Cele mai citite
 


Producătorii de medicamente generice atrag atenţia asupra calculului preţurilor la medicamentele din programele naţionale
luni, 18 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 18 oct /Agerpres/ - Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrage atenţia, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES, că Hotărârea de Guvern nr. 261/2010 privind reducerea adaosurilor comerciale pentru medicamentele gratuite, incluse în sublista de programe naţionale C2, în scopul de a le reduce preţurile şi de a păstra accesul gratuit la ele va conduce la efecte cu repercusiuni serioase în cel mult 6 luni.
Preşedintele asociaţiei, Dragoş Damian, consideră că măsura reducerii adaosurilor de farmacie şi de distribuţie pentru medicamentele generice, care deja au cele mai mici preţuri de producător din Europa, va conduce la dispariţia unui număr însemnat de produse farmaceutice de primă importanţă - peste 500 de medicamente, la un nivel comparabil de retragere cu cel din 2009, ceea ce va afecta pacienţii, şi vor creşte costurile cu programele naţionale - ceea ce va afecta bugetul Ministerului Sănătăţii.
Reprezentanţii APMGR susţin, de asemenea, că vor exista repercusiuni asupra producătorilor români de medicamente, afectând rolul acestora în relansarea economică a României. Totodată, producătorii de medicamente generice estimează că măsura propusă de minister va crea confuzie şi anomalii şi în operarea listelor A, B, C1 şi C3, la care rămân în vigoare adaosurile comerciale de până acum.
''Adaosul distribuitorului oscila între 14% şi o sumă fixă de 30 de lei - propunerea de micşorare fiind de 4% - şi adaosul pentru farmacii, care în formula veche putea oscila între 24% şi suma fixă de 35 lei, va fi unic, de 1,5%. Prin urmare, fie pacienţii vor avea de suferit pentru că nu le vor mai găsi în farmacii, fie, acolo unde vor exista alternative, acestea vor fi mai scumpe şi prin urmare costurile pentru programele naţionale vor creşte'', susţin reprezentanţii APMGR în comunicat.
În plus, păstrarea măsurii de decontare la preţul de raft şi nu la cel de referinţă, atunci când există multiple variante comerciale ale aceluiaşi produs, risipeşte banul public care ar putea fi utilizat tocmai pentru a fi reinvestit în proiectele strategice ale Ministerului Sănătăţii.
Astfel, dintre cele peste 1.400 de medicamente incluse în programele naţionale C2, care corespund la circa 280 de molecule, aproape o jumătate au o alternativă generică a cărei utilizare poate accesibiliza programele naţionale de sănătate pentru mai mulţi pacienţi. Din informaţiile aflate în circulaţie, reiese că 80% din fondurile ministerului sunt utilizate pentru a trata mai puţin de 3% din populaţie - o statistică îngrijorătoare pentru o ţară, care alocă pentru medicamente mai puţin de 45 de euro/locuitor, mult sub media europeană de 300-400 euro/locuitor.
Practica utilizării preţurilor de referinţă este comună în Europa şi în lume, atunci când există alternative generice accesibile. Trecerea la utilizarea acestei metode în programele naţionale din România va păstra gratuitatea pentru pacienţii înrolaţi în aceste programe, permiţând tratarea şi a altor pacienţi aflaţi încă pe liste de aşteptare, apreciază reprezentanţii asociaţiei.
APMGR consideră că ministrul sănătăţii, Attila Cseke, a activat un pachet strategic de măsuri care poate să deschidă reformarea sănătăţii şi susţine proiectele strategice ale ministrului, respectiv descentralizarea spitalelor, întărirea infrastructurii medicinei de urgenţă şi lupta contra cancerului - dar atrage atenţia că proiectul de ordin privind calculul preţurilor la medicamente pentru lista C2 va conduce la efecte contrare.
APMGR face, totodată, un apel către ministrul Cseke să dialogheze, în procesul de legiferare, cu reprezentanţii industriei locale, care pun în circulaţie peste 60% din volumul de medicamente utilizate în practică şi au un rol direct în relansarea economică a României. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
APMG: Noul sistem de calcul al preţului la medicamente afectează pacienţii Noul sistem de calcul al preţurilor pentru medicamentele de pe lista C2 afectează pacienţii, se arată într-un comunicat de presă transmis de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMG).
Consiliul Concurenţei: Medicii recomandă medicamente scumpe şi anumite farmacii, fiind sponsorizaţi de companiile din domeniu Medicii prescriu medicamente mai scumpe şi direcţionează pacienţii doar spre anumite farmacii, fiind influenţaţi de bugetele de marketing ale companiilor din acest domeniu, se arată în concluziile studiului derulat de Consiliul Concurenţei pe piaţa farmaceutică, potrivit unui comunicat remis, miercuri...
Ministrul Sănătăţii a discutat despre noua listă de medicamente compensate cu reprezentanţii industriei farmaceutice Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a discutat sâmbătă cu reprezentanţii industriei farmaceutice despre noua listă de medicamente compensate, taxa clawback, preţurile de decontare şi referinţă la medicamente, marjele de distribuţie la farmacii şi distribuitori şi exporturile paralele, se arată într-un...
Ladislau Ritli: Nu a fost o criză de opioide, ci au fost disfuncţionalităţi Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu a fost vorba despre o criză de un anumit tip de morfină, ci de disfuncţionalităţi.
Producătorii de medicamente generice solicită viitorului preşedinte să ia măsuri pentru introducerea unui clawback diferenţiat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat, luni, viitorului preşedinte al României să facă toate demersurile necesare pentru "a salva industria farmaceutică locală" şi să introducă taxa clawback diferenţiată.