Cele mai citite
 


Cazul Maricica Hăhăianu revoltă România: presa face din ea un simbol
joi, 21 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La Bucureşti creşte furia pentru ''rasismul'' care a dus la uciderea asistentei medicale Maricica Hăhăianu şi pentru vâlva în favoarea asasinului. Prietenii şi rudele victimei şi-au dat frâu liber pe site-urile ziarelor şi în media. Maricica a devenit un simbol în România, scrie Tommaso Cerno, jurnalist, scriitor şi activist pentru drepturile persoanelor, semnatarul articolului din revista italiană L'Espresso, în ediţia de marţi.
În timp ce Italia se răfuieşte cu o violenţă fără sens, un pumn dat în furia unei altercaţii pentru un bilet de metrou, ziarele de la Bucureşti spun povestea tinerei asistente plecate în Italia pentru a-şi construi o viaţă fericită, brusc retezată de o violenţă ''inexplixcabilă'', în opinia mass-media din România, dacă nu prin rasism.
Aceasta pentru că Maricica era o tânără deja integrată în Italia, mândră de munca ei şi de copilul de trei ani care, din nenorocire, are acelaşi nume ca asasinul mamei: Alessio. Alessio ca Alessio Burtone, 20 de ani, acuzat de omor prin imprudenţă, după ce gestul său impulsiv, captat de camerele din staţia de metrou Anagnina, şi corpul femeii întins pe jos au făcut turul ziarelor şi telejurnalelor.
În media româneşti de zile întregi nu se vorbeşte de altceva: unii acuză rasismul împotriva ''cetăţenilor de categoria B'', alţii au redezgropat polemicile ce au urmat după uciderea italiencei Giovanna Reggiani, iar alţii s-au dezlănţuit împotriva subsecretarului partidului Poporul Libertăţii /PdL/, Francesco Giro, care a cerut evitarea închisorii pentru Burtone după valul de sinucideri şi violenţe din închisorile italiene. Deschizând astfel o polemică cu primarul Romei, Gianni Alemanno, care a invocat, în schimb, o pedeapsă exemplară pentru tânărul din Roma, suscitând aplauzele ziarelor de la Bucureşti.
De la Adevărul la Cotidianul a plouat cu critici împotriva susţinerii de tipul celei a fanilor pe un stadion şi strigătelor de protest împotriva carabinierilor care l-au escortat pe Burtone spre locul detenţiei, după ce judecătorul pentru anchete preliminare Sandro Di Lorenzo a semnat ordinul de arest preventiv. La posturile TV din întreaga Românie au circulat toate interviurile cu membrii familiei Burtone, transmise în Italia, relatarea soţului Maricicăi, îndoielile privind genul de îngrijiri primite în spital şi ipoteza unui denunţ împotriva medicilor de la Spitalul Casilino: ''De ce nu şi-au dat seama că starea ei era încă gravă?'', sunt cuvintele fratelui Maricicăi, Ioan, citate de Adevărul.
Nedumerirea priveşte faptul că medicii anunţaseră, înaintea decesului femeii, o ameliorare a stării acesteia. Polemica priveşte şi pedeapsa presupusă pentru Burtone, până la 18 luni de închisoare, aşa cum au relevat în direct media româneşti. Gândul online citează declaraţiile agresorului: ''Mi-e frică să merg la închisoare, nu am vrut să fac rău şi să provoc moartea nimănui, regret profund ceea cea am făcut''.
Ziarul dă cuvântul şi membrilor familiei victimei: ''Este corect acum ca accest tânăr să meargă la închisoare, astăzi însă durerea noastră este imensă pentru că Maricica nu mai e''. Sunt citate şi declaraţiile Ramonei Bădescu, consilierul pe problemele comunităţii româneşti din stafful primarului Romei, Gianni Alemanno, care a confirmat că Maricica şi soţul ei erau o familie perfect integrată în capitala Italiei.
Ziarul România Liberă online prezintă ca primă ştire declaraţiile avocatului lui Burtone: ''Tatăl lui Alessio este dispus să-şi vândă casa pentru a despăgubi familia victimei'', dorind o întâlnire între rudele acesteia şi cele ale agresorului.
Acum însă, Maricica aşteaptă îmbrăţişarea concetăţenilor ei, iar presa românească se pregăteşte să primească, probabil joi, sicriul cu corpul neînsufleţit repatriat din Italia. La funeraliile care vor avea loc la Râmnicu Sărat se aşteaptă o mulţime de rude, prieteni şi oameni obişnuiţi care în aceste zile au inundat site-urile ziarelor româneşti cu comentarii şi mesaje.
Apoi, Maricica va fi înmormântată în mica localitate Topliceni, judeţul Buzău, în Muntenia, unde florile şi mesajele deja sunt de ordinul miilor.AGERPRES
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Buzău: Burse pentru zece tineri de etnie romă care urmează o carieră medicală Zece tineri de etnie romă interesaţi să urmeze o carieră în domeniul medical au devenit bursieri în cadrul unui proiect susţinut de Prefectura Buzău.
(Corespondenţă) O femeie de etnie romă din Cluj a pledat pentru cauza romilor la protestul din faţa PE Bruxelles, 8 apr - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Câteva zeci de romi şi de militanţi ai Amnesty International au participat luni la prânz, pe esplanada din faţa sediului Parlamentului European din Bruxelles, la un flash mob care a încercat să reproducă fidel scena unei evacuări forţate...
Buzău: Câteva sute de persoane au luat lecţii de prevenţie la centrul mobil de instruire Caravana SMURD Câteva sute de persoane au participat sămbătă şi duminică, la Buzău şi Râmnicu Sărat, la cursurile de instruire medicală oferite de centrul mobil Caravana SMURD - ''Fii pregătit!''.
Buzău: Peste 80 de copii din sistemul de protecţie, trataţi de stomatologi italieni O echipă este formată din 24 medici, asistenţi medicali şi igienişti profesionişti din Italia au tratat timp de două săptămâni peste 80 de copii din sistemul de protecţie socială din judeţul Buzău, fiind efectuate 400 de intervenţii stomatologice.
Studiu: Aproximativ 3% dintre doctori şi 5-10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an Aproximativ 3% dintre medicii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an, cele mai frecvente destinaţii fiind Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi Scandinavia, potrivit unui studiu realizat de către Federaţia Europeană a Serviciilor Publice ca parte a unui proiect european extins,...
World Vision România lansează, în parteneriat cu MSD România, proiectul ”Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, cu scopul reducerii mortalităţii materne în ţara noastră Fundaţia World Vision România, împreună cu compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, demarează un amplu program de reducere a mortalităţii materne din ţara noastră, ca parte a iniţiativei globale MSD for Mothers, cu obiectivul ca nicio mamă să nu mai moară dând viaţă.