Cele mai citite
 


Pneumococul - cauza principală a mortalităţii infantile
joi, 14 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 14 oct /Agerpres/ - România are cel mai mare procent al mortalităţii infantile cauzate de pneumococ, de pe continent, de 13,9%, după Moldova şi Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, transmis, joi, AGERPRES.
Potrivit datelor comunicate recent de Societatea Română de Obstetrică şi Ginecologie, în România, 2.250 de copii cu vârsta mai mică de un an au murit anul trecut din această cauză.
Principalul responsabil de instalarea bolii pneumococice la copii este streptococul pneumoniae, o bacterie cunoscută sub numele de pneumococ, localizată în tractul respirator superior (nazo-faringe). Este unul din principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, transmisibil de la om la om.
Pericolul este cu atât mai mare cu cât, conform avertismentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, există o rezistenţă din ce în ce mai mare a bacteriei la tratamentele clasice cu antibiotice.
Infecţiile pneumococice includ pneumonia, meningita, septicemia, otita medie, sinuzita sau bronşita. Copilul cu infecţie pneumococică prezintă simptome diverse cum ar fi febră ridicată (mai mari de 39 de grade Celsius), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, anorexie, vărsături, cefalee, ameţeli.
'Formele de boală pot fi uşoare, medii sau grave, în funcţie de receptivitatea şi de imunitatea individuală. Prevenţia fiind extrem de importantă în actul medical, introducerea vaccinării cu noul vaccin în ţara noastră, ar putea avea un puternic impact asupra morbidităţii şi a costurilor sale ridicate, precum şi asupra mortalităţii infantile din ce în ce mai îngrijorătoare', a adăugat dr. Daniela Ştefănescu, membru al Senatului Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.
Potrivit acesteia, la copiii cu vârsta sub 5 ani, boala pneumococică provoacă moartea acestora mai mult decât orice altă afecţiune, incluzând aici şi SIDA, malaria sau rujeola.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu, este singura alternativă de prevenţie a bolii pneumococice.
Pneumococul este cauza principală a mortalităţii infantile în întreaga lume, reprezentând 28% din totalul deceselor între 0 şi 1 an, urmată într-un procent de 21% de rujeolă.
În Statele Unite, a fost inclusă în Programul Naţional de Vaccinare generaţia următoare de PCV cu 13 serotipuri (vaccinul cu 13 serotipuri), care vine în completarea celor cu şapte serotipuri.
Acesta acoperă boli pneumococice precum pneumonia bacteriemică, meningita, bacteriemia şi otita medie cauzate de cele şapte serotipuri deja incluse în vaccinul antipneumococic existent.
Noul vaccin cu 13 serotipuri scade cu 94% incidenţa bolilor invazive pneumococice (bacteriemie si meningită) la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, precum şi rezistenţă la antibiotice a pneumococului cu 98% la copiii sub 5 ani. Poate fi administrat simultan cu celelalte vaccinuri pediatrice în acord cu schema de vaccinare obligatorie, spun specialiştii.**
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O nouă formă de vaccin pneumococic Infecţiile respiratorii sunt prima cauză de îmbolnăvire a copiilor iar pneumococul este cea mai importantă cauză a infecţiilor respiratorii de cauză bacteriană, a evidenţiat prof. dr. Doina Pleşca, de la Spitalul Clinic de Copii 'Dr. Victor Gomoiu', într-o conferinţă de presă prilejuită de lansarea unei...
Ce boli previne vaccinarea pneumococica Bacteria care provoacă bolile pneumococice se numește Streptococcus pneumoniae și se găsește, în mod normal, în nazo-faringele copiilor sănătoși, făcând parte din flora microbiană normală. Cam jumătate dintre copii sunt purtători de pneumococ, iar în colectivități (grădinițe, creșe) ajung să îl aibă...
Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea împotriva otitei medii acute-cel mai frecvent întâlnită la copii Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia că dintre toate bolile pneumococice otita medie acută este cel mai frecvent întâlnită la copii şi susţine că aceasta poate fi prevenită prin vaccinare.
În România trei copii mor în fiecare minut din cauza pneumoniei În România, rata deceselor la copii din cauza pneumoniei este îngrijorătoare, trei copii mor în fiecare minut din cauza acestei afecţiuni, în condiţiile în care pneumonia este o boală care poate fi prevenită.
Nu tratati amigdalita si otita? - Va expuneti la riscuri foarte grave Amigdalitele si otitele sunt printre cele mai frecvente afectiuni in randul copiilor si pot duce la complicatii grave, putand fi un punct de plecare catre meningita daca nu sunt tratate la timp. De multe ori astfel de afectiuni sunt virale, insa multi parinti trateaza copiii cu antibiotice, in...
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...