Cele mai citite
 


O treime din populaţia mondială ar fi contaminată în caz de pandemie de gripă porcină, estimează OMS
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Geneva, 13 mai /Agerpres/ - O treime din populaţia mondială ar fi contaminată în situaţia unei pandemii de gripă porcină, a estimat joi directorul general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, Keiji Fukuda, citat de AFP.

"Dacă avem în vedere pandemiile din trecut, o estimare rezonabilă ar fi că o treime din populaţie ar fi contaminată", a declarat dr. Fukuda, într-o conferinţă de presă retransmisă prin telefon. În aceste condiţii, chiar dacă boala ar fi puţin virulentă, un număr important de persoane ar prezenta complicaţii şi ar deceda, a explicat responsabilul OMS.

El a confirmat că virusul mutant A (H1N1) este mai benign decât cel care a provocat pandemia de gripă spaniolă în 1918, dar a avertizat că noul virus ar putea urma acelaşi traseu şi deveni mai virulent în cursul anului. "Situaţia continuă să evolueze. Nu ştim ce se va întâmpla în emisfera sudică, unde vine iarna australă, propice proliferării virusurilor gripale", a insistat Fukuda.

Un avertisment similar a lansat joi şi Federaţia internaţională a societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie /FICR/, al cărei secretar general, Bekele Geleta, a subliniat că este "prea devreme pentru a declara victoria" împotriva gripei porcine.

Potrivit celui mai recent bilanţ al OMS, peste 2.000 de persoane din 23 de ţări au fost contaminate cu virusul gripei porcine, care a făcut cel puţin 44 de morţi în Mexic şi SUA.

Măsurile restrictive sunt ridicate progresiv aproape peste tot în lume, mai ales în Mexic, ţara cea mai afectată de virusul mutant, însă OMS cheamă la "menţinerea stării de alertă şi supraveghere".AGERPRES/(Irina Cristea)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.
Gripa porcină: 11.168 cazuri, 86 decese, potrivit celui mai recent bilanţ OMS Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Numărul cazurilor confirmate de contaminare cu noul virus gripal A (H1N1) a ajuns la 11.168 de persoane în 42 de state, iar cel al deceselor la 86, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, dat publicităţii vineri la Geneva, transmite AFP...
Gripa porcină: OMS nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei Geneva, 4 mai /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei de gripă A (H1N1), a declarat sâmbătă un responsabil al organizaţiei, care a estimat că evoluţia situaţiei din Europa din următoarele zile va fi determinantă în acest sens - informează AFP.
Gripă porcină: mai multe state cer OMS să adopte o scară mai flexibilă de alertare în privinţa unei posibile pandemii Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Ministrul britanic al sănătăţii, Alan Johnson, a lansat luni un apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să nu se precipite în instituirea fazei 6 de alertă care ar anunţa o pandemie de gripă porcină, pe motiv că acest lucru ar duce la apariţia ”confuziei” în rândul...
Gripa porcină: 4.379 contaminări în 29 state, 49 decese Geneva, 13 mai /Agerpres/ - Numărul persoanelor contaminate cu virusul hibrid A (H1N1) este de 4.379 în 29 de state, în timp ce numărul celor decedate a ajuns la 49, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cel mai recent bilanţ, citat de AFP.
Gripa porcină a făcut patru victime în Liban în această iarnă Gripa porcină a ucis patru persoane în Liban în această iarnă, începând din luna noiembrie, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii din această ţară, citat de agenţia France Presse (AFP).