Cele mai citite
 


UNPR solicită europarlamentarilor vot favorabil pentru revizuirea Directivei UE privind concediul de maternitate
marţi, 19 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) solicită, într-o scrisoare deschisă adresată europarlamentarilor români, vot favorabil la propunerea de revizuire a Directivei Uniunii Europene privind concediul de maternitate.
''Organizaţia de Femei a UNPR consideră că este momentul oportun pentru a avea la nivel european o lege progresistă în acest domeniu. Într-un moment de incertitudine privind creşterea economică, în timp ce ne confruntăm cu schimbări demografice pe care Europa nu le poate ignora, este vital ca instituţiile europene să ia măsurile legislative de a proteja şi consolida drepturile lucrătoarelor gravide, cele care au născut de curând sau care alăptează'', atrage atenţia preşedinta Organizaţiei de Femei a UNPR, Eugenia Barna, în scrisoarea deschisă transmisă, luni, AGERPRES.
În opinia sa, dispoziţia privind plata integrală trebuie asigurată fără alte plafoane sau restricţii, pe întreaga durată a concediului de maternitate, ca o garanţie privind egalitatea de fond şi, totodată, inexistenţa unor penalizări.
''Remunerarea în timpul concediului de maternitate nu poate fi disociată de problema mai amplă a diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi, pentru că reducerile de remunerare în timpul concediului de maternitate (specifice pentru femei) contribuie în mod semnificativ la inegalitatea între femei şi bărbaţi, pe tot parcursul vieţii'', subliniază preşedinta Organizaţiei de femei a UNPR.
Totodată, Barna pledează pentru acordarea concediului de maternitate de 20 de săptămâni care oferă femeilor posibilitatea de a alege între prevederile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi recomandările Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind alăptarea şi care asigură posibilitatea de a se recupera după naştere şi de a nu-şi reduce şansele pe piaţa forţei de muncă.
Ea susţine protejarea drepturilor mamelor care au născut de curând şi necesitatea ca, atunci când se întorc la muncă, să fie în centrul oricărei noi legislaţii europene.
Deputatul UNPR consideră că măsurile propuse în propunerea de revizuire contribuie la consolidarea drepturilor mamelor care alăptează şi la protejarea lor cu privire la lucrul în ture de noapte, orele suplimentare, precum şi de la concediere şi reprezintă un punct central al noii legislaţii şi un pas important spre crearea unui mediu de lucru în întreaga Europă, care să ia în serios ciclurile de viaţă şi nevoile femeilor.
''Organizaţia de Femei a UNPR consideră orice discuţie legislativă privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale femeilor ca parte a unei dezbateri mai largi cu privire la modul în care Europa poate face egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi o realitate. Măsurile luate în propunerile de revizuire a Directivei privind concediul de maternitate sunt esenţiale pentru a ne asigura că femeile din Europa devin parte a unei pieţe a muncii care să ia în serios alegerile lor de viaţă, mai degrabă decât marginalizarea atunci când au copii, pentru a contribui la o cotă mai egală a responsabilităţilor familiale între femei şi bărbaţi şi, în cele din urmă, la o societate mai egală'', a conchis Eugenia Barna, adăugând şi încrederea în sprijinul europ arlamentarilor români.
Propunerea de revizuire a Directivei Uniunii Europene privind concediul de maternitate se va dezbate în sesiunea plenară a Parlamentului European care va avea loc în perioada 19-20 octombrie, la Strasbourg.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
PE a dezbătut o propunere de directivă privind concediul de maternitate în UE Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a organizat luni o dezbatere asupra unei propuneri de directivă privind ameliorarea sănătăţii şi siguranţei femeilor însărcinate, principalele chestiuni abordate incluzând perioada minimă a concediului de maternitate, plata integrală sau...
(Corespondenţă) Eurodeputatele Norica Nicolai şi Rovana Plumb cer acţiuni rapide privind concediul de maternitate în UE Bruxelles, 26 oct - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Eurodeputatele Norica Nicolai şi Rovana Plumb au făcut apel în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, la acţiuni cât mai rapide din partea statelor membre asupra directivei privind concediul de maternitate...
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
Apel la combaterea depresiei la locul de muncă în UE Lupta împotriva depresiei la locul de muncă trebuie să fie o prioritate la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei campanii lansate de o asociaţie care luptă împotriva acestei afecţiuni şi care le-a trimis europarlamentarilor o scrisoare deschisă în acest sens.
Dieta, activităţile fizice şi alăptarea copilului ajută mămicile să slăbească Multe femei continuă după ce nasc să păstreze câteva kilograme în plus, acumulate în perioada în care au fost însărcinate. Pierderea surplusului de kilograme de după sarcină este legată de trei puncte importante a căror relevanţă începe chiar dinainte de a da naştere: kilogramele câştigate în timpul...
Alăptarea reduce riscul de depresie după naştere (studiu) Alăptarea poate reduce la jumătate riscul de depresie post-natală, potrivit unui amplu studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Cambridge, publicat în revista Maternal and Child Health, la care au participat 13.998 de proaspete mame din sud-vestul Angliei, informează BBC.