Cele mai citite
 


Autismul este legat de o serie de anomalii fiziologice ale creierului
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Washington, 13 mai /Agerpres/ - Copii de vârstă mică, suferind de autism, au o anumită zonă a creierului supradimensionată, zonă în care îşi au sediul numeroase funcţii psihice, printre care recunoaşterea chipurilor şi a emoţiilor, dar şi centrul fricii, conform unui studiu publicat luni de către cercetători americani, informează AFP.

Cu ajutorul unei tehnici de obţinere a imaginilor prin rezonanţă magnetică s-a demonstrat că aşa-numitul complex amigdalian ( o structură a creierului) este mai dezvoltat la copiii între 2 şi 4 ani ce suferă de autism, susţin autorii studiului publicat în ultimul număr al revistei Archives of General Psychiatry.

"Autismul este o stare neurologic-comportamentală complexă, ce implică numeroase sisteme cerebrale, iar datele obţinute prin rezonanţă magnetică, măsura circumferinţei capului precum şi studiile postmortem indică faptul că un creier supradimensionat reprezintă o caracteristică a autismului" care începe să se manifeste la capătul primului an de viaţă, explică Dr Matthew Mosconi de la Universitatea din Carolina de Nord, unul dintre co-autorii studiului.

Cercetătorii au obţinut prin rezonanţă magnetică imagini ale creierului în cazul a 50 de copii autişti şi respectiv 33 de copii normali, cu rol de grup martor.

"Rezultatele indică faptul că creşterea masei complexului amigdalian se accelerează înainte de vârsta de 2 ani la copii suferind de autism, iar acest complex rămâne supradimensionat şi disproporţionat faţă de restul creierului în primii ani ai copilăriei.

Complexul amigdalian îndeplineşte un rol extrem de important în recunoaşterea chipurilor celorlalte persoane din jur şi în înţelegerea sentimentelor şi emoţiilor pe care acestea le exprimă, având o importanţă foarte mare în procesul de socializare şi învăţare prin imitare a felului în care sunt reprezentate diferitele sentimente şi stări (de bucurie, de triseteţe, de curiozitate, frică ş.a.m.d.) asociate comportamentului social, în primii ani de viaţă.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Copiii născuţi prematur prezintă un risc crescut de tulburări de autism şi de atenţie Naşterile premature pot altera conectivitatea între diferite părţi ale creierului, ceea ce ar putea creşte riscul de tulburări de autism şi deficit de atenţie, potrivit unui studiu britanic publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din SUA, informează AFP.
Autismul, risc mai mare decât se estimase într-o familie deja afectată Riscul ca un copil să sufere de autism este mai mare decât se credea până acum când unul dintre părinţi sau mai mulţi dintre fraţii sau surorile mai mari sunt deja afectaţi de acest sindrom complex, potrivit unei noi estimări, publicată luni în SUA şi citată de AFP.
Autism: Excesul de conexiuni nervoase ar putea fi tratat Autismul ar fi rezultatul unui exces de sinapse - conexiunile nervoase din creier -, arată un studiu apărut în cea mai recentă ediţie a revistei Neuron şi care ar putea duce la obţinerea unui tratament al acestui sindrom complex ale cărui cauze rămân necunoscute. Excesul legăturilor între neuroni s-ar...
Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice, conform unui nou studiu O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat descoperirea unor noi vase limfatice în organism, care conectează creierul la sistemul imunitar, conexiune despre care anterior se credea că nu există, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.
Autismul, tot mai răspândit în SUA Unul din 88 de copii monitorizaţi în cadrul unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii /SUA/ suferă de autism sau de alte afecţiuni asociate, ceea ce înseamnă un record de când există statistici de acest fel, au indicat joi experţi americani în domeniul sănătăţii, citaţi de Reuters.
A fost descoperit mecanismul genetic care ar putea provoca autismul Washington, 4 oct /Agerpres/- Cercetători americani au descoperit mecanismul genetic ce ar putea provoca autismul prin manipularea genetică a şoarecilor care prezentau aceleaşi simptome ca şi copiii atinşi de această boală, informează AFP care preia rezultatele unui studiu publicat luni.