Cele mai citite
 


Cluj: UMF a marcat Ziua Mondială a Spirometriei
vineri, 15 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) a marcat joi Ziua Mondială a Spirometriei, şeful Catedrei de Pneumoftiziologie prof. univ. Monica Pop explicând, în cadrul unei conferinţe de presă, rolul major pe care îl are efectuarea periodică a unui test medical pentru evaluarea sănătăţii plămânilor.
''Testele de spirometrie pot ajuta la depistarea unor simptome precoce ale unor boli pulmonare. Spirometria oferă informaţii privind daunele ireversibile pe care factorii de risc precum fumul de ţigară, pulberile industriale sau noxele chimice ar putea să le cauzeze plămânilor. Bolile pulmonare sunt responsabile de moartea a milioane de oameni la nivel mondial'', a spus, în conferinţa de presă, universitarul clujean. Ea a anunţat că joi şi vineri medici din Clinica de Pneumoftiziologie a UMF efectuează, în corturi amplasate în faţa Casei de Cultură a Studenţilor şi în Piaţa Mihai Viteazul, testări gratuite de spirometrie.
De asemenea, prof. univ. dr. Monica Pop a menţionat că Ziua Mondială a Spirometriei este celebrată, în întreaga lume, la 14 octombrie, anul 2010 fiind ''Anul plămânului'', potrivit unei decizii a Forumului Internaţional al Societăţilor Respiratorii, în semn de recunoaştere a faptului că sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă, în fiecare an, de boli respiratorii cronice ce pot fi tratate şi prevenite.
''Plămânul este cel puţin la fel de de important ca şi inima. De ce este importantă spirometria ? Pentru că indică exact funcţia plămânului, atât suferinţele ce ţin de bronşii, de căile ce duc aerul din afară la plămâni, dar şi de patologia parenchimului pulmonar. Cel puţin o dată pe an, orice persoană, dar mai ales fumătorii şi cei care au avut o afecţiune pulmonară, este bine să îşi facă o spirometrie. Practic, în acest fel află în ce stadiu se află funcţia plămânului'', a spus prof. dr. Monica Pop.
Universitarul clujean a arătat, totodată, că peste o lună, în 18 noiembrie, va fi marcată şi Ziua Mondială a pacientului cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) - maladie care este a patra cauză de mortalitate în lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
''Şi astmul bronşic şi BPOC sunt afecţiuni pulmonare cronice. Dacă un pacient suferind de inimă sau de diabet ştie că afecţiunea sa este cronică şi tratamentul trebuie să fie urmat toată viaţa, tot aşa este foarte important ca după depistarea unui astm bronşic sau BPOC, pacientul să fie conştient de faptul că trebuie să-şi administreze tratamentul întreaga viaţă. Dacă în anii '90 mortalitatea prin BPOC era pe locul al şaselea, pentru 2020 se estimează că, din cauza fumatului şi a poluării, maladia va deveni a treia cauză de deces din lume, după mortalitatea prin boli cardiovasculare. Este important pentru orice om şi pentru familia sa prevenirea apariţiei BPOC. În stadiul IV, BPOC face din pacient un infirm, care nu mai poate face gesturile de bază, adică să se îmbrace , spele ori să se hrănească, devenind o povară pentru familie şi pentru el însuşi'', a explicat prof. univ. dr. Monica Pop.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Teste gratuite de sănătate pulmonară Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' oferă clujenilor începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
Cluj: Teste gratuite de sănătate pulmonară Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' oferă clujenilor începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
28 septembrie 2013, Cluj-Napoca: Lansarea Manualului Inimii, prima publicaţie de acest gen adresată tuturor celor interesaţi de prevenirea eficientă a afecţiunilor cardiovasculare Data de 29 septembrie marchează în întreaga lume Ziua Mondială a Inimii, eveniment menit să atragă atenţia asupra impactului bolilor cardiovasculare asupra sănătăţii publice, acestea fiind prezente constant în majoritatea ţărilor, situându-se pe primele două locuri în topul celor mai frecvente...
Cluj: Campanie destinată prevenirii şi diagnosticării în fază incipientă a afecţiunilor pulmonare Peste 100 de persoane au venit, miercuri, în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, pentru lansarea oficială a campaniei naţionale ''Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!'' pentru a efectua teste gratuite ale capacităţii respiratorii, în marele cort în formă de plămân...
Peste 230 de cadre medicale, specializate în cadrul unui proiect european accesat de UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca, va specializa în domeniul cardiologiei cardiovasculare pediatrice şi specialităţi...
Cluj: Al IV-lea Workshop de Endoscopie Bronşică Specialişti în boli pulmonare din ţară şi din străinătate participă, vineri şi sâmbătă, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" la al IV-lea Workshop de Endoscopie Bronşică, tema din acest an fiind "De la simplu la complex în bronhologie".