Cele mai citite
 


Cluj: Lansarea primelor două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice''
miercuri, 20 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Boli de nutritie
 

Cluj-Napoca, 20 oct /Agerpres/ - Primele două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'', scris de prestigiosul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu conf. univ. dr. Gabriela Roman, vicepreşedintele Societăţii Române de Diabet, şi conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, au fost lansate, miercuri, la Centrul de Diabet din Cluj-Napoca.

''Tratatul este o premieră în medicina românească, fiind primul dedicat acestui vast subiect. Eu şi colaboratorii mei îl închinăm prof. univ. dr. Iuliu Haţieganu (1885-1959, fondator al valoroasei şcoli clujene de medicină internă - n.r.)'', a declarat, pentru AGERPRES, profesorul Nicolae Hâncu.
Impresionantul tratat va avea cinci volume, în primele două fiind expuse noţiuni complexe privind nutriţia, obezitatea şi problemele metabolice care o favorizează, precum şi riscurile cardiovasculare la care este expusă o persoană supraponderală. În următoarele două volume, autorii vor oferi cele mai detaliate şi documentate date despre diabet, ultimul tom al tratatului urmând să prezinte aspecte ale patologiei metabolice.
În anul 2000, profesorul Nicolae Hâncu a iniţiat studiul Epidemia de Diabet (EPIDIAB) din România, care s-a derulat în 13 judeţe. Rezultatele acestui studiu au evidenţiat existenţa a aproximativ 50.000 de cazuri noi de diabet, la nivel naţional. Numai în municipiul Cluj-Napoca, în urma analizelor s-au descoperit cu mult mai multe cazuri decât în anii anteriori. În calitate de preşedinte al Comisiei de Diabet a Ministerului Sănătăţii, universitarul clujean a semnalat imediat fenomenul.
Potrivit profesorului Nicolae Hâncu, creşterea numărului de cazuri de diabet de la an la an este alarmantă, iar previziunile pentru viitor nu sunt deloc optimiste. El spune că trebuie să învăţăm să ne optimizăm stilul de viaţă, pentru că obezitatea este elementul de legătură pentru trei afecţiuni grave - cancer, diabet şi boli cardiovasculare. Prevenţia diabetului nu presupune un efort deosebit, ci asumarea unei vieţi echilibrate din punct de vedere alimentar şi al activităţii fizice.
Un bolnav de diabet trăieşte cu zece ani mai puţin decât un om sănătos. Primele simptome ale bolii sunt setea, foamea excesivă şi urinările foarte dese. Diabetul zaharat afectează, în timp, ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. Tratamentul diabetului constă, înainte de toate, în regimul alimentar cu glucide reduse cantitativ şi în cantitate fixă, stabilită de medic. Când boala nu permite corpului să asimileze cantităţile de glucide, se intervine cu tratamentul medicamentos. Pe lângă moştenirea genetică, alte cauze ale diabetului sunt stresul, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, fumatul, dar şi consumul excesiv de alcool.
Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia că până în anul 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane, la nivel mondial. În prezent, circa 250 de milioane de oameni suferă de aceasta afecţiune în toată lumea, dintre care 55,2 milioane în Europa. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.
Cluj: Marşul de solidaritate 'Câştigi şi dăruieşti sănătate', vineri, în Parcul Central Compania Sanofi România, în parteneriat cu Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, organizează, pentru a doua oară la Cluj-Napoca, marşul de solidaritate "Câştigi şi dăruieşti sănătate", vineri, începând cu ora 17,00, în Parcul Central al oraşului.
Prof. dr. Dan Cheţa: O persoană din zece va avea diabet zaharat peste două decenii Prof. dr. Dan Cheţa de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" spune că diabetul zaharat face parte din ceea ce se numeste "patologia omului modern" sau "patologia prosperităţii" şi că peste 20 de ani o persoană din zece la nivel mondial va suferi de această...
Diabetul zaharat - problemă de sănătate publică prioritară! Diabetul zaharat înregistrează o creştere epidemică a numărului de cazuri în România. Cum afecţiunea are implicaţii serioase din perspectiva suferinței persoanelor afectate asupra sistemului sanitar şi financiar, atât prin costurile aferente îngrijirii medicale, cât şi prin resursele necesare...
Lupta împotriva diabetului continuă! A V-a ediţie a Campaniei Controlează-ţi Diabetul are loc la Cluj-Napoca! Campania Naţională “Controlează-ţi Diabetul” continuă cu cea de a V-a ediție, la Cluj-Napoca, care se va desfăşura în perioada 14-16 noiembrie 2013, pentru a atrage atenţia cu privire la incidenţa crescută a cazurilor de diabet din România. Evenimentul va fi organizat ştiinţific de către Societatea...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...