Cele mai citite
 


Simptomele bolii Alzheimer apar mai devreme decât în trecut, adică până la 45 de ani
joi, 21 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 21 oct /Agerpres/ - Cercetările arată că stresul cotidian, dublat şi de alţi factori, a condus la apariţia tot mai devreme a bolilor neuro-degenerative, astfel că se constată apariţia simptomelor bolii Alzheimer până la 45 de ani, a declarat, joi, conf.dr.Luiza Spiru, preşedintele Fundaţiei Ana Aslan International, cu ocazia lansării proiectului cofinanţat din fonduri europene 'Instruire în noile tehnologii medicale şi perfecţionare pentru medicii şi asistenţii medicali din ambulatorii de specialitate şi spitale în brain-aging'.
Aceasta a arătat că majoritatea bolilor de memorie se pot depista mai devreme şi se pot trata cu succes, dacă mergem la medic imediat ce sesizăm o ezitare de memorie.
'Primul semn ar fi uitările de rutină - lapsus - dacă sunt prea dese, imposibilitatea de a respecta un program stabilit, lipsa de memorie a numelor proprii într-un context, nerespectarea programului zilnic. Aici vorbim de o îmbătrânire cerebrală precoce. Ea trebuie tratată de un specialist, pentru că fiecare dintre noi îmbătrânim diferit, în funcţie de modul fiecăruia de trai', a explicat dr. Luiza Spiru.
În România sunt diagnosticaţi cu Alzheimer 250.000-300.000 de pacienţi şi, conform studiilor recente, acest număr ar putea creşte cu 15% până în 2015. Factorii care pot conduce la îmbătrânirea cerebrală sunt disfuncţiile hormonale, accidentele, tulburările de nutriţie.
Potrivit conf.dr.Luiza Spiru, exerciţiul cerebral şi cel intelectual contribuie la menţinerea tinereţii cerebrale, dar şi eliminarea sentimentelor negative, precum ura sau egoismul, care afectează negativ partea corticală emoţională.
Rapoartele de studii arată că în România bolile de memorie sunt subdiagnosticate, nu există un Plan Naţional de Prevenire a bolilor de memorie, medicii şi asistenţii medicali se plâng că nu sunt bine specializaţi în domeniu.
În 2025 se prognozează că populaţia în vârstă va reprezenta 40% din totalul populaţiei României, iar impactul bolilor de memorie asupra individului şi asupra societăţii va creşte exponenţial.
Printre cauzele care au determinat scăderea vârstei apariţiei şi manifestărilor bolii Alzheimer sunt depresiile netratate la timp, tulburările afective, alimentaţia nesănătoasă, lipsa de comunicare, dezechilibrele hormonale, traumatismele cranio-cerebrale, stresul profesional şi social, automedicaţia necorespunzătoare. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplesticităţii Îmbătrânirea şi regenerarea creierului, provocările neurologilor reuniţi la Cluj
Proiect cu fonduri europene privind formarea cadrelor medicale în domeniul îmbătrânirii cerebrale Bucureşti, 21 oct /Agerpres/ - Fundaţia Ana Aslan International, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMMR), a lansat, joi, un proiect unic în România, finanţat cu fonduri europene, pentru dezvoltarea...
Iaşi: Medicii şi asistenţii, învăţaţi cum să prevină îmbătrânirea cerebrală Un număr de 350 de medici şi asistenţi medicali din mai multe judeţe din Regiunea de Nord-Est a României vor fi beneficiari ai proiectului "Instruire în noile tehnologii medicale şi perfecţionare pentru medicii şi asistenţii medicali din ambulatorii de specialitate şi spitale în brain-aging".
Bolile de memorie - Interviu AGERPRES cu Presedintele Fundatiei Ana Aslan International Preşedintele Fundaţiei Ana Aslan International, dr. Luiza Spiru, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte, printre altele, despre răspândirea bolilor de memorie, precum şi despre noile terapii şi importanţa prevenţiei în acest domeniu.
Cluj: Proiect cu finanţare europeană împotriva îmbătrânirii cerebrale Fundaţia Ana Aslan International derulează un proiect care are ca scop dezvoltarea de competenţe în domeniul îmbătrânirii cerebrale în mai multe specialităţi medicale, iar unul dintre stagiile de pregătire a avut loc sâmbătă la Cluj-Napoca.
Luiza Spiru: Ana Aslan, pionier în medicina predictivă Ana Aslan a început să vorbească despre ceea ce astăzi este cel mai mare trend în lumea medicală, adică medicina predictivă şi de prevenţie, în anii '50, a declarat, pentru AGERPRES, dr.Luiza Spiru, specialist în geriatrie-gerontologie, geronto-psihiatrie şi medicina anti-aging, preşedinta Fundaţiei...