Cele mai citite
 


Ziua Mondială a Osteoporozei, marcată la Congresul Naţional de Reumatologie de la Braşov
joi, 21 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua Mondială a Osteoporozei, sărbătorită în fiecare an pe 20 octombrie, a fost marcată, miercuri, cu ocazia Congresului Naţional de Reumatologie care se desfăşoară la Braşov şi în cadrul unei întâlniri la care au participat medici specialişti şi pacienţi care suferă de această boală.
Desfăşurată în acest an sub deviza 'Nu lăsa osteoporoza să te doboare', specialiştii atrag atenţia responsabililor guvernamentali să recunoască osteoporoza ca o prioritate a sănătăţii publice, în opinia lor informarea şi educarea publicului larg fiind absolut necesară cu o mai mare frecvenţă.
Guvernul şi asiguratorii de sănătate trebuie să facă mai mult, spun specialiştii, pentru a promova depistarea precoce şi a oferi un regim cât mai bun de compensare pentru medicamentele anti-osteoporotice necesare.
Potrivit specialiştilor, vârsta este unul dintre factorii de risc cei mai importanţi ai osteoporozei, iar statisticile arată că una din trei femei în vârstă de peste 50 de ani şi unul din cinci bărbaţi în vârstă de peste 50 de ani prezintă fracturi osteoporotice. O fractură anterioară creşte riscul unei alte fracturi cu 86%, iar între 12 şi 20% dintre pacienţi mor în primul an după producerea unei fracturi de şold.
Specialiştii susţin că fracturile osteoporotice reprezintă o cauză majoră de suferinţă, dizabilitate şi deces la populaţia vârstnică, iar costurile pentru sistemul de sănătate le depăşesc pe cele ale multor boli cronice majore. De asemenea, din cauza numărului în creştere de persoane vârstnice, care ar putea ajunge în anul 2020 la un miliard cu vârsta de peste 60 de ani, faţă de 250 de milioane câte erau în anul 1960, numărul de fracturi determinate de osteoporoză este prevăzut a creşte de două până la trei ori în următoarele decenii, ceea ce creează o presiune majoră pe sistemele de asigurări de sănătate în întreaga lume.
În prezent sunt cunoscute trei feluri de fracturi osteoporotice - vertebrale, de antebraţ şi de şold. Specialiştii afirmă că, pe plan mondial, fracturile vertebrale se asociază cu un impact socio-economic enorm, estimându-se că pe plan mondial o fractură la nivelul coloanei vertebrale se produce la fiecare 22 de secunde.
Statisticile mai arată că, în pofida progresului semnificativ al ştiinţei şi medicinei, realitatea actuală arată că osteoporoza afectează 75 de milioane de persoane în Europa, SUA şi Japonia, estimându-se că numai în anul 2000 s-au produs 9 milioane de fracturi osteoporotice.
Un nou raport al Fundaţiei Internaţionale de Osteoporoză aduce în prim plan impactul sever al fracturilor vertebrale şi îndeamnă cadrele medicale să recunoască semnele acestora la pacienţii pe care-i îngrijesc.
Medicii recomandă persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani să se adreseze medicului la apariţia durerilor la coloana vertebrală, la şold sau antebraţ, să stea mai mult la soare, să meargă zilnic pe jos, iar fumătorii să reducă pe cât posibil ţigările.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primăria Sectorului 1: Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză continuă Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză va continua pentru locuitorii sectorului 1 până la sfârşitul anului.
Ziua Mondială a Osteoporozei, marcată printr-o conferinţă despre prevenţia şi controlul acestei boli Bucureşti, 19 oct /Agerpres/ - Ziua Mondială a Osteoporozei va fi marcată, miercuri, la Braşov, printr-o conferinţă cu tema ''Spune stop fracturilor cauzate de osteoporoză'', scopul manifestării fiind acela de a atrage atenţia asupra principalelor modalităţi de prevenire şi control a acestei boli, se...
Osteoporoza si boala artrozica se numara printre principalele cauze de morbiditate la persoanele varstnice Pentru a marca Ziua Mondiala a Osteoporozei, Ziua Mondiala a Menopauzei si Ziua International a Artritei, MSD România a organizat o nouă întâlnire cu specialiștii, în cadrul platformei “Împreună pentru viață. Sănătate prin cunoaștere”, cu scopul de a discuta despre pericolul reprezentat...
Testări gratuite pentru măsurarea densității osoase și evaluarea riscului de fractură la Ziua Mondială a Osteoporozei 19-21 octombrie Vineri, 19 octombrie se dă startul manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Osteoporozei 2012. Conceptul este dezvoltat și implementat de compania de comunicare medico-socială Houston NPA pentru Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei în România (ASPOR), în parteneriat cu Societatea...
ZIUA MONDIALĂ A OSTEOPOROZEI 2012 sărbătorită în România 19-20-21 octombrie 2012 Motto: Oprește-te la una, fă din prima ta fractură: ultima! Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) și compania de comunicare medicală Houston NPA organizează între 19-20-21 octombrie în București Ziua Mondială a Osteoporozei 2012.
Noutăți științifice explicate de experți și testări gratuite pentru sute de bucureșteni la Ziua Mondială a Osteoporozei 2013 Peste 200 de persoane au beneficiat de testări gratuite pentru evaluarea riscului de fractură (FRAX) și măsurarea densității osoase în cadrul acțiunilor organizate în București de Ziua Mondială a Osteoporozei 2013.