Cele mai citite
 


Guvern: Medicii care acordă eronat grade de invaliditate pentru pensie - sancţionaţi mai uşor
miercuri, 20 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 20 oct /Agerpres/ - Medicii experţi care încadrează solicitanţi în anumite grade de invaliditate în mod neîntemeiat, în vederea acordării de pensii, vor putea fi sancţionaţi mai uşor de către şefii Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi vor fi reclamaţi la Colegiul Medicilor, a decis, miercuri, Guvernul.
Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, Guvernul a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM) şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă pentru a combate pensionările frauduloase de invaliditate.
Astfel, Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, din cadrul INEMRCM, va avea inclusiv competenţa de a propune directorului general al INEMRCM şi, după caz, directorului executiv al Casei teritoriale de pensii sancţionarea medicilor experţi ai asigurărilor sociale pentru abateri privind nerespectarea criteriilor medicale şi a normelor metodologice referitoare la încadrarea în grade de invaliditate.
De asemenea, Consiliul va putea sesiza Colegiul Medicilor în situaţiile de încălcare gravă a normelor legale în vigoare privind exercitarea profesiei de medic.
Prin modificările aduse, se stabileşte obligatoriu arondarea teritorială a serviciilor şi a cabinetelor de expertiză medicală din fiecare judeţ, respectiv din municipiului Bucureşti, pentru a putea realiza cu mai mare acurateţe şi în mod unitar controlul încadrării în grade de invaliditate, precum şi pentru a diminua situaţiile în care deciziile de încadrare sunt emise fără a ţine seama de domiciliu, prin apelarea subiectivă la anumiţi medici experţi ai asigurărilor sociale.
În cadrul caselor teritoriale de pensii se pot înfiinţa comisii de avizare şi verificare constituite din medici experţi ai asigurărilor sociale în vederea derulării unor acţiuni de control având ca obiect corectitudinea încadrării în grade de invaliditate, a menţionat sursa citată.
Prin noul regulament s-au stabilit şi atribuţiile comisiilor de avizare şi control din cadrul INEMRCM, în vederea eliminării posibilităţilor facile de pensionare pe motiv de invaliditate.
Astfel, Comisiei Superioare de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul INEMRCM i-au fost atribuite competenţe sporite şi va putea analiza şi aviza din punct de vedere medical şi metodologic cazurile propuse spre soluţionare, va putea reexpertiza cazurile înaintate spre soluţionare de către comisiile de avizare şi control.
Comisia va putea soluţiona contestaţiile depuse împotriva deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă emise de comisiile de avizare şi control.
Decizia a fost luată în condiţiile în care, din cele 142.240 de dosare verificate până în prezent, s-a constatat că 1.711 persoane nu obţinuseră acest drept în mod legal şi, prin urmare, şi-au pierdut pensia, a precizat Guvernul. AGERPRES/ (AS - Claudiu Zamfir)
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trei medici de la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, reţinuţi Şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Ana Boală, şi alţi doi medici ai aceleiaşi instituţii au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie, fiind urmăriţi penal pentru luare de mită, a anunţat miercuri DNA.
Timiş: Medic de la Cabinetul de Expertiză Medicală, trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuă O doctoriţă de la Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din Lugoj a fost trimisă în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş pentru luare de mită în formă continuată.
Brăila: Doar un medic şi două asistente, la Serviciul de Expertiză Medicală, după descinderile DNA Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila îşi desfăşoară activitatea, în momentul de faţă, doar cu un singur medic şi două asistente, după ce şefa instituţiei, Ana Boală, şi alţi doi medici ai aceleiaşi instituţii, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, au fost reţinuţi...
Timiş:Curtea de Apel a respins contestaţia doctoriţei de la Cabinetul de Expertiză Medicală Lugoj, inculpată pentru laure de mită Curtea de Apel Timişoara (CAT) a respins, miercuri, ca inadmisibilă, contestaţia doctoriţei Adriana Camelia Râmneanţu, de la Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Lugoj, acuzată de luare de mită în formă continuată.
Preşedintele CJ Brăila: Nimeni nu vrea să preia şefia Serviciului de Expertiză Medicală, după descinderea DNA Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Viorel Mortu, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că se caută soluţii pentru găsirea unui înlocuitor pentru şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Ana Boală, care a fost arestată preventiv pentru 29 de zile...
Timiş: Amânare a judecării în procesul medicului din Lugoj acuzat de luare de mită pentru a elibera decizii de pensionare Tribunalul Timiş a amânat, luni, pentru 4 noiembrie, judecarea într-un dosar în care este inculpată doctoriţa Rîmneanţu Adriana Camelia de la Centrul de Expertiză Medicală din Lugoj, acuzată de luare de mită în formă continuată.