Cele mai citite
 


Polonezele se duc în Germania pentru a fugi de legislaţia restrictivă privind avortul
vineri, 22 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr tot mai mare de poloneze se duc în spitale din Berlin, Prenzlau, Schwedt şi alte oraşe de la frontiera dintre cele două ţări, pentru a face avort. Chiar dacă Polonia s-a modernizat şi a devenit mai europeană, legile sale nu au reuşit sa ţină pasul cu modernizarea, notează Der Spiegel în ediţia de miercuri.
În timp ce femeile germane care nu au copii se îndreaptă spre est, deoarece acolo nu există limite privind numărul de ovule pe care medicii polonezi le permit pentru a fertilizare, implant sau congelare, femeile poloneze se duc în Germania, deoarece legea din ţara lor permite avortul doar în cazul în care sănătatea mamei este în pericol, când fătul are malformaţii grave, în cazuri de incest, sau după un viol.

După 1989, parlamentul polonez a adoptat una dintre legile cele mai restrictive din întreaga Europă. Mulţi polonezi sunt convinşi că acesta este modul în care guvernul vrea să mulţumească Bisericii Catolice. La urma urmei, biserica i-a protejat pe militanţii anti-comunişti din opozitie de autorităţi, timp de decenii.

Când Polonia a devenit o democraţie în 1990, episcopii ţării au dorit ca Polonia liberă şi catolică să fie o ţară cu frica lui Dumnezeu, în care bărbaţii şi femeile împart doar un pat dacă sunt căsătoriţi şi au relaţii sexuale numai în scopul de a face copii. Cu toate acestea, Polonia se află în inima Europei, economia sa este în plină expansiune şi a încetat de mult să mai fie acel ''hinterland'' agrar care era cu doar 30 de ani în urmă.

Rezultatul este că legea poloneză privind avortul este în contradicţie cu viaţa de zi cu zi a femeilor poloneze. Tot mai multe studiază şi doresc să aibă o carieră. Statisticile arată faptul că ele amână mult timp până se decid să aibă un copil şi doresc să fie decizia lor când este momentul potrivit pentru a deveni mamă.

Frontiera poloneză se află la numai 20 km distanţă şi a fost deschisă de când Polonia a adoptat Acordul Schengen în 2007. Un avort poate fi făcut la Prenzlau pentru suma de aproximativ 400 de euro.

Militanţii pentru drepturile femeii estimează că un număr de 200.000 de avorturi ilegale sunt efectuate în Polonia, în fiecare an. Făcut în spitale din Polonia, după încheierea programului de vizite, sau chiar în apartamente private, un avort costă aproximativ 8.000 zloţi, circa 2.000 de euro. Ginecologii respectivi publică anunţuri în ziare, deşi acestea nu menţionează numele lor, ci doar un număr de telefon. 'Oferim o gamă completă de servicii,' se spune în sloganul tipic. Avorturile ilegale sunt parte a unei lumi din umbră despre care toată lumea ştie, dar nimeni nu vrea să discute.

Adesea, medicii fac avorturi fără a avea alături niciun anestezist sau o asistentă. Uneori, le cer chiar pacientelor să ţină instrumentele în timpul operaţiei.

Janusz R. a lucrat 40 de ani ca ginecolog şi era sigur că a văzut de toate în meseria sa. Dar recent şi-a dat seama că s-a înşelat. În urmă cu câteva săptămâni, o poloneză a venit să-l vadă la spitalul din oraşul Prenzlau, însoţită de un bărbat. Era însărcinată, dar nu dorea să păstreze copilul. După avort, prietenul femeii a mărturisit că este preot catolic. El a mai spus că biserica sa este total în afara vremurilor şi că legislaţia privind avortul din Polonia ''nu mai reflectă viaţa reală''. Janusz R, deşi născut în Polonia, a recunoscut că nu a auzit niciodată astfel de afirmaţii venite de la un om în sutană.

În Germania, avorturile sunt permise până în săptămâna a 12-a de sarcină. Nu este exclus ca polonezele care depăşesc această perioadă să se urce în maşină şi să meargă şi mai spre vest. Olanda permite avortul până în săptămâna a 22-a.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mii de femei din Polonia, în grevă contra interzicerii cvasitotale a avortului Mii de femei din Polonia îmbrăcate în negru au participat luni la manifestaţii sub sloganul "grevă pentru femei", împotriva unui proiect de lege care interzice practic avortul în această ţară cu o legislaţie deja printre cele mai restrictive din Europa.
Polonia: Manifestaţie în negru împotriva interzicerii totale a avortului Mii de persoane îmbrăcate în negru au manifestat sâmbătă în faţa Parlamentului din Polonia împotriva unei legi are interzice avortul în această ţară condusă de dreapta conservatoare catolică şi a cărei legislaţie era deja printre cele mai restrictive din Europa, a transmis AFP.
Polonia: Directorul unui spital, concediat după ce a refuzat să facă o întrerupere de sarcină Primăria capitalei poloneze Varşovia a decis concedierea directorului unui spital public după ce acesta a refuzat să facă o întrerupere de sarcină justificată de o malformaţie a fătului, informează AFP, citând un purtător de cuvânt al municipalităţii.
Episcopii spanioli ar accepta o pilulă contraceptivă care să evite sarcina în urma unui viol Secretarul general al Conferinţei Episcopale Spaniole /CEE/, Juan Antonio Martínez Camino, consideră legitimă folosirea unei pilule care să evite concepţia în cazurile de viol, însă doar dacă aceasta nu provoacă un "efect de avort". Potrivit EFE, acesta a precizat că, în prezent, CEE nu ştie de existenţa...
Două din trei adolescente britanice însărcinate avortează Cifrele arată că două treimi din adolescentele britanice însărcinate avortează, iar rata celor care preferă să renunţe la sarcină, în loc s-o păstreze, a crescut cu o cincime în ultimii zece ani, informează Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie, citat de Daily Mail.
Polonia: Manifestaţii contra unui proiect de lege privind interzicerea avortului Câteva mii de persoane au manifestat duminică, la Varşovia, în faţa sediului parlamentului polonez, împotriva unei propuneri de lege ce vizează interdicţia totală a avortului, proiect susţinut de Biserica poloneză şi de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, relatează Reuters şi AFP.