Cele mai citite
 


Noua lege antitutun va interzice fumatul în parcuri şi în afara spitalelor din Spania
vineri, 22 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Părinţii care îşi omoară timpul fumând în timp ce îşi supraveghează copiii care se joacă în parcuri vor trebui să-şi păstreze pachetul de ţigări în buzunar şi să-şi ţină în frâu dependenţa de nicotină. Ministrul spaniol al sănătăţii, Trinidad Jimenez, a confirmat recent la Toledo că noua lege 'antitutun' care urmează să fie aprobată de Comisia sănătăţii a Congresului Deputaţilor şi apoi de Senat, va interzice fumatul în zonele de joacă ale copiilor în scopul prezervării sănătăţii celor mici, informează joi ziarul La Verdad.
Doamna ministru care a participat la Reuniunea Naţională a Femeilor cu Handicap a declarat că, 'în sfârşit, această măsură referitoare la interdicţia fumatului în parcuri a fost acceptată de toate grupurile politice'. 'Pe terasele barurilor, sau în spaţiile deschise va fi permis fumatul, având în vedere că suntem o ţară care se bucură de vreme bună întreg anul', a precizat doamna Jimenez, care a recunoscut dificultatea de a face distincţie între spaţii închise şi spaţii deschise. 'În principiu, terasele sunt spaţii deschise unde este permis să se fumeze', a precizat ea, subliniind că până în ultimul moment al dezbaterii în Congres grupurile parlamentare au dezbătut textul definitiv al noii legi.

Potrivit ministrului sănătăţii, se va atinge astfel obiectivul pe care ministerul său şi l-a marcat când a decis să înăsprească legislaţia în vigoare împotriva fumatului. 'Obiectivul reformei pe care şi-o propunea Ministerul Sănătăţii era de a obţine ca în spaţiile publice închise să nu se fumeze, astfel încât toată lumea să se bucure de astfel de spaţii şi de un mediu ambiant liber de fum, şi cred că acest obiectiv cu caracter general va fi atins', a explicat titulara sănătăţii.

Noua lege antitutun va interzice fumatul în centrele sanitare, dar şi în afara lor sau în împrejurimi, dar va fi permis în spaţiile deschise ale campusurilor universitare, când este vorba de studenţi de peste 18 ani. Sunt câteva din acordurile convenite în dezbaterea legislativă care a analizat conţinutul noii legi trimisă Congresului pentru a fi votată de comisia sănătăţii care o va înmâna spre ratificare Senatului.

Acordul vizează şi reglementarea statutului aşa-numitelor cluburi de fumători, cu scopul de a împiedica subterfugiile la care au recurs unele baruri şi restaurante care s-au convertit în cluburi improvizate. Astfel de cluburi, în care chelnerii nu vor putea servi pentru a nu fi expuşi fumului, vor interzice intrarea minorilor, vor avea un statut special şi vor fi declarate societăţi non profit, fiindu-le interzisă comercializarea de produse. Noua lege va interzice fumatul în orice spaţiu public închis, cu excepţia zonelor amenajate special pentru fumători din penitenciare, centre psihiatrice sau aziluri de bătrâni.

Totuşi nu s-a ajuns la un acord privind amendamentul introdus de partidul de opoziţie PP la propunerea reprezentanţilor hotelieri, de a amenaja zone închise, izolate şi fără chelneri, pentru a se putea fuma în baruri şi în restaurante. Referitor la terasele localurilor, se va permite fumatul în cele care vor dispune de umbrele sau copertine, sau care au maximum doi pereţi şi acoperiş, considerate spaţii semi-închise. Legea va intra în vigoare la 2 ianuarie 2011.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Vlad Voiculescu: O treime dintre tinerii de 15-16 ani au fumat cel puţin o dată în ultimele 30 de zile Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut un apel, luni, către parlamentari, cerându-le să dea dovadă de responsabilitate şi să oprească "schilodirea legii anti-fumat", în condiţiile în care studiile relevă că unul din trei tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, adică 200.000 de copii, au...
OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei...
Mureş: 34% dintre studenţii de la Medicină sunt fumători (studiu) Coordonatorul proiectului 'Universitatea medicală liberă de fumat', profesor doctor Kikeli Pal, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că în urma unui studiu realizat în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a rezultat că 34% dintre studenţi sunt fumători.
New Yorkul interzice comercializarea de ţigări pentru persoane sub 21 de ani: Un răspuns greşit la o problemă serioasă Autorităţile oraşului american New York au ridicat de la 18 la 21 de ani vârsta legală pentru cumpărarea de ţigări. Se speră că această măsură va reduce cu 55% tabagismul în rândul persoanelor cu vârste între 18 şi 20 de ani. Este aceasta o bună soluţie? În opinia lui Michel Lejoyeux, psihoterapeut ...
Vorbeşte cu copilul tău despre Ţigări, Droguri şi Alcool Incă de la vârsta de 5-6 ani este bine ca părintele să înceapă să vorbească copilului despre ţigări, droguri şi alcool şi efectele nocive pe care acestea le au asupra oamenilor.