Cele mai citite
 


Cluj: Premieră medicală la Institutul de Transplant Renal
joi, 21 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, condusă de profesorul Mihai Lucan, a realizat miercuri, în premieră naţională, o operaţie de transplant de rinichi unui pacient care a mai suferit, în urmă cu şase ani, şi un transplant cardiac.
'În mod tradiţional, la începuturile activităţii noastre, se considera că este absolut contraindicat să faci două transplanturi la acelaşi pacient. Şi se considera că insuficienţa cardiacă severă este o contraindicaţie pentru transplant renal. Nu e adevărat. Experienţa şi dezvoltarea tehnologică au arătat că transplantul renal ameliorează insuficienţa cardiacă. Un transplant renal bun prelungeşte supravieţuirea grefei cardiace', a declarat miercuri profesorul Mihai Lucan, în cadrul unei prezentări pe care a realizat-o pentru presă cu ocazia acestei operaţii.

Medicul a explicat că, în general, pacienţii care au fost transplantaţi, dezvoltă, după o vreme, insuficienţă renală, din cauza medicamentelor pe care le iau postoperator şi care ajută organismul să se refacă şi să reacţioneze bine la noul organ.

'În general, pacienţii transplantanţi au o problemă evolutivă pentru că medicamentele imunosupresive pe care le iau nu sunt nişte droguri inocente. Sunt nocive. Altfel nu ar putea să desfiinţeze imunitatea organismului, iar din cauza toxicităţii lor se întâmplă frecvent ca pacienţii să dezvolte insuficienţă renală. De exemplu, la cinci ani după transplantul cardiac, la 11 la sută din pacienţi apare insuficienţa renală', a spus Lucan.

Potrivit statisticilor, în transplantul pulmonar după cinci ani în 15 la sută dintre cazuri apare insuficienţa renală, iar în transplantul hepatic, la 18 la sută dintre pacienţi. Cele mai multe cazuri de pacienţi cu insuficienţă renală apar în cazul transplantului intestinal.

'Acesta este transplantul cel mai imunogenic. Intestinul este primul care intră în contact cu toate substanţele pe care le băgăm în noi', a spus medicul.

Acesta a mai spus că în urma experienţei acumulate la nivelul institutului pe care îl conduce, dar şi din activitatea unor centre medicale foarte cunoscute din Europa cu care a colaborat, reiese că se poate realiza un transplant renal unui pacient care a suferit deja o operaţie de acest tip.

'La ora actuală se dovedeşte că transplantul renal ajută la prelungirea supravieţuirii transplantului cardiac', a spus Lucan. Pacientul operat miercuri este un bărbat din Covasna, de 41 de ani, care va primi un rinichi de la mama sa, în vârstă de peste 60 de ani. Kovacs Janos are doi copii şi este tâmplar, iar de zece luni de zile trăieşte cu ajutorul dializei.

La ICUTR Cluj s-au realizat de-a lungul timpului mai multe operaţii de transplant multiplu la acelaşi pacient, respectiv nouă operaţii combinate de rinichi şi pancreas, două transplante duble de rinichi şi un transplant renal după transplant hepatic.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi Agenţia Naţională de Transplant, reclamate la Parchet Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj o plângere împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR), condus de prof. univ. dr. Mihai...
Cluj: Dublu transplant, renal şi pancreatic, la ICUTR Institutul Clinic de Urologie şi transplant renal (ICUTR) Cluj a efectuat două duble operaţii de transplant renal şi pancreatic, primele după o întrerupere de opt ani.
Cluj: Ziua Recunoştinţei în Transplant Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' găzduieşte, sâmbătă, ''Ziua Recunoştinţei în Transplant'', eveniment iniţiat de prestigiosul prof. univ. dr. Mihai Lucan, care a efectuat un număr record de transplanturi renale în România, unele în premieră naţională şi mondială.
Cluj: Premieră la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Medicul urolog Mihai Lucan a realizat prima operaţie de transplant din ţară, de la un pacient cu stop cardio-respirator ireversibil şi care, în acelaşi timp, se afla şi în moarte cerebrală.
Treizeci de ani de la primul transplant în România Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - La împlinirea a 30 de ani de la efectuarea primului transplant renal din România, prof.dr. Mihai Lucan, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat intervenţia chirurgicală în premieră, declară că...
Prof.univ.dr. Mihai Lucan: Paşii înainte în transplantul renal ne-au fost dictaţi de necesităţile pacienţilor Specialistul clujean în transplant renal, profesorul universitar doctor Mihai Lucan, a precizat vineri, la Cluj-Napoca, la sesiunea aniversară de marcare a 20 de ani de la primul program european de transplant renal din România, că paşii înainte în acest domeniu au fost dictaţi doar de necesităţile ...