Cele mai citite
 


Mureş: Ministrul Sănătăţii, la deschiderea Congresului Naţional de Farmacie din România
vineri, 15 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a participat, joi, la deschiderea celei de-a XIV-a ediţii a Congresului Naţional de Farmacie din România, subliniind că, în ultimii ani, reţeaua de farmacii a cunoscut o dezvoltare însemnată în ţara noastră, numărul farmacii dublându-se practic în 10 ani.
'În 2000 existau 3.368 de farmacii, care aveau autorizaţie de funcţionare. În 2010, acest număr a ajuns la 7.016. Este practic o dublare a numărului de farmacii. Ceea ce ne preocupă pe noi este o mai bună reprezentare şi o acoperire geografică a ţării şi a localităţilor cu farmacii', a declarat Attila Cseke.
Ministrul a susţinut că există situaţii în care farmaciile se concentrează în zonele centrale ale oraşelor, în timp ce periferiile sunt lăsate descoperite, iar din acest punct de vedere MS încearcă să găsească o soluţie.
'Cetăţeanul, în funcţie de domiciliul lui, are condiţii mai bune sau accesibilitate mai rapidă sau nu (la farmacii - n.r.). Acest fapt ne preocupă şi încercăm să găsim criterii să îl reglementăm. De asemenea, suntem în analiză cu privire la liberalizarea sau continuarea sistemului actual de înfiinţare a farmaciilor. Există păreri pro şi contra în Europa cu privire la acest aspect şi cred că împreună cu specialiştii vom găsi o soluţie de la 1 ianuarie 2011', a spus Attila Cseke.
Pe de altă parte, în privinţa înscrierii sale la o universitate de medicină şi farmacie, aşa cum a anunţat în plenul CNFR pentru că nu este medic, ministrul Sănătăţii a precizat că a fost o glumă şi că nu are complexe pentru că are o altă pregătire decât cea medicală. 'Nu am niciun fel de problemă că nu sunt medic. Experienţa arată că în Ministerul Sănătăţii cei mai buni miniştri au fost cei care nu au fost medici, pentru că văd sistemul din afara lui şi pot găsi soluţii pe care poate cineva din interior nu le-ar identifica', a subliniat Cseke.
Congresul Naţional de Farmacie din România se desfăşoară până în data de 16 octombrie şi este organizat de Societatea de Ştiinţe Farmaceutice din România şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Congresul se desfăşoară sub patronajul Federaţiei Europene de Ştiinţe Farmaceutice, al Academiei de Ştiinţe Medicale, Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, al Colegiului Farmaciştilor din România şi al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.
La Congresul CNFR 2010 participă peste 1.400 de cadre medicale, din ţară şi din străinătate.
Potrivit organizatorilor, CNFR 2010 va însemna un pas important în conjugarea eforturilor menite să răspundă la întrebarea 'Farmacia românească de azi, pregătită pentru schimbările de mâine?', care este şi tema manifestării. În viziunea organizatorilor, manifestarea ştiinţifică este un prilej de evaluare a progreselor ştiinţelor farmaceutice din ultimii patru ani şi de conturare a viitoarelor direcţii de cercetare - dezvoltare în sistemul farmaceutic.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
Ministrul Sănătăţii a anunţat plata tuturor datoriilor către farmacii Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, joi, la Târgu Mureş, că au fost plătite toate datoriile către farmacii.
Attila Cseke: SMURD-ul din România a devenit un model şi pentru alte state Târgu Mureş, 24 sep /Agerpres/ - SMURD-ul românesc a devenit un model şi pentru alte state, a precizat, vineri, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, la Târgu Mureş, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare.
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
Mureş: Congres de medicină şi farmacie cu ocazia a 50 de ani de relaţii diplomatice între România şi Iordania Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Universitatea din Amman şi Prinţesa Muna al-Hussein organizează la Târgu Mureş, în luna mai, a VI-a ediţie a Congresului Româno-Iordanian, ocazie cu care se va aniversa şi împlinirea a 50 de ani de relaţii diplomatice între România şi Iordania.
Principesa Muna a Iordaniei, Doctor Honoris Causa al UMF Târgu Mureş şi oaspetele Familiei Regale a României Alteţa Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei, mama suveranului haşemit, Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea, a efectuat o vizită oficială în România, începând de miercuri până duminică, ocazie cu care a participat la o serie de activităţi organizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu...