Cele mai citite
 


O jumătate dintre români nu ştiu ce este parodontoza
marţi, 19 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 19 oct /Agerpres/ - O jumătate dintre români nu ştiu ce este parodontoza, relevă primul studiu naţional despre bolile parodontale lansat marţi, într-o conferinţă de presă.
Cercetarea a evidenţiat că 48% dintre aceştia ştiu că parodontoza este o boală a dinţilor, 12% o asociază cu gingiile iar 39% nu ştiu nimic despre parodontoză, nici măcar nu o asociază cu cavitatea bucală. Acelaşi studiu arată că 40% dintre locuitorii mediului urban nu au fost niciodată la dentist în ultimele 12 luni, iar unul din cinci români nu se spală pe dinţi nici măcar o dată pe zi.
Studiul mai arată că 56% dintre românii care susţin că nu suferă de afecţiuni parodontale prezintă cel puţin un simptom al bolii, cele mai frecvente fiind sângerarea gingiilor, tartru, sensibilitate la rece sau cald.
Conferenţiar dr. Anca Dumitriu, şefa Catedrei de parodontologie a Facultăţii de Stomatologie a UMF 'Carol Davila', consideră că afecţiunea apare la dinţi sănătoşi, persoanele afectate nu prezintă niciun simptom şi de aceea este foarte important controlul periodic la medicul dentist.
Medicul a insistat asupra educaţiei privind igiena bucală, spălatul pe dinţi de două ori pe zi - dimineaţa şi seara -, un periaj corect şi utilizarea de paste de dinţi cu substanţe antibacteriene, a aţei dentare, a apei de gură. Dr. Dumitriu a adăugat că media de consum de pastă de dinţi pe an la populaţia din mediul urban este de 14,5 tuburi.
Specialista a subliniat că periuţa de dinţi trebuie schimbată la două-trei luni, studiul a evidenţiat însă că numai 25% dintre românii din mediul urban fac accest lucru, 10% schimbă periuţa la o lună, în timp ce restul schimbă periuţa la intervale mai mari.
Dintre persoanele afectate de parodontopatie, un procent de 41% consideră că igiena şi dieta sunt importante, în timp ce 32% iau în considerare spălatul pe dinţi.
Un procent de 19% dintre cei care îşi depistează boala o fac în stadiile în care încep deja să îşi piardă dinţii.
''Marea problemă este că oamenii nici măcar nu cunosc semnalele care ar trebui sa le ridice semne de întrebare. Necunoscând simptomatologia, cei mai mulţi nici nu îşi pun problema că ar putea fi în pericol. Relevant este, de pildă, că doar 7% dintre cei intervievaţi ştiu că suferă de parodontoză, deşi majoritatea celorlalţi prezintă cel puţin un simptom al bolii. La fel de relevant mi se pare că doar 3% dintre cei care se pretind sănătoşi asociază parodontoza cu clătinarea sau pierderea dinţilor. Deci nici măcar nu ştiu la ce se expun'', a subliniat dr. Alexandru Georgescu, asistent universitar parodontologie la Facultatea de Stomatologie a UMF ''Carol Davila''.
Gingiile inflamate, sensibilitatea crescută la stimuli externi, termici şi chimici, durerea sau sângerarea în timpul periajului sunt simptome care indică instalarea gingivitei, prima etapa a bolilor parodontale şi care este complet tratabilă.
Din păcate, în stadii mai avansate, boala nu doar că este ireversibilă, dar poate favoriza instalarea altor afecţiuni mult mai grave, precum bolile cardiace sau respiratorii şi chiar accidentele vasculare.
O serie de percepţii deformate asupra problemei creează un alt impediment în depistarea şi tratarea timpurie a parodontozei: o concepţie larg răspândită este aceea că parodontoza este o boală a bătrânilor, spun specialiştii.
Puţini ştiu însă că bolile parodontale se pot instala chiar de la vârsta adolescenţei.
''Bolile parodontale pot fi prevenite, ba mai mult, ele pot fi chiar şi tratate după declanşare, dacă sunt abordate din timp. Există o mulţime de produse special destinate acestor afecţiuni care fac minuni în stadiile incipiente. Un medic specialist şi chiar un farmacist pot recomanda produse de igienă orală cu efect antiseptic şi care au în compoziţie elemente precum lactat de aluminiu şi fluor. Folosirea consecventă a acestora poate duce la vindecarea completă a bolilor parodontale în stadia incipiente'', a subliniat dr. Alexandru Georgescu.
Studiul a fost efectuat în luna octombrie a acestui an, de compania Synovate pentru Lacalut, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, urban. Respondenţii au vârste cuprinsa între 25-64 de ani.
Studiul are ca obiectiv semnalarea unei probleme de educaţie a românilor care, din motive precum neştiinţa, neapelarea la servicii medicale sau absenţa unei igiene adecvate, sunt din ce în ce mai expuşi afecţiunilor parodontale.
Ca urmare a acestui studiu, în intervalul 1-12 noiembrie 2010, Lacalut iniţiază Programul Naţional de Prevenire şi Luptă Împotriva Parodontozei, cea mai amplă campanie de informare cu privire la riscurile şi metodele de prevenire şi tratare a parodontozei.
În acest interval, românii din toată ţara vor putea accesa în farmaciile partenere, lanţuri farmaceutice şi farmacii independente broşuri informative şi mostre gratuite de pastă de dinţi.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu Ipsos: 80% dintre romani au probleme dentare Pe fondul unei nevoi ridicate a romanilor pentru informare cu privire la igiena orala, GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare Romania si Wrigley Romania au lansat campania „Zambeste Romania”, axata pe constientizarea problemelor privind importanta sanatatii orale si educarea in aceasta arie.
Tu esti predispus la afectiuni gingivale? Afectiunile gingivale afecteaza in fiecare an milioane de oameni din intreaga lume. Acestea reprezinta problema numarul 1 in igiena orala. Conform unui studiu aproximativ 80-85% dintre persoane risca sa faca o forma de boala parodontala cu evolutie cronica, 10% din populatie nu face nici un fel...
Tu stii sa te speli corect pe dinti? Pare de necrezut, dar un roman din cinci nu s-a spalat niciodata pe dinti. Acestea sunt statisticile oferite de GSK Consumer Healthcare 2014. Cel mai recent studiu de piata arata ca un roman a consumat 1,5 tuburi de pasta de dinti de-a lungul anului 2014 – foarte putin in comparatie...
Mureş: 'Kid's Smile', campanie a studenţilor Facultăţii de Stomatologie pentru promovarea igienei orale în rândul copiilor Studenţii Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş au anunţat luni demararea campaniei 'Kid's Smile' pentru conştientizarea copiilor asupra importanţei pe care o are igiena orală.
Top 10 probleme dentare frecvente Oricat de mult ne-ar placea sa aratam precum oamenii veseli, fericiti si frumosi din reclamele la paste de dinti, ne lovim de tot soiul de probleme de sanatate dentara. Pentru linistea ta, sa stii ca nici ei nu scapa de aceste probleme. Doar ca ei stiu cum sa rezolve si sa identifice aceste probleme...
Comunicat de presă - Campania Zâmbeşte România În cadrul campaniei Zâmbeşte România 2015, peste 1.500 de medici dentişti din 41 de judeţe oferă gratuit consultaţii sau detartraje