Cele mai citite
 


Lecţiile gripei porcine: pregătirea pentru o pandemie presupune pregătirea pentru surprize
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Londra, 13 mai /Agerpres/ - Pe măsură ce povestea epidemiei de gripă porcină este dezvăluită, devin evidente o serie de lecţii ce trebuie învăţate. Investiţii uriaşe în pregătirea pentru eventualitatea unei pandemii, îmbunătăţiri aduse sistemelor de monitorizare şi a sistemelor de reacţie, precum şi strângerea de rezerve de medicamente şi vaccinuri au fost măsurile luate în urma recentelor epidemii de gripă aviară. Însă există, oare, sisteme globale eficiente pentru monitorizare şi controlare, suficient de bune pentru a preveni un dezastru?, se întreabă cotidianul britanic The Guardian.

În faţa posibilităţii sumbre de a izbucni o pandemie, cauza unui număr imens de morţi este pusă pe seama mai multor motive, în baza unor informaţii nesigure şi a presupunerilor, rezultatul constând în speculaţii şi panică. Atitudinea diametral opusă ar consta într-o disimulare calmă şi în liniştirea populaţiei. Niciuna dintre aceste abordări nu este de ajutor în momentul de faţă, întrucât nimeni nu poate preconiza ce se va întâmpla, când şi cui i se va întâmpla. Această acceptare a nesiguranţei şi a ignoranţei într-o dezbatere publică este dificilă, însă în acelaşi timp esenţială. În caz contrar, vor fi adoptate politici publice nepotrivite, fiind transmis un mesaj greşit populaţiei, crede publicaţia britanică.

Pregătirea pentru o pandemie presupune pregătirea pentru surprize, iar pentru a fi gata de a reacţiona în mod rapid şi flexibil în condiţii de incertitudine sunt necesare abilităţi noi, procese birocratice şi sisteme de recompensare în agenţiile publice care sunt însărcinate cu protejarea lumii în faţa bolilor infecţioase.

Într-o potenţială situaţie de pandemie, evaluările la nivel global se realizează pe baza statisticilor globale, însă în realitate inegalităţile structurale majore afectează desfăşurarea probabilă a răspândirii rapide a bolii. Nu se ştie, în momentul de faţă, de ce virulenţa şi mortalitatea gripei porcine sunt ridicate în Mexic şi mai scăzute în alte regiuni ale lumii. Acest fapt poate avea o complexă explicaţie de ordin medical, viral. Însă, în acelaşi timp, poate fi legat de accesul la îngrijiri medicale şi de eficienţa în reacţia faţă de boală.

În Marea Britanie s-a declarat sus şi tare că este ”cea mai bine pregătită” ţară din lume. Însă a fi pregătită presupune a avea rezerve mari de medicamente, un sistem eficient de monitorizare şi un sistem naţional de sănătate funcţional. Aceste condiţii nu sunt îndeplinite pretutindeni; alte boli, precum şi sărăcia, afectează sănătatea oamenilor şi capacitatea lor de a rezista în faţa noilor viruşi. Subdezvoltarea şi inegalitatea joacă un rol important în dinamica bolilor, aspect ce nu ar trebui uitat în graba de a pune la punct un răspuns public global faţă de o posibilă pandemie, comentează cotidianul britanic.

Denumirea de ”gripă porcină” este şi ea intens dezbătută în clipa de faţă, fiind dezvăluite multe aspecte ale politicii vizavi de boli. Un oficial israelian din domeniul sănătăţii şi mai multe grupuri musulmane au protestat împotriva acestei denumiri, invocând motive de ordin religios. Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, OIE, a cerut ca gripa să fie redenumită drept ”gripa nord-americană”, întrucât virusul nu a fost identificat doar în rândul animalelor şi ”niciuna dintre informaţiile cunoscute în momentul de faţă cu privire la boala de tip gripă ce a fost semnalată la animalele din Mexic sau din SUA nu prezintă dovada unei legături între îmbolnăvirile umane şi posibilele cazuri în rândul animalelor, inclusiv al porcilor”, a declarat OIE.

O altă lecţie importantă ce ar fi trebuit învăţată de pe urma experienţei gripei aviare constă în faptul că este esenţial să se acorde atenţie schimbărilor de la nivelul industriei producătoare de carne, astfel putând fi înţeleasă modalitatea în care apar şi se răspândesc bolile. Deşi este facil ca vina să fie aruncată asupra marilor afaceri din domeniul agricol şi asupra tehnicilor industriale din domeniul fermelor, situaţia este mult mai complexă, scrie The Guardian.

În vreme ce ”revoluţia producţiei de carne” este salutată ca fiind o sursă a creşterii economice în ţările aflate în dezvoltare, restructurarea rapidă a acestui sector a avut o serie de dezavantaje şi implicaţii importante asupra modalităţii în care sunt reglementate industriile şi în care sunt gestionate situaţiile în care apar boli. Creşterea ”în gospodărie” a păsărilor şi a porcilor poate fi înlocuită de unităţi industriale prost reglementate, menite să aducă un nivel maxim de producţie, fără a acorda, însă, suficientă atenţie siguranţei, bunăstării animalelor, ţinerii sub control a bolilor sau poluării mediului înconjurător. Independenţa, transparenţa şi informarea eficientă şi la timp sunt esenţiale pentru eforturile internaţionale de a se ţine sub control bolile ce pot apărea. Pe măsură ce ies la iveală detaliile legate de apariţia gripei porcine, o evaluare mai comprehensivă a ecomoniei politice din domeniul agriculturii din Mexic va fi esenţială pentru învăţarea lecţiilor importante în viitor.

Fără îndoială, în momentul de faţă atenţia este îndreptată asupra reacţiei internaţionale din domeniul sănătăţii. Pregătirea pentru o pandemie presupune pregătirea pentru surprize, precum şi capacitatea de a reacţiona în mod rapid şi flexibil în condiţii de incertitudine. După cum a subliniat experienţa gripei aviare, acest lucru ar putea necesita mai mult decât simpla reacţie tehnocrată ”activă şi agresivă”, concluzionează The Guardian.AGERPRES/ (Ioana Văcărescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.
Gripa porcină a revenit în Mexic: cel puţin 29 de morţi Cel puţin 29 de persoane din cele 1.500 infestate cu virusul A (H1N1) de la începutul acestui an au decedat, relevă un bilanţ reactualizat al autorităţilor sanitare mexicane. Cu toate acestea, ministrul sănătăţii din această ţară latinoamericană Salomon Chertorivski a spus că autorităţile nu intenţionează...
Evitarea panicii este esenţială în luarea măsurilor împotriva pandemiei Londra, 4 mai /Agerpres/ - Autorităţile din lumea întreagă trebuie să realizeze un echilibru delicat în reacţia lor faţă de cea mai recentă ameninţare de pandemiei, creată de numeroasele cazuri de gripă porcină apărute, iniţial, în Mexic.
Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.
Gripa porcină: peste 10.000 de cazuri, 80 de morţi recenzaţi pe plan mondial (OMS) Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Gripa porcină a contaminat oficial 10.243 de persoane din 40 de ţări şi a ucis 80 de persoane, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - informează AFP.
Gripa porcină nu ar fi mai periculoasă decât cele obişnuite de sezon Washington, 4 mai /Agerpres/ - Informaţiile care parvin specialiştilor americani din diferite colţuri ale lumii le-au permis să tragă concluzia că virusul A (H1N1) nu ar fi mai periculos decât virusurile obişnuite ale gripei de sezon, a declarat duminică seara, într-o intervenţie la postul de televiziune...