Cele mai citite
 


Profesia de medic rămâne şi pe vreme de criză cea mai bine plătită meserie din SUA
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Washington, 13 mai /Agerpres/ - Medicii au ocupat în mod ferm primele locuri de pe lista profesiilor cel mai bine remunerate în SUA. Cel mai mare salariu garantat îl au, în SUA, medicii chirurgi, care în medie au câştigat anul trecut 206.770 de dolari.

Anul acesta, chirurgii americani, care se cifrează în SUA la circa 50.000 de persoane, i-au devansat la capitolul salarii pe anestezişti, care se situaseră în precedenţii 2 ani pe primul loc în topul celor mai bine plătite profesii din ţară, informează publicaţia Forbes.

Doar profesia de director de management a mai reuşit să pătrundă pe primele 15 locuri ale topului /pe poziţia a zecea/, cu un venit mediu anual de 160.440 de dolari, toatele celelalte 14 locuri fiind ocupate de medici cu diverse specializări. În top-25 al celor mai bine plătite profesii din SUA mai figurează profesiile de avocat, de pilot, de dispecer în aviaţie, de inginer petrolist şi de manager financiar, în pofida situaţiei dramatice de la Bursa de pe Wall Street.

Curios este că actuala criză financiară nu a redus veniturile celor mai bine plătiţi specialişti americani. Dimpotrivă, în anumite categorii profesionale, venitul anual a crescut cu 8% comparativ cu cel de anul trecut. Cu o diminuare a salariilor s-a confruntat doar personalul de la laboratoarele pentru cercetare ştiinţifică. În afară de aceasta, şi salariul mediu a crescut în SUA, în acest prim an de recesiune, cu 3.9%, ajungând în prezent la 42.270 de dolari pe an.

Potrivit ratingului prezentat de Forbes, cel mai puţin este apreciată în SUA profesia de bucătar la reţelele de fast-food şi de ospătari la cantine, al căror venituri anuale se ridică în topul prezentat anul acesta la 17.400 de dolari /16.700 în topul de anul trecut/.

Chiar şi apropierea de casele de marcat nu garantează un salariu bun: casierii, vânzătorii de bilete, personalul mărunt din sălile de jocuri stau pe aceeaşi treaptă salarială cu menajerele. De regulă, aceste locuri de muncă prea puţin atractive sunt ocupate de imigranţi din America Latină. De altfel, pentru reprezentanţii ”profesiilor modeste” în SUA există şi câteva oaze teritoriale: statele Columbia şi Washington, precum şi statul nordic Alaska.

Cele mai bine plătite 25 de profesii din SUA înseamnă, de fapt, circa 3 milioane de persoane, în timp ce lista celor mai prost plătite meserii ar cuprinde 15,6 milioane de salariaţi. În ratingul prezentat de Forbes nu figurează top-managerii unor companii de renume, revista americană realizând un top separat pentru această categorie de oameni. AGERPRES/(Adriana Matcovschi)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Deficitul endemic de ingineri, o sursă de tensiune asupra economiei Marii Britanii Lipsa de ingineri este endemică în Marea Britanie. În urma crizei financiare, politicienii britanici au recunoscut ca au avut prea mare încredere într-un sector financiar supradimensionat, care a aruncat ţara în criză. Dar reechilibrarea competenţelor forţei de muncă britanice ar putea necesita o schimbare...
Terapia Ranbaxy va construi la Cluj o facilitate de cercetare şi fabricare a medicamentelor, cu fonduri europene Compania indiană Terapia Ranbaxy va construi la Cluj o facilitate de cercetare şi producţie de noi medicamente generice, cu sprijinul unui proiect european care are o valoare totală de 6,6 milioane de euro.
Şefii companiilor britanice care le oferă prioritar locuri de muncă românilor, nu britanicilor, în atenţia presei Şefii de companii britanice oferă mii de locuri de muncă unor lucrători români în pofida faptului că şomajul din Marea Britanie a atins cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, numărul şomerilor cifrându-se la 2,68 milioane. În contextul în care rata şomajului a urcat la 8,4%, doritorii români de locuri...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
UE avertizată asupra riscului reducerii preţurilor la medicamente (scrisoare FEIAF) Europa riscă să-şi piardă influenţa globală în domeniul farmaceutic în favoarea SUA şi a Asiei dacă guvernele nu renunţă la scăderea preţurilor la medicamente şi nu adoptă o politică care să recompenseze inovaţia, a avertizat industria medicamentelor, într-o scrisoare adresată liderilor politici înaintea...