Cele mai citite
 


IRES: Trei sferturi dintre români consideră că medicii nu primesc un salariu corect
vineri, 15 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mai mult de trei sferturi dintre români (76%) consideră că medicii nu primesc un salariu corect pentru activitatea pe care o prestează în spitalele de stat, în timp ce doar 16% apreciază că sunt remuneraţi corect, relevă studiul intitulat 'Percepţii asupra sistemului medical din România' dat joi, publicităţii, de IRES.
'Salariile medicilor sunt mici în comparaţie cu activitatea pe care o prestează, iar cetăţenii recunosc că le acordă stimulente financiare sau de altă natură, 76% dintre cei chestionaţi apreciază că salariile pe care le primesc medicii din sistemul sanitar de stat nu sunt corecte în raport cu activitatea pe care o prestează, iar 61% sunt de acord ca ei să profeseze în paralel şi la clinici private', se arată în concluziile sondajului.
Pe de altă parte, doar 36% dintre intervievaţi doresc ca medicii să lucreze exclusiv la stat sau privat.
Potrivit concluziilor studiului, remuneraţia personalului medical se reflectă şi în problematica oferirii de stimulente financiare angajaţilor din sistemul de sănătate. '43% dintre respondenţi recunosc că au fost nevoiţi să ofere bani sau cadouri personalului medical pentru a primi îngrijire. Practica este întâlnită cel mai frecvent la respondenţii între 18 şi 35 de ani şi mai puţin în Transilvania. Medicii curanţi şi asistentele sunt categoriile de personal cărora cetăţenii le acordă cel mai des stimulente financiare - 83%. Aceştia sunt secondaţi de infirmiere - 76% şi medicii anestezişti 65%', evidenţiează realizatorii sondajului.
Din punct de vedere al asistenţei medicale, 95% dintre respondenţi au afirmat că sunt înscrişi la un medic de familie, iar 81% dintre aceştia consideră că le este acordat suficient timp pentru consultaţii. Pe de altă parte, un sfert dintre respondenţi au răspuns afirmativ la întrebarea 'V-aţi schimbat vreodată medicul de familie', cea mai mare parte a pacienţilor (peste 70%) păstrându-şi acelaşi medic de familie.
Sondajul a fost realizat de IRES în două etape: în perioada 29-30 aprilie 2010 pe un eşantion de 1.754 indivizi majori, cu o eroare de ? 2,5% şi în perioada 29-30 septembrie 2010 pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.416 indivizi majori cu eroare maximă tolerată de ? 2,8%.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Sistemul de sănătate în fază terminală, la originea căderii guvernului în România (presă) Sectorul de sănătate, aflat în centrul protestelor din aceste zile din România care au dus la căderea guvernului lui Emil Boc, este în 'fază terminală' şi 'are nevoie de îngrijire urgentă', scrie luni portalul Osservatorio sui Balcani e Caucaso, care dedică o amplă analiză domeniul sănătăţii din ţara...
Sondaj: Medicii şi spitalele private din România - în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat - pe ultimul loc Medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovaţie în medicină.
Avocatul Poporului va elabora un raport privind sistemul de sănătate Lipsa medicamentelor pentru bolnavii cronici şi celelalte probleme din sistemul sanitar sunt în atenţia Avocatului Poporului, care va elabora un raport special, ce va fi înaintat Parlamentului şi Guvernului, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES.
Cotojman (FSHR): A apărut un nou proiect de OUG privind salarizarea personalului bugetar - îl respingem categoric Federaţia Sindicală Hipocrat din România (FSHR) respinge noul proiect de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea personalului bugetar, iar de săptămâna viitoare vor fi reluate protestele, a declarat marţi preşedintele FSHR, Ion Cotojman, după audierile de la Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor...
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu Bucureşti, 4 nov /Agerpres/ - România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori...