Cele mai citite
 


Descoperirea unui marcăr unic la 11 tipuri de cancer
joi, 21 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de cercetători de la Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală (Inserm), condusă de dr Nicolae Ghinea, a anunţat descoperirea unui marcăr biologic unic la 11 tipuri de cancer diferite, relatează AFP.
Molecula în cauză este FSH sau 'hormonul foliculo-stimulant', sintetizat în creier şi care se găseşte în organele de reproducere umane (ovarele şi testicule). La femei, hormonul stimulează producerea de estrogeni, iar la bărbaţi, pe cea de spermatozoizi.

Analizând biopsiile efectuate pentru 1 336 pacienţi bolnavi de 11 tipuri de cancer diferite, cercetătorii au constatat prezenţa în toate tumorile a unui receptor al acestui hormon. Au fost studiate cancerele de prostată, de sân, colon, pancreas, vezică, rinichi, plămân, ficat, stomac, testicule şi ovare. Alte cancere nu au fost încă studiate.

Receptorii se găseau pe suprafaţa celulelor endoteliale care acoperă interiorul vaselor sanguine ce alimentează boala, aflate la periferia tumorii. Aceşti receptori lipseau cu totul din ţesuturile sănătoase ale organismului, inclusiv din cele sănătoase ale organului pe care se grefase tumora.

Drumul până la stabilirea unei terapii universale este încă lung, spun cercetătorii. Urmează să se extindă analiza la alte tipuri de cancer, să se confirme descoperirea receptorului prin alte proceduri, să se realizeze studii preclinice pentru perfecţionarea procedurilor şi a eventualelor terapii.

Rezultatele cercetării sunt publicate joi în 'New England Journal of Medicine'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
Supraponderalii şi obezii riscă mai mult să dezvolte cele mai frecvente zece forme de cancer (studiu) Supraponderalii şi obezii riscă să dezvolte zece din cele mai comune forme de cancer, printre care se numără cele de uter, vezică biliară, rinichi, ficat sau colon, potrivit unei cercetări publicate în revista medicală de specialitate The Lancet, scrie BBC News în ediţia sa ediţia electronică.
Franţa: Primii spermatozoizi umani creaţi în laborator Cercetători francezi afirmă că au reuşit să obţină, pentru prima oară, gameţi bărbăteşti umani in vitro. Progresele înregistrate în medicina regenerativă pot fi utile şi în asistenţa medicală pentru reproducere. Mai multe echipe de cercetători din diferite părţi ale lumii lucrează la crearea de spermatozoizi...
Japonia: 13 tipuri de cancer ar putea fi depistate timpuriu datorită unui simplu test sanguin Centrul naţional al cancerului din Japonia intenţionează să dezvolte în cinci ani o metodă cu ajutorul căreia să se depisteze în stadiu timpuriu 13 tipuri de cancer printr-un simplu test sanguin, a anunţat instituţia, preluată marţi de AFP.
Rodica Anghel: Tendinţă de creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi mortalităţii prin cancer În anul 2008, au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer la nivel mondial, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), a anunţat, joi, cu prilejul deschiderii Conferinţei Societăţii Române de Radioterapie, prof. dr. Rodica Anghel, manager al Institutului...
Chimioterapia este mai eficientă la anumite ore (studii) Perturbarea ritmurilor biologice constituie un factor de risc în cazul unor boli precum cancerul, potrivit unor cercetări în curs, dar conform cărora poate începe o primă aplicaţie practică - cronoterapia, scrie lefigaro.fr.