Cele mai citite
 


Sondaj IRES: Pacienţii sunt mulţumiţi de medicii din România, dar nesatisfăcuţi de sistemul sanitar de stat
vineri, 15 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Românii par să fie mulţumiţi în mare măsură de comportamentul medicilor, însă trei sferturi dintre pacienţi se arată mai degrabă nesatisfăcuţi de serviciile medicale din sistemul de stat, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), date joi publicităţii.
Aproximativ trei sferturi dintre respondenţi s-au declarat mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de comportamentul medicilor din unităţile sanitare de stat, iar mai mult de două treimi dintre participanţii la cercetare s-au declarat mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de informaţiile primite privind starea lor de sănătate.
De asemenea, 73% dintre pacienţii care au participat la cercetarea IRES au afirmat că nu au primit niciodată vreun diagnostic greşit, în timp ce peste 20% au declarat că au primit cel puţin un diagnostic eronat.
În schimb, trei sferturi dintre respondenţi au arătat că sunt mulţumiţi în mică măsură sau în foarte mică măsură de serviciile medicale din România în raport cu sumele plătite la asigurările de sănătate.
De asemenea, circa două treimi dintre cei chestionaţi au recunoscut că au fost nevoiţi să-şi cumpere singuri măcar o parte dintre medicamente, atunci când au fost internaţi în spital.
'Românii s-au obişnuit cu starea de precaritate şi deficienţele din sistemul medical românesc, percepţiile lor actuale asupra sistemului au ca referinţă experienţele trecute cu acelaşi sistem, astfel încât modul în care se raportează la sănătate este unul mai degrabă moderat', interpretează IRES rezultatele cercetării.
În priviţa activităţii actualului ministru al Sănătăţii, Attila Cseke, respondenţii au reţinut printre cele mai bune măsuri ale acestuia descentralizarea sistemului medical, aspect indicat de 15% dintre participanţii la sondaj, şi deblocarea posturilor din sănătate, cerută, de ministru, Guvernului - 10% dintre răspunsuri.
Ideea enunţată de ministru, însă neaplicată, de a taxa suplimentar alimentele de tip fast-food, nu s-a bucurat decât de 7% dintre opţiuni. La polul opus, interzicerea substanţelor halucinogene a fost apreciată de cei mai mulţi dintre respondenţi, 18%.
Deşi descentralizarea spitalelor se bucură de apreciere, 70% dintre respondenţi consideră că ministrul Sănătăţii trebuie să răspundă direct pentru calitatea serviciilor medicale din România.
Sondajul a fost realizat în două etape: în perioada 29-30 aprilie 2010 pe un eşantion de 1.754 persoane, cu o marjă de eroare de ? 2,5%, şi în perioada 29-30 septembrie 2010 pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.416 persoane. Eroarea maximă tolerată a fost de ? 2,8%, menţionează IRES.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
BBC: Asistenţa medicală din România, pe punctul de a intra în colaps România cheltuieşte pentru asistenţa medicală mai puţin decât oricare altă ţară din Uniunea Europeană şi, din cauza celei mai mari recesiuni, se preconizează chiar o reducere a cheltuielilor. Subfinanţarea cronică, precum şi plecarea cadrelor medicale în străinătate ar putea crea riscuri pentru pacienţi...
Cseke Attila: Decontarea serviciilor medicale ale spitalelor trebuie să fie echitabilă - interviu Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că 2010 este un an de criză, în continuare şi va fi un an hotărâtor pentru drumul sistemului sanitar în România. El a spus că vor trebui făcute demersuri şi reforme structurale, altfel, dacă nu se încearcă mişcarea sistemului...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Ministrul Sănătăţii are în vedere introducerea taxei pe fast-food şi bere Ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a declarat joi că în proiectul legii sănătăţii ar putea fi introducă taxa pe fast-food şi bere.