Cele mai citite
 


O nouă terapie pentru cancerul la sân
luni, 18 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Un nou medicament folosit în tratamentul formelor agresive ale cancerului de sân avansat local sau metastatic a fost lansat luni în România.

Dr. Alexandru Eniu de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a afirmat că această boală este o pandemie fatală, întrucât omoară 6 milioane de persoane, anual, în lume. El a precizat că în anul 2020 decesele cauzate de această afecţiune vor atinge, la nivel internaţional, 15 milioane de persoane.

Specialistul a subliniat că, în România, afecţiunea este în creştere, din păcate, fiind cea mai frecventă cauză de deces.

Dr. Alexandru Eniu a explicat că, deşi incidenţa este mai mică în ţara noastră, comparativ cu Franţa de exemplu, ca mortalitate în România mor mai multe femei. O explicaţie ar fi diferenţa în ceea ce priveşte tratamentul, dar şi faptul că româncele se prezintă în stadii tardive la medic.

"Cancerul de sân nu este o boală, ci cel puţin patru boli distincte, diferite, după cum relevă amprenta genetică şi cu pronosticuri diferite", a explicat specialistul. Eniu a subliniat că actualul tratament lansat în România cu Tyverb este pentru pacientele cu cancer de sân ErB2 (HER2) pozitiv, o formă de cancer agresivă, sau pentru cele cu metastaze, de el putând beneficia numai 20% dintre paciente.Medicul a menţionat că 25% - 30% dintre paciente fac metastaze cerebrale.

"Lapatinib (noul medicament lansat de compania GlaxoSmithKline - n.r.) reprezintă o nouă terapie pentru pacientele cu o formă deosebit de agresivă de cancer de sân avansat sau metastatic (tumorile ErB2 pozitive), ale căror opţiuni terapeutice sunt limitate după ce cancerul de care suferă a progresat, în pofida tratamentului cu regimurile terapeutice standard", a spus dr. Eniu.

El a adăugat că un studiu clinic pe 70 de persoane se derulează la Cluj, iar tratamentul costă, pentru o lună, 90 de milioane de lei.

În România, potrivit prof. dr. Irinel Popescu, sunt în evidenţe 400.000 de persoane diagnosticate cu cancer, incidenţa fiind în creştere, acesta ajungând la 50,6% la suta de mii de locuitori.

Costul pentru tratament a fost, în 2008, pe un an, de 6.594 de lei pe pacient, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate încearcă, în măsura posibilităţilor financiare, să asigure şi accesul la terapiile noi, instituind co-plata. AGERPRES/ (Cornelia Stanciu)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Medicul oncolog Adrian Udrea reclamă accesul anevoios al românilor la diagnosticul molecular Medicul Adrian Udrea de la Clinica "Medisprof" din Cluj-Napoca, specialist în oncologie, reclamă accesul anevoios al românilor la diagnosticul molecular în vederea depistării în fază incipientă a tumorilor de sân, colon, gastrointestinale, pulmonare şi chiar a melanoamelor maligne şi nu exclude "o lipsă...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
O nouă terapie pentru insuficienţa cardiacă cronică, prezentată la Sinaia Bucureşti, 8 oct /Agerpres/ - Rezultatele celui mai mare studiu din ultimul deceniu privind insuficienţa cardiacă SHIFT a fost prezentat, vineri, în cadrul Congresului Naţional de Cardiologie de la Sinaia.
O nouă terapie împotriva gripei O ultimă inovaţie care ajută în prevenirea declanşării gripelor de sezon şi a gripei A/H1N1, a fost lansată luni şi constă în aplicarea unei pelicule, cu un spray nazal, care acţionează creând o barieră antivirală la nivelul mucoasei nazale, ajutând la prevenirea pătrunderii agenţilor patogeni în organism...
O nouă terapie pentru ameliorarea simptomelor rinitei alergice şi ale urticariei O nouă terapie a fost lansată în România pentru ameliorarea simptomelor asociate cu rinita alergică sau cu urticaria, două afecţiuni foarte răspândite la nivelul populaţiei.
Cancerul de sân ereditar poate fi prevenit Aproximativ 10% din cancerele de sân sunt moştenite. Femeile care sunt expuse la un astfel de risc pot preveni apariţia cancerului mamar printr-un test genetic BRCA. Testul are scopul de a identifica mutaţii ale genelor BRCA 1 şi BRCA 2, responsabile de apariţia cancerului de sân şi...