Cele mai citite
 


Gripa porcină, panica şi realitatea
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Madrid, 13 mai /Agerpres/ - Odată trecută o perioadă de prudenţă, putem aventura un răspuns la o întrebarea lăsată în suspensie: această gripă nu are aspectul de a deveni cumplita pandemie de care se temea toată lumea. Există doi factori care definesc posibilitatea ca o infecţie să se transforme într-o problemă globală.

Primul este uşurinţa cu care agentul responsabil se transmite de la o persoană la alta. Al doilea este gravitatea simptomelor pe care le provoacă. Virusul A/H1N1 nu îndeplineşte decât prima dintre caracteristici: riscul de contagiere este ridicat, dar agresivitatea lui nu este mai mare decât cea a gripei obişnuite, notează ziarul El Mundo.

S-au remarcat zilele aceasta o serie de puncte de vedere comune asupra subiectului pandemiei care merită comentate. Mass-media au exagerat mult şi au provocat o panică nenecesară. Existau toate motivele pentru a crede că acest focar este periculos. Informaţia a fost de multe ori confuză iar unele ziare au abuzat de titluri senzaţionaliste, dar dacă publicul a recurs la surse fiabile, a avut date clare şi competente la îndemână. Că virusul s-a dovedit mai puţin puternic decât s-a crezut nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri de precauţie. Este uşor ca medicii să critice acum răspunsul mediatic, dar în primele zile nu se puteau asuma riscuri. Panica a fost un efect secundar practic inevitabil al nevoii de a informa.

Este absurd să temem o altă pandemie similară gripei spaniole: acum avem mijloace şi resurse care în 1918 nu existau. Este însă adevărat că armele noastre ar fi de o utilitate relativă în faţa unui virus suficient de malign. Antiviralele nu sunt infalibile iar viruşii dezvoltă rezistenţe. Se întârzie cel puţin şase luni pentru a avea un vaccin disponibil după ce se descoperă un nou virus, prea mult timp pentru a evita primul val de morţi. Pe de altă parte, acum avem o problemă în plus: graţie zborurilor internaţionale, infecţiile se răspândesc cu o viteză incredibilă.

Se vorbeşte atât de gripa asta pentru că afectează ţările dezvoltate, în timp ce în Africa mor mii de persoane în fiecare zi din cauza unor boli precum malaria, sau meningita şi nimeni nu comentează. Afirmaţii similare au fost auzite nu doar din partea publicului ci şi a experţilor, ceea ce pare iresponsabil. Sunt două lucruri net diferite. În Occident întoarcem spatele acestor boli pe care le considerăm ale ”lumi a treia”a căror gravitate nu trebuie să o neglijăm şi trebuie să continue presiunile asupra politicienilor şi oamenilor de ştiinţă pentru a investi timp şi bani pentru tratarea lor. Cazul gripei este diferit. Pe de-o parte, amploarea sa ar putea fi mult mai mare. Dar, pe de altă parte, poate fi controlabil dacă se acţionează rapid. O intervenţie radicală poate frâna din scurt o pandemie de gripă dacă se face în primele săptămâni de la izbucnirea focarului. Merită să i se dedice întreaga atenţie o perioadă de timp, pentru binele întreg al planetei.

Dacă pericolul a trecut nu putem asigura. Trebuie amintit că pandemia din 1918 a început tot cu o gripă uşoară. Există încă posibilitatea ca virusul să sufere o mutaţie neaşteptată şi să devină mai agresiv. Virusul A/H1N1 se va afla printre noi o bună perioadă de timp iar cu venirea iernii va creşte cu siguranţă prezenţa sa în emisfera nordică. Va trebui supravegheat îndeaproape, fără a uita că în orice moment poate apărea altul şi mai rău. Iar din acest episod să fi învăţat cel puţin că nu trebuie niciodată să lăsam garda jos.AGERPRES(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum se transmite gripa porcină la oameni Madrid, 4 mai /Agerpres/ - La fel cum oamenii pot transmite, cu relativă uşurinţă, virusul gripei la porci şi animalele pot face acelaşi lucru la oameni. Iar aceasta deoarece organismul lor dispune de receptorul uman al virusului şi, prin urmare, îl pot contracta şi apoi transmite. Este ceea ce se crede...
Rusia: Gripa porcină a făcut cel puţin 50 de morţi de la venirea iernii Cel puţin 50 de persoane au murit din cauza gripei produse de virusul A/H1N1 în Rusia de la începutul iernii, potrivit unor date obţinute de AFP din declaraţiile autorităţilor regionale, în contextul în care contagiunea cu acest virus pare să se fi accentuat în această ţară.
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.
Gripă porcină: mai multe state cer OMS să adopte o scară mai flexibilă de alertare în privinţa unei posibile pandemii Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Ministrul britanic al sănătăţii, Alan Johnson, a lansat luni un apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să nu se precipite în instituirea fazei 6 de alertă care ar anunţa o pandemie de gripă porcină, pe motiv că acest lucru ar duce la apariţia ”confuziei” în rândul...
Lecţiile gripei porcine: pregătirea pentru o pandemie presupune pregătirea pentru surprize Londra, 13 mai /Agerpres/ - Pe măsură ce povestea epidemiei de gripă porcină este dezvăluită, devin evidente o serie de lecţii ce trebuie învăţate. Investiţii uriaşe în pregătirea pentru eventualitatea unei pandemii, îmbunătăţiri aduse sistemelor de monitorizare şi a sistemelor de reacţie, precum şi...
Gripa porcină: OMS nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei Geneva, 4 mai /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei de gripă A (H1N1), a declarat sâmbătă un responsabil al organizaţiei, care a estimat că evoluţia situaţiei din Europa din următoarele zile va fi determinantă în acest sens - informează AFP.