Cele mai citite
 


Hipertensiunea arterială - 'un ucigaş silenţios'
luni, 18 mai 2009   ::   1 Comentarii :: :: Tensiunea arteriala, Neurologie
 

Numeroase studii epidemiologice au arătat că hipertensiunea este "un ucigaş silenţios", fără semne prevestitoare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută reprezintă principala cauză de mortalitate cardiovasculară, care afectează 1,5 miliarde de persoane la nivel mondial.

Hipertensiunea poate produce accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienţă cardiacă şi renală, fiind cauza majoră a bolilor cardiovasculare, care sunt răspunzătoare de 40% din toate decesele în SUA.

În România, aproximativ 40% din populaţie este hipertensivă.

"Hipertensiunea este principalul motiv pentru care pacienţii se prezintă la medic, dintre aceştia doar 7% ajungând să aibă tensiunea arterială controlată", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Eduard Apetrei, membru al Academiei Române.

Recunoaşterea faptului că tratamentul hipertensiunii poate preveni accidentul vascular cerebral a condus la o scădere dramatică a incidenţei accidentului vascular cerebral. S-a stabilit că o scădere de 1 mmHg a tensiunii arteriale conduce la o scădere cu 1% a incidenţei accidentului vascular cerebral în rândul populaţiei, a explicat prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, de la Institutul de Cardiologie din Iaşi. Ea a adăugat că o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, cum ar fi 5-10 mmHg, poate fi obţinută prin scăderea sodiului în dietă şi prin reducerea greutăţii corporale.

Hipertensiunea arterială este o boală cronică. Poate fi controlată, dar nu vindecată.

Prof. dr. Arsenescu a subliniat importanţa respectării tratamentului, continuitatea acestuia. Specialistul a spus că, din păcate, boala este subdiagnosticată, numai 45% dintre cei care fac tratament nu au boala sub control, numai 25% au tratament şi controlată afecţiunea. Medicul a atras atenţia asupra controlului factorilor de risc şi a continuităţii tratamentului, chiar dacă se află în limite normale.

Principalele măsuri pentru atingerea valorilor ţintă ale hipertensiunii au în vedere valoarea ţintă a tensiunii arteriale care este 140/90 mmHg. Dacă pacientul suferă şi de alte afecţiuni trebuie consultat medical în privinţa valorii ţintă a tensiunii arteriale, aceasta în cazul, de exemplu, al diabetului zaharat poate fi mai mică, de 130/80 mmHg.

O altă recomandare este controlul greutăţii. În medie, o reducere cu 10 kg a greutăţii corporale se asociază cu o reducere de 5-10 mmHg a tensiunii arteriale sistolice.

Trebuie evitat excesul de sare în alimentaţie. Astfel, potrivit studiilor, reducerea cantităţii de sodiu în alimentaţie poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale sau poate preveni apariţia ei.

Alte recomandări privesc o dietă sănătoasă, reducerea consumului de alcool, renunţarea la fumat, cât mai multe exerciţii fizice, relaxare, urmarea tratamentului, dar şi respectarea recomandărilor medicului.

Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, dr. Dan Deleanu, a menţionat măsurile pe care societatea le are în vedere pentru educaţia populaţiei, dar şi o reducere a mortalităţii cu 10-15% prin Programul de prevenţie desfăşurat cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi Colegiul Medicilor. El a subliniat şi riscul cardiovascular prin determinarea unei scări de risc care se va face de către medicii de familie după modelul european.

Referitor la tratament, dr. Dan Deleanu a spus că acesta trebuie evaluat din când în când şi schimbat dacă este necesar.

Anul acesta, cu prilejul Zilei Mondiale a Hipertensiunii, care este pe 17 mai, marcată pentru al treilea an consecutiv în România, Societatea Română de Cardiologie împreună cu Compania Sanofi Avensis va organiza mai multe manifestări cu caracter educativ cu privire la hipertensiune, măsurarea gratuită a acesteia în Bucureşti (la RATB) pe 12 mai, Timişoara pe 12 mai, Braşov pe 15 mai, în minele de la Petroşani pe 18 mai. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de p,p
am avut cea mai mare tens. 29,5 cu15.am 57 de ani , 1,80 m, 58 kg.HTA DE 20 ani acun intre 22 _26. tratament:prestarium 5mg,norvasc10mg,coryo l6,25 ;micardis 80mg;diurex 50mg as vrea sa stiu parerea dv...multumesc mult petre

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...
Unul din doi adulti sufera de hipertensiune Unul din doi adulti sufera de hipertensiune, afectiune care reprezinta un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral si pentru demente, a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, seful Clinicii de Neurologie a Spitalului Universitar, cu prilejul campaniei de depistare a hipertensiunii.
4 din 10 români suferă de hipertensiune arterială. Tu când ţi-ai măsurat ultima oară tensiunea? Aproape o treime din locuitorii planetei au hipertensiune arterială, iar jumătate dintre ei nu știu acest lucru, arată datele publicate deWorld Hypertension League. Mai mult, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că tensiunea arterială crescută este răspunzătoare de pierderea...
Hipertensiunea arterială un pericol Hipertensiunea arterială de obicei nu are simptome. În realitate mulţi oameni au această boală de ani de zile fără să ştie acest lucru, a declarat pentru AGERPRES, prof.dr. Eduard Apetrei, de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu".
Alianţa Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale, înfiinţată de Societatea Română de Cardiologie Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră în România, astfel că, în timp ce mortalitatea prin aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendinţă de scădere în ţările Europei de Vest şi Centrale, în România tendinţa a fost diametral opusă, a subliniat fostul preşedinte al Societăţii Române...
Descoperirea unei gene a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială Cercetători americani au descoperit o genă a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială, o descoperire ce poate deschide calea pentru tratamente mai eficiente pentru combaterea acestei maladii, potrivit unor lucrări publicate luni, transmite marţi din Washington AFP. (sursa: Agerpres - Analele...