de a dezvolta şi alte complicaţii sistemice ale bolii cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburări ale sistemului respirator sau afecţiuni dermatologice.
''Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata medie de viaţă a celor afectaţi cu 5-10 ani, de aceea trebuie să atragem atenţia asupra simptomelor timpurii ale bolii, astfel încât oamenii să se prezinte la medic imediat ce observă aceste manifestări'', a subliniat dr. Codreanu.
El a precizat că există o prejudecată potrivit căreia bolile reumatice ar afecta numai persoanele în vârstă, dar este greşită, deoarece bolile reumatice apar începând cu vârsta copilăriei, până la vârste înaintate, pentru fiecare categorie fiind un tip de boală.


''La persoanele mai tinere, cele mai frecvente sunt spondilita anchilozantă, lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, grupa de vârstă afectată este între 35 -40 de ani. Artrozele sunt mai frecvente la persoanele vârstnice', a explicat medicul.
Potrivit acestuia, o explicaţie a faptului că vârsta la care apar aceste boli a coborât spre vârste tinere ar fi posibilităţile de diagnostic prin noile tehnici de investigare imagistice, analizele de imunologie. Dr. Codreanu a atras atenţia că printr-un diagnostic timpuriu se poate scăpa de boală, în prezent existând ''tratamente ţintite cu medicamente performante''.
Ziua Mondială a Artritei se desfăşoară în acest an, în întreaga lume, sub sloganul 'Let's work together!'.


Bolile reumatice însumează peste 200 de afecţiuni, care afectează peste 100 milioane de persoane, de toate vârstele, din Europa. Potrivit statisticilor, 30% din populaţia adultă a Europei suferă de boli reumatice, care reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică din Europa.
Până la o treime din bolnavii cu probleme musculo-scheletice nu solicită ajutor medical, în ciuda durerii zilnice şi, totodată, până la o treime din bolnavii cu durere musculo-scheletică nu se prezintă la medic decât după un an de la debutul suferinţei reumatice, iar o jumătate dintre bolnavii cu durere musculo-scheletică nu primesc tratament adecvat.


Reprezentanta Ligii Române Contra Reumatismului, Corina Ştefan, a subliniat importanţa comunicării şi cooperării dintre medic şi pacient, accentuând importanţa educaţiei pacientului şi a societăţii, pentru ''conştientizarea nevoii de sănătate publică în bolile reumatice''.


Ea a făcut referire şi la Carta Muncii pentru persoanele cu boli reumatice din Europa, care recunoaşte rolul pe care factorii de decizie politică, angajatorii, furnizorii de asistenţă medicală şi alte părţi interesate îl pot juca în crearea unui cadru juridic pentru un mediu de lucru în care persoanele cu boli reumatice să nu se mai simtă excluse şi să-şi găsească un loc sigur de muncă.


'O zi în an dedicată artritei şi reumatismului reprezintă un prilej pentru a-i informa pe români despre efectele bolii asupra copiilor, tinerilor sau adulţilor, astfel încât să cunoască primele semne pe care ni le dă organismul, în vederea diagnosticării timpurii a acestor boli', a spus CorinaŞtefan.


* * *
Cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Artritei, au fost sărbătoriţi şi 50 de ani de existenţă a Centrului de Reumatologie 'Dr. Ion Stoia'. Constituit ca primul serviciu specializat pentru pacienţii reumatici din România, centrul a fost înfiinţat în 1960, sub conducerea dr. Ion Stoia.
'Primul serviciu specializat pentru pacienţi reumatici din România a constituit prima platformă completă de diagnostic, cu investigaţii moderne, ce permite recunoaşterea bolilor reumatice în stadii precoce', a subliniat dr. Cătălin Codreanu, directorul instituţiei.


În cadrul centrului se fac tratamente şi recuperare pentru pacienţii ce necesită internare, spitalizare de zi sau servicii ambulatorii. Aici se internează anual peste 8.000 de persoane şi se acordă 15.000 de consultaţii anual.


Personalitatea dr. Ion Stoia a fost evocată de dr. Maria Stoicescu, care a subliniat că acesta era ''un om modest, mereu conştient de faptul că niciodată cunoştinţele nu sunt îndestulătoare, că mereu trebuie să învăţăm, aşa cum a făcut-o el însuşi, în tot timpul vieţii''. La eveniment a participat şi fiica dr. Ion Stoia.

Notare
Comentarii
de violeta
Buna seara! Deoarece m-am confruntat cu un caz de poliartrita reumatoida ,in familie,doresc sa supun atentiei urmatoarea situatie:
-pacientul prezenta simptome specifice acestei boli;
-se prezinta la medicul de familie ,este consultat si i se prescrie FLAMEXIN -pulbere pentru o anumita perioada de timp,cu rezultate de imbunatatire zero;
-mergem din nou la medicul de familie,expunem situatia,iar acesta ne trimite acasa ,spunandu-ne sa mai asteptam efectul tratamentului mai sus amintit;
-am luat decizia, sa mergem, contra cost,la reumatolog,unde am fost sfatuiti sa facem o serie de investigatii in urma carora i s-a pus pacientului diagnosticul de -POLIARTRITA REUMATOIDA STD.3-
-cred ca organizatiile existente au multe de facut pentru a informa medicii de familie,unii deosebit de plictisiti,in acest sens,deoarece depistate in faza incipienta bolile pot fi tratate,pe cand asa,situatia este extrem de complicata

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Aproximativ 200.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară şi afectează aproximativ unu la sută din populaţia generală, ceea ce înseamnă 200.000 de pacienţi în România, a declarat miercuri preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu, la o conferinţă de...
Pentru a oferi speranta unui control adecvat al bolii, pacientii cu poliartrita reumatoida au nevoie de acces la tratamente noi Societatea Romana de Reumatologie atrage atentia asupra unei probleme cu care se confrunta de o lunga perioada pacientii din Romania.
Campania InspirART - Emoţii Articulate în România Poliartrita reumatoidă este o boală progresivă cu simptome şi dovezi ale distrugerii articulare care se agravează cu trecerea timpului, a declarat marţi într-o conferinţă de presă, prilejuită de lansarea campaniei InspirART - Emoţii Articulate în România, prof. dr. Ruxandra Ionescu, şefa Clinicii de...
Site pentru bolnavii cu poliartrită reumatoidă Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă suferinţă articulară cronică de cauză inflamatorie, afectând peste 2,9 milioane de persoane în Europa, a subliniat preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, dr. Cătălin Codreanu, marţi într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Mondiale...
Ziua Mondială a Artritei În fiecare an, la 12 octombrie se marchează Ziua Mondială a Artritei (World Arthritis Day).
Societatea Română de Reumatologie atrage atenţia asupra necesităţii actualizării listei de medicamente Societatea Română de Reumatologie atrage atenţia asupra unei probleme cu care se confruntă de o lungă perioadă pacienţii din România - accesul la medicamente noi.