Cele mai citite
 


Cluj: Prima conferinţă din România dedicată calităţii aerului în spitale
vineri, 15 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 50 de specialişti din ţară şi din străinătate au participat, joi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca, la prima conferinţă din România cu tema ''Calitatea aerului în spitale - influenţa calităţii ambientale în prevenţia şi controlul infecţiilor nosocomiale''.
Manifestarea a fost organizată de UMF ''Iuliu Haţieganu'', în parteneriat cu AJA Registrars România şi compania SEGLA din Spania, specializată în consultanţă şi traning în calitatea aerului în spitale şi laboratoare.
În discursul rostit în cadrul reuniunii, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Cluj, dr. Dorina Duma, a arătat că în România au fost iniţiate activităţile necesare pentru implementarea unui sistem de monitorizare şi combatere a infecţiilor nosocomiale încă din anul 1982, iar din 1994 acest sistem de supraveghere a devenit obligatoriu pentru toate unităţile sanitare din România. În prezent, ordinul 916/2006 emis de ministrul Sănătăţii reglementează prevenirea şi controlul acestui tip de infecţii.
''În urmă cu mai mulţi ani, din cauza înţelegerii greşite a fenomenului grav, dar real creat de rezistenţa microbiană, în România s-a creat impresia că toate infecţiile nosocomiale sunt urmarea unei proaste îngrijiri medicale. Această impresie greşită a încurajat neraportarea infecţiilor nosocomiale. În ultimii ani, raportarea constituie un important criteriu de evaluare a calităţii managementului din unităţile sanitare. Acest lucru a fost dovedit şi de aplicarea măsurilor de combatere, care au avut ca efect scăderea cheltuielilor determinate de implicaţiile infecţiilor nosocomiale'', a spus Dorina Duma.
Directorul DSP Cluj a menţionat, în context, că a fost organizat şi sistemul informaţional unitar de raportare electronică a infecţiilor nosocomiale. Totodată, DSP Cluj a finalizat toate etapele de acreditare a laboratorului pentru apă, aer şi probe biologice, pentru diagnostice performante, pentru secţiile de neonatologie, chirurgie şi terapie intensivă. A crescut, astfel, eficienţa măsurilor de control.
''În primul semestru al acestui an, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj s-au înregistrat 1.386 de infecţii nosocomiale investigate. Din acest total, 178 au fost depistate, iar 12 s-au aflat în 'sistemul sentinelă'. Au fost efectuate investigaţii de laborator pentru 868 de produse patologice, 114 hemoculturi, 474 de testări de rezistenţă la antibiotice, fiind decelate 404 tulpini rezistente. Totodată, au fost efectuate 99 de teste de control a sterilităţii şi 532 de teste de aero-microfloră. Rata incidenţei infecţiilor nosocomiale septicemii a fost de 0,82%, infecţii de plagă - 1,42% , infecţii urinare - 2,4%, iar cutanate de 1%'', a arătat directorul Dorina Duma.
Prezent la conferinţa de la Cluj-Napoca, directorul general al SEGLA, dr. Gloria Cruceta, a făcut o amplă expunere despre calitatea aerului în spitale - care, în Spania, este obligatoriu certificată pentru blocurile operatorii, saloanele de terapie intensivă, saloanele pentru arşi şi cele de neonatologie. Specialistul spaniol s-a referit, de asemenea, la contaminarea chimică, microbiologică şi prin diverşi factori fizici din aer.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Rezultatele primului proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, prezentate la UMF Reprezentanţi de prestigiu ai vieţii medicale din ţară şi din străinătate vor prezenta luni, în cadrul unei conferinţe care se va desfăşura la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, rezultatele derulării primului proiect educaţional universitar din România în domeniul...
Cluj: Primul master în ATI şi Medicină de Urgenţă pentru asistenţi medicali licenţiaţi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, rezultatele obţinute în derularea unui proiect cofinanţat din Fondul Social European, dedicat creşterii calităţii asistenţei medicale în Anestezie, Terapie Intensivă (ATI) şi Medicina...
Cluj: Parteneriat privind construcţia celui mai mare spital universitar privat din România Cel mai mare spital universitar privat din România va fi construit la Cluj-Napoca, un parteneriat cu Grupul "Pelican" din Oradea, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" şi municipalitate fiind semnat, în acest scop, miercuri, la Cluj-Napoca.
Cluj: A fost inaugurat primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România Primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România a fost inaugurat, miercuri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca, noua unitate fiind realizată în urma unei investiţii din fonduri proprii de aproximativ 4,5 milioane de euro.
Cluj: Specialişti de renume din ţară şi străinătate la Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică Specialişti în endocrinologie din ţară şi străinătate se vor reuni la Cluj-Napoca, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", pentru a-şi prezenta rezultatele celor mai recente cercetări în domeniu, la Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România, care se va desfăşura...
Cluj: Congresul Internaţional pentru Studenţi şi Medici - la final Ediţia din acest an a Congresului Internaţional "Medicalis 2011" a fost o reuşită atât din punct de vedere al participării numeroase - 600 de studenţi şi tineri medici, dintre care 70 din străinătate -, cât şi al calităţii comunicărilor ştiinţifice prezentate în cadrul reuniunii şi al tematicii atelierelor...