Cele mai citite
 


Timişoara va avea unicul institut naţional de terapii genice şi celulare de tratare a cancerului
miercuri, 13 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La Timişoara se va înfiinţa, în premieră pentru România, dar şi pentru Europa de Sud-Est, unicul institut naţional de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului.
Institutul va fiinţa în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, iar proiectul a demarat pe data de de 20 septembrie, urmând să se finalizeze după 32 de luni.
Proiectul intitulat 'Centrului de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului' este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).
Managerul general al Spitalului, prof. dr. Gheorghe Nodiţi, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că valoarea totală a proiectului este de 54.389.610 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 38.909.200 lei.
'Centrul va grupa 35 de specialişti, care vor realiza studii celulare, de biologie moleculară şi terapii celulare pentru bolnavii de leucemii şi alte boli hematologice. Terapiile celulare sunt, în momentul de faţă, cele mai avansate terapii în tratarea cancerului, fiind considerate ultimul tip de medicament în această boală', a explicat prof. dr. Carmen Bunu, managerul adjunct de proiect.
Aceasta a subliniat că, folosind terapiile celulare, considerate 'medicamentul secolului XXI', se vor face testări pe pacienţii cu cancer.
'Centrul va avea ceea ce numim 'clean room' sau 'camera albă' care va permite manipularea celulelor şi folosirea lor în terapii umane. Practic, acesta va fi singurul Institut din regiune cu drept de a dezvolta şi utiliza terapii celulare pe oameni', a detaliat dr. Bunu.
Piatra de temelie a noului institut se va pune până la finele anului şi presupune o clădire independentă, cu circuite moderne, la nivel european, care reprezintă o noutate în abordarea românească a fenomenului.
Potrivit prof. Gheorghe Nodiţi, obiectivul proiectului constă în creşterea calităţii şi eficienţei activităţii de cercetare-dezvoltare în domeniul medical. Centrul va asigura transferul rapid şi coerent al rezultatelor cercetării în practica clinică.
'Nevoia de a avea un astfel de centru este stringentă, ţinând cont de faptul că incidenţa cancerului în zona de vest a ţării este în creştere aproape constantă, doar în 2009 fiind luaţi în evidenţă 15.000 de pacienţi cu această maladie', a mai menţionat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: În premieră în România, prima operaţie pe cord deschis într-o clinică privată Prima operaţie pe cord deschis efectuată într-o clinică privată s-a desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri la Braşov. Membrii echipei de medici de la Institutul Inimii din Cluj care au operat au declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este o premieră în România având în vedere că la Braşov...
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
Dolj: Premieră internaţională - centru de cercetare a compuşilor naturali organici ai borului înfiinţat la Podari În comuna doljeană Podari situată la câţiva km de Craiova se deschide peste o săptămână, în premieră la nivel internaţional, un centru de cercetare a compuşilor naturali organici ai borului.
Timiş: Se pun bazele construirii unui Institut Oncologic privat, în Timişoara Incidenţa crescută a maladiilor canceroase în vestul ţării şi numărul insuficient de locuri pentru pacienţii afectaţi de aceste boli au determinat mediul privat să demareze un proiect de înfiinţare a unui Institut Oncologic privat la Timişoara. Acesta are şanse să se finalizeze înaintea Institutului...
Constanţa: Centru de cercetare în patologia malignă, realizat cu fonduri europene Centrul de Cercetare Dezvoltare pentru Studiul Morfologic şi Genetic în Patologia Malignă (CEDMOG) a fost inaugurat marţi la Constanţa. Proiectul este în valoare de 20 de milioane de lei şi a fost finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.