Cele mai citite
 


Vaslui: Primăriile nu mai au bani pentru plata celor aproximativ 2.500 de asistenţi personali
luni, 18 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vaslui, 18 oct /Agerpres/ - Conducerea Consiliului Judeţean Vaslui a anunţat luni că nicio primărie din judeţ nu mai are bani, pentru perioada următoare, pentru plata salariilor la cei aproximativ 2.500 de însoţitori ai persoanelor cu handicap.
Potrivit vicepreşedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, în prezent există deja 22 de primării din judeţ care nu au mai plătit salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap de aproape o jumătate de an şi din această cauză numărul internărilor în centrele sociale a crescut, iar în prezent nu mai sunt locuri.
'Din cauza neefectuării plăţilor pentru însoţitorii persoanelor cu handicap au fost înregistrate şi incidente la unele primării, în sensul că însoţitorii au venit şi au lăsat persoanele cu handicap pe holurile instituţiilor. Un astfel de caz a fost înregistrat şi în oraşul Murgeni, acolo unde cei 72 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap nu şi-au mai primit indemnizaţiile de patru luni. Este o situaţie critică. Foarte multe primării au restanţe la aceste plăţi, iar cele care au efectuat plăţile la zi din momentul de faţă nu o mai pot face pentru că nu mai sunt fonduri', a declarat, luni, pentru AGERPRES, Dumitru Buzatu.
El a susţinut că mulţi dintre asistenţii personali din judeţul Vaslui nu pot beneficia nici de ajutor de şomaj din cauză că nu au vechimea în câmpul muncii cerută de lege.
Banii pentru indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap ar trebui să vină de la Guvern, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vaslui.
'Noi am făcut această situaţie cunoscută la Guvern. Zilnic, vin astfel de sesizări la prefectură de la primăriile din judeţ. Aşteptăm un răspuns, o rectificare bugetară', a declarat Levente Szekely, prefectul judeţului Vaslui.
Peste 400 de asistenţi ai persoanelor cu handicap de grad I din 22 localităţi de pe raza judeţului Vaslui nu şi-au primit indemnizaţiile în ultimele luni.
Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, Irinel Stativă, primăriile au transmis asistenţilor înştiinţări că nici în perioada următoare nu vor primi banii, din cauza lipsei finanţării.
'Situaţia financiară critică, traversată de primăriile locale, le-au pus în imposibilitatea de a achita drepturile salariale pentru asistenţii persoanelor cu handicap. De asemenea, nici alocaţiile de hrană pentru aceste persoane cu dizabilităţi nu au mai fost achitate. Sunt peste 400 de asistenţi din mai multe localităţi, care au de primit aproximativ 550.000 de lei', a precizat Irinel Stativă.
Un asistent personal al unei persoane cu handicap primeşte în medie pe lună un salariu net de aproximativ 460 de lei. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vaslui: Locuinţe protejate pentru persoane cu dizabilităţi, construite în judeţ printr-un proiect finanţat de ANPD Şase locuinţe protejate pentru persoane cu dizabilităţi vor fi construite în perioada următoare, în judeţul Vaslui, în cadrul unui proiect finanţat de Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi (ANPD). Potrivit directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului...
Vaslui: Restanţe la plata însoţitorilor persoanelor cu handicap Cele 86 de primării din judeţul Vaslui au restanţe salariale cuprinse între 3 şi 6 luni faţă de cei peste două mii de însoţitori ai persoanelor cu handicap din judeţ.
Vaslui: Asistenţii maternali nu şi-au mai primit salariile de două luni de zile Cei peste 1.200 de asistenţi maternali din judeţul Vaslui nu şi-au mai primit salariile şi alocaţiile de hrană pentru copiii pe care îi au în îngrijire de două luni de zile.
Vaslui: Însoţitorii persoanelor cu handicap au primit doar o parte din restanţele salariale Vaslui, 15 dec /Agerpres/ - Peste 50 de primării din cele 86 din judeţul Vaslui care aveau restanţe la plata însoţitorilor persoanelor cu handicap au achitat doar 70 la sută din datorii, urmând ca restul banilor să fie viraţi către beneficiari cel mai probabil în cursul anului viitor.
Vaslui: Protestul asistenţilor maternali s-a încheiat Protestul spontan declanşat marţi de aproximativ 50 de asistenţi maternali din judeţul Vaslui s-a încheiat după aproximativ două ore.
Vaslui: Peste 500 de asistenţi maternali nu au justificat banii primiţi Peste 500 de asistenţi maternali profesionişti din judeţul Vaslui nu au depus, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, bonurile justificative pentru sumele primite.