Cele mai citite
 


PE a dezbătut o propunere de directivă privind concediul de maternitate în UE
marţi, 19 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a organizat luni o dezbatere asupra unei propuneri de directivă privind ameliorarea sănătăţii şi siguranţei femeilor însărcinate, principalele chestiuni abordate incluzând perioada minimă a concediului de maternitate, plata integrală sau nu a acestuia sau posibilitatea ca taţii să stea acasă cu nou-născuţii timp de cel puţin două săptămâni.
În intervenţia sa, raportoarea Edite Estrela (S&D) a susţinut că doreşte extinderea concediului de maternitate la minim 20 de săptămâni, perioadă în care mama să fie plătită cu salariul integral. Estrela a subliniat că 20 de săptămâni reprezintă o perioadă rezonabilă care să le permită femeilor să se refacă după naştere, care să încurajeze alăptarea şi să-i permită mamei să stabilească o relaţie solidă cu copilul. O perioadă mai lungă ar putea afecta însă revenirea femeilor pe piaţa forţei de muncii.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene, ce datează din 2008, este aceea de a extinde perioada actuală a concediului de maternitate de la 14 săptămâni la 18, dintre care şase ar trebui luate imediat după naştere. Executivul comunitar recomandă, fără a impune obligativitatea, ca femeile să fie plătite cu salariul integral în această perioadă, alocaţia neputându-se situa sub limita celei pentru concediul medical.

Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen din PE a propus extinderea concediului de maternitate la minim 20 de săptămâni (inclusiv şase săptămâni de concediu imediat după naştere), plătite cu salariul integral, şi minim două săptămâni de concediu de paternitate.

În intervenţia sa, eurodeputata Rovana Plumb (S&D/PSD) a subliniat că în prezent se impune garantarea concediului de maternitate la nivel european şi a plăţii integrale a acestuia. În acelaşi timp, este nevoie de asigurarea unor condiţii de muncă decente pentru mame în întreaga UE.

Eurodeputata Christa Klass (PPE) a subliniat importanţa asigurării unei protecţii minime pentru mame, în special prin garantarea unui concediu luat imediat în perioada după naştere. În acelaşi timp, este nevoie şi de o coordonare cu prevederile privind concediul de paternitate de cel puţin două săptămâni.

Propunerea de directivă abordează în acelaşi timp protejarea la locul de muncă a mamelor care alăptează, interdicţia de a concedia o femeie după concediul de maternitate de şase luni şi reguli privind adopţia, lucrul peste program şi munca în schimbul de noapte. Raportul Estrela va fi supus miercuri votului în plenul Parlamentului European.**
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Eurodeputatele Norica Nicolai şi Rovana Plumb cer acţiuni rapide privind concediul de maternitate în UE Bruxelles, 26 oct - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Eurodeputatele Norica Nicolai şi Rovana Plumb au făcut apel în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, la acţiuni cât mai rapide din partea statelor membre asupra directivei privind concediul de maternitate...
UNPR solicită europarlamentarilor vot favorabil pentru revizuirea Directivei UE privind concediul de maternitate Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) solicită, într-o scrisoare deschisă adresată europarlamentarilor români, vot favorabil la propunerea de revizuire a Directivei Uniunii Europene privind concediul de maternitate.
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
Constanţa: Rovana Plumb propune indemnizaţie de 100% din salariu în perioada concediului de maternitate Vicepreşedintele PSD Rovana Plumb a anunţat vineri, la Şcoala de vară a femeilor social-democrate, că propune modificarea Legii indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, astfel încât aceasta să reprezinte 100% din salariu în perioada concediului de maternitate.
Alăptarea reduce riscul de depresie după naştere (studiu) Alăptarea poate reduce la jumătate riscul de depresie post-natală, potrivit unui amplu studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Cambridge, publicat în revista Maternal and Child Health, la care au participat 13.998 de proaspete mame din sud-vestul Angliei, informează BBC.
Dieta, activităţile fizice şi alăptarea copilului ajută mămicile să slăbească Multe femei continuă după ce nasc să păstreze câteva kilograme în plus, acumulate în perioada în care au fost însărcinate. Pierderea surplusului de kilograme de după sarcină este legată de trei puncte importante a căror relevanţă începe chiar dinainte de a da naştere: kilogramele câştigate în timpul...